Suomessa tiistaina vieraillut sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg toisti jälleen viestinsä, että on aika toivottaa Suomi ja Ruotsi tervetulleiksi Naton jäseniksi.
– Viestini on, että sekä Suomi että Ruotsi ovat toteuttaneet sen, mitä lupasivat Turkille kolmikantaisessa sopimuksessa viime kesäkuussa Madridissa. Joten nyt on aika ratifioida ja toivottaa Suomi ja Ruotsi tervetulleiksi Natoon, Stoltenberg sanoi.
Samalla hän totesi, että neuvotteluissa on tapahtunut edistystä. Hän ei kuitenkaan täsmentänyt millaista.
Stoltenberg vieraili Suomessa osana Pohjoismaisen Työväenliikkeen yhteistyökomitea SAMAKin vuosikokousta.
Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) puolestaan sanoi lehdistötilaisuudessa Stoltenbergin kanssa, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessin venyminen on taakka myös Natolle. Hän toisti useaan otteeseen, että Ruotsi ja Suomi täyttävät Naton jäsenyyskriteerit, joten ongelmia ei pitäisi olla.
– Toivoin, että meistä olisi jo tullut jäseniä. Suomi ja Ruotsi täyttävät kaikki Naton vaatimukset, mutta edelleen odotamme.
Hän sanoi myöhemmin iltapäivällä toivovansa, että maiden jäsenyydet ratifioidaan ennen Naton seuraavaa huippukokousta Vilnassa heinäkuussa.
– Tämä ei ole vain Suomen ja Ruotsin asia, vaan myös Naton uskottavuuteen ja avoimien ovien politiikkaan liittyvä asia, Marin totesi.
Hän sanoi olevansa huolissaan, miltä Nato näyttää, jos maiden jäsenyyksien ratifiointia edelleen viivytetään.
Unkari ei ole viestinyt mistään ongelmista
Marinilta ja Stoltenbergiltä kysyttiin erikseen myös Unkarista, joka Turkin ohella on viivytellyt Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksien ratifiointia.
–En ole kuullut uutisia mistään Unkarin erityisistä tarpeista. He ovat sanoneet kokoajan ratifioivansa jäsenyydet, eikä heillä ole mitään ongelmaa asian suhteen, Marin sanoi.
Marin sanoi, että hän on puhunut Unkarin pääministeri Viktor Orbanin kanssa useasti. Hänen mukaansa Orban ei ole koskaan sanonut, että Unkarilla olisi ongelmia Suomen ja Ruotsin jäsenyyden suhteen.
– Unkari ei ole kertaakaan sanonut, että heillä olisi ehtoja Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle. Päinvastoin he ovat sanoneet, että he ratifioivat hakemukset, mutta se ottaa jonkin verran aikaa, Marin sanoi.
Myös Stoltenberg vakuutti, että mitään erityisvaatimuksia Unkarin suunnasta ei ole kuulunut.
"Suomi ja Ruotsi ovat paremmassa asemassa kuin ennen hakemista"
Stoltenbergin mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys on sekä hänen että Naton tärkeimpiä tavoitteita tällä hetkellä. Hän myös muistutti, että Suomen ja Ruotsin Nato-prosessi on edennyt historiallisen nopeasti viivästyksistä huolimatta.
– Suomi ja Ruotsi ovat nyt paljon paremmassa asemassa kuin ennen jäsenyyden hakemista. Kutsujäseninä he istuvat Naton pöydissä, hän sanoi.
Lisäksi useat Nato-maat ovat tarjonneet maille turvatakuita, ja Suomi ja Ruotsi ovat integroituneet Naton sotilas- ja siviilirakenteisiin, hän lisäsi.
Marinilta kysyttiin, miksi Suomelle on tärkeää päästä Naton jäseneksi.
– Syy, miksi olemme hakeneet jäsenyyttä, on erittäin yksinkertainen: Naton raja on ainoa raja, jota Venäjä ei ylittäisi.
9:25