WP: Israel kohdistaa vastaiskunsa Iranin sotilaskohteisiin

Yhdysvaltalaislehti Washington Postin lähteiden mukaan Israel on valmis kohdistamaan vastaiskunsa Iranin sotilaskohteisiin ydin- tai öljylaitosten sijaan.

Lehden viranomaislähteiden mukaan Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on kertonut asiasta Yhdysvaltain hallinnolle.

Netanjahun kanslia totesi Washington Postille, että kyllä Israel kuuntelee Yhydsvaltojen mielipidettä, mutta päätökset tehdään Israelin kansallisen edun mukaisesti.

Yhdysvallat on ollut huolissaan siitä, että Israel saattaisi tehdä vastaiskunsa Iranin ydin- tai öljylaitoksiin.

Washington Postin lähteen mukaan Israelin vastaisku mitoitetaan niin, ettei sitä voida pitää "Yhdysvaltojen vaaleihin sekaantumisena".

Jos Israel iskisi voimalla Iranin öljytuotantoa vastaan, voisi energian hinta nousta globaalisti suuresti, mikä taas mahdollisesti vaikuttaisi dramaattisesti Yhdysvaltojen vaaleihin.

Hyökkäys Iranin ydinaseohjelmaa vastaan taas voisi pakottaa Yhdysvallat liittymään aiempaakin suoremmin konfliktiin, minkä Valkoinen talo todennäköisesti haluaa välttää.

Vastaiskun aikataulu on yhä auki, mutta lehden lähteen mukaan Israel hyökkää ennen Yhdysvaltojen 5. marraskuuta järjestettäviä presidentinvaaleja. Hyökkäyksen lykkääminen tuota kauemmas voitaisiin tulkita Iranissa Israelin heikkoudeksi.

Iran laukaisi lokakuun alussa noin 200 ohjusta Israeliin. Israel on vannonut vastaavansa Iranin iskuun.

USA lähettää sotilaita Israeliin

Yhdysvallat lähettää Israeliin noin 100 sotilasta, sanoi maan puolustusministeriö. Asiasta kertovat muun muassa yhdysvaltalaismediat CNN ja The New York Times.

Sotilaiden tehtävä on käyttää Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) -ilmatorjuntajärjestelmää, jonka Yhdysvallat lähettää Israeliin.

THAAD-järjestelmä on suunniteltu ampumaan alas ballistisia ohjuksia. Iran on hyökännyt sekä huhti- että lokakuussa Israeliin suurella määrällä ballistisia ohjuksia.

Israelin ilmapuolustusta on jo valmiiksi usein kuvattu maailman parhaaksi.

CNN:n mukaan on harvinaista, että Yhdysvallat lähettää sotilaitaan Israelin rajojen sisäpuolelle, vaikka maan joukot ovatkin tukeneet Israelia taistelutehtävissä esimerkiksi viimeisen vuoden aikana.

Noin sadan sotilaan ryhmä on tyypillinen määrä THAAD-ilmatorjuntajärjestelmän yhteydessä.

Vaikka Yhdysvaltojen hallinto presidentti Joe Bidenin johdolla on kritisoitunut Israelin tapaa käydä sotaa ja vaatinut Lähi-itään tulitaukoa, eivät maan asetoimitukset Netanjahun johtamaan valtioon ole loppuneet.

Tukholman kansainvälisen rauhaninstituutin mukaan 69 prosenttia Israeliin toimitetuista aseista tulee Yhdysvalloista. 

Vuoden 2023 lopulla Yhdysvallat lähetti Israelille tuhansia ohjattuja pommeja ja ohjuksia, ajatushautomo raportoi. Alkuvuodesta Yhdysvallat toimitti Israelille sekä F-35 että F-15-hävittäjiä.

Lue myös:

    Uusimmat