Itsetuhoisuudesta kärsinyt Päivi Rissanen kertoo psykiatrisen hoidon kipukohdista: "En välttämättä olisi hengissä, jos minua ei olisi pakkohoidettu"

Itsemurhia ei voida täysin ehkäistä edes psykiatrisessa sairaalahoidossa, kertoo erityisasiantuntija Päivi Rissanen Mielenterveyden keskusliitosta. Rissasella on myös omakohtaista kokemusta itsetuhoisuudesta ja pakkohoidosta.

Otkes kertoi aamulla, että kolme psykiatrisessa hoidossa ollutta potilasta teki itsemurhan lyhyen ajan sisällä Moision sairaalassa Etelä-Savossa syksyllä 2021. Potilaista kaksi oli hoidossa vapaaehtoisesti ja yksi oli pakkohoidossa.

Rissanen toimii myös kokemusasiantuntijana, ja hänellä on omakohtaista kokemusta tahdonvastaisesta hoidosta ja itsetuhoisuudesta.

– Olen itse todennut, että en välttämättä olisi hengissä, jos minua ei olisi pakkohoidettu, Rissanen kertoo.

Hänen mukaansa suomalaisen mielenterveyden hoidon keskeinen ongelma on, ettei hoitoon pääse ajoissa, ja lopulta apua tarvitsevan ihmisen ongelmat ovat ehtineet jo pahaksi.

– Jos ihminen haluaa hyvin vahvasti kuolla, sen estäminen on hirveän vaikeaa. Niin pitkälle ei kuitenkaan tarvitsisi mennä, jos apua saisi aikaisemmin ja riittävästi, Rissanen kiteyttää suomalaisen järjestelmän ongelman.

Pelkät seinät eivät kuntouta

Rissasen mukaan itsemurhariskin tunnistaminen sairaalahoidossa vaatii potilaan kanssa keskustelemista sekä potilaan tuntemista.

– Jos aikaa ei ole ole, ei voida toimia. Esimerkiksi omalla kohdallani minulla oli hoitaja koko ajan vierelläni sen sijaan, että minut olisi laitettu eristykseen.

Rissasen mukaan tahdonvastainen hoito on jo itsessään traumaattinen kokemus, mutta toisinaan ilman sitä ihmistä ei voida auttaa.

– Sinulta viedään vapaus, vaikka et ole ikään kuin tehnyt mitään väärää tai rikosta. Näiden peruskysymysten kanssa joudutaan tekemisiin.

Päivi Rissasen mukaan psykiatrisen hoidon tasoa itsessään pidetään Suomessa hyvälaatuisena.

Hoitojaksot jäävät hänen mukaansa kuitenkin usein turhan lyhyiksi avuntarpeeseen nähden. Joskus hoito voi olla myös riittämätöntä, sillä ihmisten sairastumisen taustalla voi olla useita samanaikaisia syitä ja ongelmia.

– Olen itse todennut, että pelkät seinät itsessään eivät kuntouta, mutta joskus seinien tuomaa turvaa tarvitaan.

"En olisi selvinnyt ilman apua"

Päivi Rissasen oma toipuminen vei yli vuosikymmenen.

– Olen onneksi saanut apua, mutta se on vaatinut itseltä aikamoista ponnistelua. En olisi selvinnyt ilman apua, mutta avun kanssakin toipuminen on ollut haastavaa.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 itsemurhia tehtiin 717, mikä on 29 tapausta vähemmän kuin vuonna 2019. Itsemurhan tehneistä kolme neljäsosaa oli miehiä. Itsemurhan tehneiden keski-ikä oli vuonna 2020 naisilla 44 vuotta ja miehillä 46 vuotta.

Itsemurhien määrä on laskenut suhteellisen tasaisesti vuodesta 1990, jolloin Suomessa tehtiin vielä yli 1 500 itsemurhaa.

Lue myös:

    Uusimmat