Jessikka Aron mukaan Venäjällä on näppinsä pelissä Suomen poliittisessa keskustelussa: "Heillä on erittäin tärkeä tavoite"

4:16imgJessikka Aro MTV Uutiset Liven vieraana: Näin Venäjä pyrkii vaikuttamaan tällä hetkellä Suomen politiikassa.
Julkaistu 30.03.2023 17:27
Toimittajan kuva
Juho Lauri

juho.lauri@mtv.fi

Toimittajan kuva

Jonna Hellgren

jonna.hellgren@mtv.fi

Toimittaja ja kirjailija Jessikka Aro kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, että Venäjällä on varmasti intressejä vaikuttaa Suomen poliittiseen keskusteluun.

Venäjän informaatiosodankäynnistä sekä trollitehtaista aikoinaan laajasti kirjoittanut ja myöhemmin vuosia kestäneen häirinnän kohteeksi joutunut Jessikka Aro arvioi, että Venäjä pyrkii tälläkin hetkellä varmasti vaikuttamaan aktiivisesti Suomessa käytävään poliittiseen keskusteluun.

Aron mukaan keinoja on monia, mutta suurin osa niistä tapahtuu vihapuheen avulla.

– Kansalaisten passivoiminen, ei-toivottujen poliittisten ryhmien äänien hiljentäminen tai vaientaminen, on heille erittäin tärkeä tavoite, Aro kertoo.

Vihapuhetta voi saada osakseen miltei kaikkialla

Mutta missä tällaiseen puheeseen voi törmätä? Miten se ilmenee?

Aron mukaan Suomessa toimii useita poliittisia sivustoja, valemedioita sekä sosiaalisen median ryhmiä, jotka levittävät vihapuheen sanomaa tavallisille suomalaisille.

Esimerkiksi valemedioihin "uutinen" saattaa tulla ihan konkreettisesti itärajan toiselta puolelta.

– Sivuilla saattaa olla esimerkiksi jonkin venäläismedian tekemä juttu käännettynä suoraan suomenkieliseksi.

– Parhaiten pääsee seuraamaan jälkiä Venäjälle, kun katsoo valemedioiden juttuja ja sitä, mitkä ovat niiden alkuperäiset lähteet. Esimerkiksi RT (Russia Today) on Vladimir Putinin ja hänen lähipiirinsä valemedia. He jopa itse sanovat, että tämä on informaatiosodankäynnin kanava, Aro kertoo.

EU päätti estää Russia Today -sivuston jakelun kaikissa jäsenmaissaan Ukrainan sodan alkamisen jälkeen.

Venäjä häiritsee tällä hetkellä myös tavallisia suomalaisia

Aron mukaan näyttäisi siltä, että Venäjä pyrkii vaientamaan ennen kaikkea ne julkiset mielipiteet, joissa kritisoidaan Venäjää ja kerrotaan faktoja Ukrainan sodasta.

Vastaava toiminta ei kuitenkaan ulotu pelkästään viime vuonna alkaneeseen hyökkäyssotaan, vaan vaikuttamista on tapahtunut jo Krimin miehityksestä lähtien vuonna 2014.

– Ukraina-teemaisen trollaamisen kohteeksi on joutunut muun muassa aikoinaan entinen puolustusministerimme Carl Haglund vuonna 2014. Kun hän jakoi faktatietoa Ukrainasta, sinne tuli venäjänkielisiä trollaajia häiriköimään. 

Aro haluaa kuitenkin korostaa, että vaientamista ei tapahdu vain näkyvien mielipidevaikuttajien piirissä vaan Venäjän iskee häirinnällään nyt myös tavallisiin suomalaisiin. 

– Kohteena ovat myös tavalliset kansalaiset, jotka haluavat käydä ihan tavallista kansalaiskeskustelua sananvapauden puolesta sosiaalisen median ja perinteisen median keskustelukanavilla ja internet-sivuilla.

– Kun julkaistaan Ukraina-uutisia ja syntyy keskustelua, siellä ovat myös trollit mellastamassa ja uhkailemassa.

Mikä avuksi?

Mutta mikä avuksi, kun Venäjän trollit pyrkivät vaikuttamaan keskusteluun ja häiritsemään suomalaisia?

Aro kertoo, että vaikka Suomi onkin yksi medialukutaidon kärkimaita ja pyrkinyt kouluttamaan aktiivisesti ihmisiä informaatiovaikuttamisesta jo vuodesta 2014 lähtien, silmiä ei saa siitä huolimatta sulkea.

– Me osaamme hyvin tunnistaa vaikuttamisyrityksiä, mutta siitä huolimatta me tarvitsemme paljon koulutusta,  jatkuvaa varuillaan oloa ja vastakeinojen käyttämistä.

Aro kertoo, että jos informaatiovaikuttamiselle ja vihapuheen lietsomiselle ei laita pistettä, voivat seuraukset olla vakavat.

– Kyseessä on nimenomaan turvallisuusuhka. Se voi aiheuttaa pahimmillaan isoja protesteja, pelkoa ja kansalaiskeskustelun vääristymistä.

Katso koko lähetys alapuolelta.

17:58img

Tuoreimmat aiheesta

Venäjä