Aamuisella vesilasillisella on huikeat terveysvaikutukset, mutta riittävää juomista tulisi jatkaa pidemmälle päivään myös uniensa tähden.
Videolla kerrotaan, mitkä ovat suomalaisten suurimmat uneen liittyyvät ongelmat ja miten niihin voi puuttua.
Pennsylvanian osavaltion yliopiston tutkimuksessa huomattiin, että vähän nukkuvat ihmiset kärsivät riittävästi nukkuvia ihmisiä useammin nestehukasta.
Nestehukka vaikuttaa ihmisen toimintakykyyn sekä terveyteen monin tavoin epäsuotuisasti. Tutkijat ehdottavatkin, että huonosti nukutun yön jälkeen oloa voisi helpottaa yksinkertaisesti juomalla riittävästi vettä päivän mittaan.
Syy tässä hormonissa?
Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 20 000 yhdysvaltalaista ja kiinalaista aikuista. Molemmissa väestöryhmissä alle kuusi tuntia nukkuneilla oli merkittävästi väkevämpää virtsaa kuin kahdeksan tuntia nukkuneilla. Alle suositusten nukkuneilla oli lisäksi 16–59 prosenttia suurempi todennäköisyys vajavaiseen nesteytykseen kuin suositellut kahdeksan tuntia koisineilla.
LUE MYÖS: Nukutko joka yö kahdeksan tuntia? Sillä ei ole väliä, jos tämä asia ei ole kunnossa
Tutkijat arvioivat syyksi elimistön hormonitoiminnan vaikutuksen nestetasapainon säätelyyn.
Vasopressiini on antidiureettinen hormoni, jonka vaikutuksesta virtsaneritys vähenee ja virtsa väkevöityy. Unisyklin viimeisessä vaiheessa vasopressiiniä vapautuu tavallista nopeammin. Kesken unien herännyt saattaakin hypätä tämän aikaikkunan yli, mikä voi häiritä kehon nesteytystä.
Nestehukalla ikäviä sivuvaikutuksia
Nestehukka vaikuttaa elimistöön haitallisesti monin eri tavoin. Se heikentää esimerkiksi kognitiivisia taitoja, fyysistä suoristuskykyä sekä mielialaa. Pitkäaikainen nestehukka voi johtaa vakavampiin ongelmiin, kuten suurentuneeseen virtsatietulehduksen riskiin sekä virtsakiviin.
– Nestetasapainoosi vaikuttaa se, jos nukut vain kuusi tuntia yössä. Tämä tutkimus viittaa siihen, että jos et saa tarpeeksi unta ja tunnet olosi seuraavana päivänä huonoksi ja väsyneeksi, sinun tulisi juoda lisää vettä, sanoo tutkimusta tehnyt Asher Rosinger yliopiston lausunnossa.
Tutkimus ilmestyi SLEEP-julkaisussa.
LUE MYÖS: Yksinkertainen ihotesti kertoo, juotko riittävästi vettä – selvitä parissa sekunnissa
Lähteet: Penn State News, Independent