YK:n turvallisuusneuvosto huolissaan Libanonin rauhanturvaajista

Israelin pääministeri kehotti jälleen maanantaina rauhanturvaajia poistumaan tietyiltä alueilta Israelin ja Libanonin rajan lähellä.

YK:n turvallisuusneuvosto on ilmaissut vakavan huolensa Libanonissa toimivien rauhanturvaajien joutumisesta tulituksen kohteeksi.

Turvallisuusneuvosto muistutti lausunnossaan, että rauhanturvaajat tai YK:n käyttämät tilat eivät saa koskaan olla hyökkäysten kohteina.

Etelä-Libanonissa ainakin viisi YK:n rauhanturvaajaa on haavoittunut Israelin asevoimien tulituksessa viime päivinä.

Turvallisuusneuvosto kertoi olevansa edelleen sitoutunut Unifil-rauhanturvaoperaation toiminnan taustalla olevan päätöslauselman 1701 täydelliseen toteutumiseen, mutta tunnusti kuitenkin tarpeen uusille käytännön toimenpiteille päätöslauselman tavoitteiden saavuttamiseksi.

– Turvallisuusneuvosto korosti myös tarvetta diplomaattisille pyrkimyksille, jotka toisivat konfliktille pysyvän lopun ja mahdollistaisivat siviilien kotiinpaluun, lausunnossa todetaan.

Päätöslauselma 1701 syntyi vuoden 2006 Libanonin sodan seurauksena. Päätöslauselmassa muun muassa vaaditaan, että Israel vetäytyy Etelä-Libanonista, että ainoat aseelliset joukot Etelä-Libanonissa Litanijoen eteläpuolella ovat YK:n rauhanturvaajia tai Libanonin asevoimien joukkoja ja että kaikki Libanonin aseelliset ryhmittymät on riisuttava aseista.

Israelin asevoimat on syyttänyt kansainvälistä yhteisöä ja Libanonin hallintoa siitä, ettei se ole päätöslauselman mukaisesti pystynyt estämään äärijärjestö Hizbollahin taistelijoita toimimasta Etelä-Libanonissa.

Unifil on toiminut Libanonissa vuodesta 1978 lähtien. Myös Suomi on mukana Unifil-operaatiossa noin 200 rauhanturvaajalla.

YK: Rauhanturvaajat pysyvät asemissaan

YK:n rauhanturvaajat pysyvät asemissaan Etelä-Libanonissa Israelin poistumiskehotuksista huolimatta.

Päätöksestä kertoi YK:n rauhanturvaajista vastaava apulaispääsihteeri Jean-Pierre Lacroix.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu vaati jälleen maanantaina rauhanturvaajia poistumaan tietyiltä alueilta lähellä Israelin ja Libanonin rajaa. 

Lisäksi Netanjahu kutsui valheelliseksi väitettä, että Israelin asevoimat olisi iskenyt YK:n rauhanturvaajia vastaan tahallisesti.

YK:n rauhanturvaoperaatio Unifil on myös syyttänyt Israelin asevoimia asemiensa tahallisesta ampumisesta.

– Päätimme, että Unifil-operaatio jatkaa kaikissa nykyisissä asemissaan siitä huolimatta, että Israelin asevoimat on kehottanut jättämään asemat sinisen linjan läheisyydessä, Lacroix sanoi.

Sininen linja on Israelin ja Libanonin raja-alueella kulkeva YK:n määrittämä rajalinja.

Lacroix'n mukaan päätös jäädä asemiin on myös YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin hyväksymä ja rauhanturvaoperaatiolla on YK:n turvallisuusneuvoston yksimielinen tuki.

Lue myös:

    Uusimmat