Masennus ja uupuminen on hyväksyttävä osaksi elämää, vaatii mielenterveyden asiantuntija – diagnoosi ei ole kaiken loppu: "Sinulla on edelleen oikeus jatkaa"

1:35img
Olavi Sydänmaanlakka sanoo, että mielenterveysongelmat eivät ole kaiken loppu.
Julkaistu 26.03.2019 21:15

Eevi Kinnunen

eevi.kinnunen@mtv.fi

Ihmisen ajaa masennukseen useimmiten se, ettei hänellä ole ketään, jonka kanssa jakaa asioita. Toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka Mielenterveyden keskusliitosta sanoo, että yhteiskunnan pitäisi hyväksyä, että masennus voi kuulua kenen tahansa elämään.

Tiistain mielenterveys-aiheisessa Studio-ohjelmassa vieraileva Sydänmaanlakka näkee työssään runsaasti ihmisiä, joiden mieli on särkynyt.

Tyypillisin syy mielenterveyden ongelmiin on se, että sosiaaliset tilanteet ja yhteisöt ovat muuttuneet viime aikoina rajusti. Sydänmaanlakan arvion mukaan psyykkisen häiriön takana on usein yksin jääminen. Silloin arjessa ei pääse jakamaan mielen päällä olevia asioita.

– Somekaan ei ole kaiken pahan alku ja juuri. Some voi olla mahdollisuus rakentaa niitä ihmissuhteita.

Mieltä painavia asioita pitää päästä purkamaan

Sydänmaanlakan mukaan ihminen tarvitsee elämässään kokemuksia siitä, että on arvokas ja kelpaa sellaisenaan. Kun mielenterveysongelmat kuitenkin yleistyvät, ne pitäisi hyväksyä.

Sydänmaanlakka toivoo, että mielen häiriöihin opittaisiin suhtautumaan elämään kuuluvina asioina. Ihmiset voivat väsyä ja uupua, mutta kukaan ei ole diagnoosinsa vanki, eikä uupuminen aja ketään automaattisesti syrjäytymiskierteeseen.

– Sinulla on edelleen oikeus jatkaa.

Studio-ohjelmassa mielenterveyttä puivat tiistaina myös nyrkkeilijä Elina Gustafsson ja muusikko Dan Tolppanen.

Studio MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa tiistaisin kello 21 

Tuoreimmat aiheesta

Studio