Jari Isometsä jyrisee viestihiihdon järjettömyydestä: "Voidaan lopettaa kokonaan"

MTV Urheilun hiihtoastiantuntija Jari Isometsän mielestä viestihiihdon nykyiset formaatit joutavat romukoppaan. Sekä naisten että miesten osalta tarvitaan selkeitä muutoksia.

– Karmeat kilpailut. Ei minkään valtakunnan jännitystä, Isometsä sanoo viitaten naisten viestikisaan.

– Nykyisellä formaatilla naisten viesti voidaan kokonaan lopettaa, Isometsä lataa.

Ruotsi voitti naisten viestin ylivoimaisesti, Saksa oli selkeällä erolla toinen ja Suomi vielä selkeämmällä erolla kolmas.

Kisassa ei oikeastaan ollut kuin kolme kunnon joukkuetta, joten tuo oli se, mitä pitikin tapahtua, Isometsä analysoi.

Yhdysvallat jäi viestistä pois. Joukkueen tähtihiihtäjä Jessie Digginskertoi Instagramissa, että tuntee olonsa edelleen Tour de Skin jäljiltä väsyneeksi. Iso syy poisjäännille on varmasti se, että Diggins taistelee maailmancupin kokonaiskilpailun voitosta, eikä hän halunnut kuluttaa paukkujaan yksittäiseen viestikilpailuun.

– On paljon urheilijoita, jotka taistelevat maailmancupin henkilökohtasisista pisteistä ja rahoista, joten viesti ei innosta, varsinkin kun matka on noin pitkä. Se pitäisi nopeasti vaihtaa vitoseen, Isometsä ehdottaa.

Naiset hiihtivät ennen viestissä viiden kilometrin matkan. Isometsällä on mielessään radikaali ehdotus.

– Tuo 4x7,5 kilometrin formaatti on tällä hetkellä naisilla täydellisesti epäonnistunut uudistus. Ehdotus on, että matkana olisi kolme kertaa vitonen. Kun olisi vain kolme hiihtäjää niin sitä kautta voitaisiin saada useammalta maalta kaksi joukkuetta, Isometsä sanoo.

– Vähintä mitä Fis voi tehdä, on vaihtaa matka takaisin vitoseksi. 

"Yksi tylsimpiä viestejä"

Miesten viestin olosuhteet ja formaatti Oberhofissa eivät myöskään ilahduttaneet Isometsää.

– Kuusi kilometriä kävellään ja puolitoista hiihdetään täysillä, Isometsä puhisee.

Iivo Niskanen repi toisella osuudella eroa Norjan Erik Valnesin kanssa muihin, mutta seuraavalla osuudella kärkikaksikko ajettiin kiinni kilometrin matkalla. Viimeisellä osuudella Suomen kakkosjoukkue otti kärjen kiinni 40 sekunnin takamatkalta, ennen kuin lopussa päätettiin taas hiihtää kovaa.

– Tänään näki jo kahden kilometrin jälkeen, että Kläbo hoitaa koko homman.

Isometsä olisi kaivannut Oberhofiin miehille joko pidempää matkaa tai rankempia latuja.

Jos hiihdetään tuollaista 2,5 kilometrin latua, josta stadionilla mennään puoli kilometriä, niin eihän siihen saa kuin yhden nousun.

Isometsä huomauttaa, että muun muassa loppukirissä toiseksi noussut Italia tippui kärkikahinoista monta kertaa matkan aikana, mutta nousi kisan luonteen turvin palkintopallille.

– Fis:n taktiikka vaikuttaa olevan se, että saadaan tuollaisia viestejä, joissa kymmenen joukkuetta tulee samaan aikaan loppusuoralle. Ihan hyvä näin, mutta minulle tuo oli ainakin yksi tylsimpiä viestejä, mitä olen koskaan nähnyt.

– Kisaformaatille tai kisaladuille pitää tehdä jotain, tai sitten lopettaa nuo viestikilpailut kokonaan, Isometsä jyrähtää.

Suomalaisten suorituksiin karpaasi oli tyytyväinen sekä naisten että miesten osalta.

Lue myös:

    Uusimmat