New York Timesin tietojen mukaan Yhdysvallat on antanut Ukrainalle luvan iskeä yhdysvaltalaisvalmisteisilla pitkän kantaman ohjuksilla Venäjän maaperälle. MTV Uutiset pyysi Puolustusvoimien ja Ilmavoimien entistä komentajaa ja nykyistä kansanedustajaa Jarmo Lindbergiä (kok.) kommentoimaan tietoa.
Lindberg toteaa, että ensinnäkin aiheesta on keskusteltu useita kuukausia ja sitä on arvioitu eri kokouksissa.
Toistaiseksi päätöstä ei ole vahvistettu virallisista lähteistä. Valkoinen talo ei ole kommentoinut asiaa.
Jos päätös tulisi nyt virallisesti, Lindbergin mukaan sen voisi ajoituksensa puolesta ajatella olevan merkki siitä, että presidentti Joe Bidenin hallinto vielä loppuaikanaan haluaa tehdä tällaisen päätöksen pitkän kantaman täsmäaseista.
Lue myös: NYT: Biden sallii Ukrainan käyttää pitkän kantaman ohjuksia Venäjälle tehtäviin hyökkäyksiin
Uutta olisi lupa iskeä Venäjälle
Lindberg lisää, että kyseisiä aseita on tähän mennessä saanut käyttää niille alueille, jotka Venäjä on Ukrainalta vallannut.
– Niillä ei ole saanut ampua rajan taakse Venäjän puolelle edes sotilaskohteisiin, hän tarkentaa.
Jos sellainen ei päätyisikään sotilaskohteisiin tai jos osuisi siviileihin, antaisi se Lindbergin mukaan Venäjälle hyvin voimakkaan argumentin.
– Että katsokaa nyt, tässä meitä vastaan syvälle Venäjälle siviilikohteisiin hyökätään amerikkalaisilla aseilla.
Tilanteeseen liittyy ilmiselviä herkkyyksiä.
– Herkkyyksiähän siinä on täytynyt olla, kun lupaa on useita kuukausia pyydetty eikä sitä ole saatu.
Tätä lupa merkitsisi Ukrainalle
Mikäli New York Timesin väite vahvistettaisiin, olisi se Lindbergin mukaan merkittävä asia Ukrainalle.
– Se antaisi Ukrainalle mahdollisuuden iskeä noin 300 kilometrin päähän Ukrainan rajasta Venäjälle pistemäisiin kohteisiin, joita voisivat olla esimerkiksi asevarastot tai öljyntuotantoalueilla oleva jokin kohde, joka estää öljyntuotannon.
Toinen seuraus olisi Lindbergin mukaan se, että Venäjä joutuisi miettimään kohteidensa sijoittelua.
– Ilmiselvästi tarkoittaisi sitä, että tiettyjä kohteita Venäjä joutuisi siirtämään entistä kauemmaksi rajalta niiden haavoittuvuuden vuoksi.
Lindbergin mukaan pitkän kantamat aseet ja joidenkin metrien tarkkuudella osuvat sellaiset ovat erittäin tehokkaita aseita. Vastustaja joutuukin ottamaan ne huomioon.
– Ilman muutahan se on tehokas, kun sitä näin paljon halutaan ja sitä näin korkealla taholla näin pitkään neuvotellaan, hän sanoo.
Lue myös: Puolustusvoimain ex-komentaja huolissaan Ukrainan talvesta: "Kansalaisilla on kohta pimeää ja kylmä"
Yksikään asejärjestelmä ei yksin ratkaise sotaa
Samalla Lindberg painottaa erästä asiaa.
– Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että mikään näistä yksittäisistä aseista tai asejärjestelmistä – olkoon se taistelupanssarivaunu tai yksittäinen ohjus tai hävittäjälentokone – ei itsessään ole hopealuoti, joka sodan ratkaisee.
Kun asiaa laitetaan mittakaavaan, puhutaan Linbergin mukaan kuitenkin noin tuhat kilometriä pitkästä rintamasta.
– Siellä ovat ne neljä maakuntaa, jotka Venäjä on liittänyt itseensä. Sillä tuhat kilometriä pitkällä rajalla pitää olla sekä joukkoja että kykyä. Joukoilla pitää kyetä pelaamaan yhteen ja niillä täytyy tietysti olla suuret määrät ammuksia ja ohjuksia, jotta ne kykenevät niitä alueita valtaamaan takaisin.
Lindbergin mukaan on mahdollista, että aseita tullaan käyttämään venäläisiä ja pohjoiskorealaisia joukkoja vastaan Venäjällä Kurskin alueella.
Samalla hän kuitenkin toteaa, että Kurskin alue on heti Ukrainan rajan takana, noin muutaman kymmenen kilometrin päässä eli sinne voidaan jo nyt iskeä erilaisin järjestelmin.
Pitkän kantaman Atacms-ohjukset ovat kalliita, joten niiden kohteen pitää Lindbergin mukaan olla riittävän tärkeä.
– Ei niitä ihan sinne rajan taakse kylvettäväksi riitä.
Merkittäviä kohteita voisivat Lindbergin mukaan olla esimerkiksi asevarastot tai polttoainetuotanto, tutkat tai esimerkiksi lentotukikohdat.