Jari Isometsä painottaa Iivo Niskasesta: "Ei se ole niin" – huomasitko mitä toinen suomalainen teki?

4:50imgTulosruutu: Kerttu Niskanen viides TrondheimissäLehtikuva
Julkaistu 17.12.2023 14:11
Toimittajan kuva

Tuomas Hämäläinen

tuomas.hamalainen@mtv.fi

@TuoHamalainen

Iivo Niskanen taapersi perinteisellä hiihtotavalla tänä viikonloppuna harvinaisella tavalla Trondheimin maailmancupissa. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä esittää teoriansa vaisuun suomalaiskulkuun ja ylistää samaan hengenvetoon Markus Vuorelaa "elämänsä hiihdosta".

Iivo Niskanen ei pysynyt kärjen vauhdissa perinteisellä lauantain yhdistelmäkisassa, ja sunnuntaina Niskanen jäi tavattoman kauas bravuurikisassaan, perinteisen väliaikalähtöotatuksessa, joka käydään nykyisin 10 kilometrillä.

Niskanen sijoittui vasta 14:nneksi. Hän oli kilpailun voittanutta Norjan Johannes Hösflot Kläboä 1.06,0 minuuttia hitaampi.

– Iivon hiihto ei näytä siltä, miltä Iivon hiihto normaalisti näyttää. Toki jos suksi ei kunnolla luista tai pitovoide raahnaa, kyllä siinä kovakuntoinenkin mies väsyy, Isometsä kommentoi.

Isometsän mukaan on mahdoton sanoa, minkä verran tahmeus johtuu suksista ja minkä verran Niskasen huonosta kunnosta, mutta molemmilla on hänen mukaansa varmasti vaikutuksensa.

Isometsä on huomioinut viime ajoilta, että sekä Suomi että Ranska ovat hiihtäneet "poikkeuksellisen huonosti".

– Suomalaiset ja ranskalaiset ovat tulosluettelossa tällä hetkellä liian kaukana. Se kielii siitä, että nämä ryhmät eivät ole ainakaan keulapäässä voitelussa.

"Ei se ole niin"

Niskasen kunto ei ole kuitenkaan Isometsän arvion mukaan "missään nimessä" niin huono kuin kello on tuoreeltaan näyttänyt. Marraskuun alussa hän oli vielä maailmancup-kauden ensimmäisellä perinteisen väliaikalähtökympillä Rukalla toinen.

Jos viime kauden keskeytystä Tour de Skin osakilpailussa ei huomioida, viimeksi Niskanen on sijoittunut tätä huonommin 10 tai 15 kilometrin perinteisen väliaikalähtökisassa maailmancupissa helmikuussa 2016, kun hän oli Falunissa 10 kilometrillä 22:s.

– Vähänkään huonommalla suksella ei pysty kamppailemaan, koska maailman huipulla kaiken pitää onnistua. Ei se ole niin, että sinne vain kävellään ja mennään.

– Iivon kohdalla on varmasti myös sitä, että kun viiden kilometrin kohdalla huomaa, ettei ole mukana palkintopallitaistelussa, viimeinen puristus puuttuu varmasti myös henkiseltä puolelta. Se on oikeinkin inhimillistä ja ymmärrettävää, kun puhutaan kolminkertaisesta olympiavoittajasta. Jos hänelle huudetaan vitosen kohdalla, että taistelet sijasta kuusi tai kymmenen, ei into ole ihan tapissaan.

Suksen valinta sakkaa?

Tämä on ensimmäinen maailmancup-kausi, joka hiihdetään fluorivoidekiellolla. Isometsä pohtii, etteivät suomalaiset ole kenties osanneet valita oikean profiilin suksia.

Niskanen tokaisi Viaplaylle, että "miehessä oli vika" tänään, mutta eilen hän sanoi tehneensä virheen valittuaan liian matalan suksen.

– Fluorittomuuden myötä on isoja eroja, minkälaisen profiilin suksella hiihdetään. Suomalaiset ovat tottuneet hiihtämään erittäin pitävällä suksella, ja kun oli fluorivoiteet, erittäin pitävä suksi luisti myös hyvin. Nyt kun ei ole fluorivoiteita, luisto huononee automaattisesti. Jos edelleen valitaan erittäin pitävää suksea, luisto huononee todella paljon, Isometsä puntaroi mahdollista syytä vaisuuteen.

Siihen Isometsä ei usko, että Suomi ei olisi vielä löytänyt oikeanlaisia voiteita.

– Siellä kuitenkin tulee hyviäkin kisoja. Iivo oli, olkoonkin että pakkaskelissä, toinen Rukalla. Eilen kaikki kehuivat vapaalla suksiaan. Naisten sprintin erävaiheessa (perjantaina) Suomen joukkueella oli parhaat luistot.

– Tuntuu, että olemme voidepuolella lähempänä kärkeä kuin siinä, että emme oikein osaa valita suksea uuteen tilanteeseen.

Isometsä huomioi myös Niskasen edelle 13:nneksi sijoittuneen Markus Vuorelan onnistumisen tänään. Niskasen 0,8 sekunnin turvin päihittänyt Vuorela ylsi uransa parhaaseen henkilökohtaiseen normaalimatkan maailmancup-sijoitukseen. Hän hiihti pitkän matkaa viidenneksi sijoittuneen Norjan Erik Valnesin peesissä.

– Markus Vuorela hiihti ylivoimaisesti elämänsä parhaan hiihdon. Vaikka hän sai peesin, ei se mitään ilmaista kyytiä ole, vaan kyllä siinä täytyy pysyä. Kyllä suksenkin on täytynyt pelata jollakin muotoa.

Vuorela oli aiemmin yltänyt maailmancupin normaalimatkan kisassa parhaimmillaan 16:nneksi maaliskuussa Lahdessa 20 kilometrin perinteisen yhteislähdössä.

Tuoreimmat aiheesta

Maastohiihto