Influenssakausi ei ole vielä käynnistynyt, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietoon on tullut useita influenssaan sairastuneita Länsi-Pohjan ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä. Tartuntatautirekisteriin on toistaiseksi ilmoitettu yksittäisiä influenssa A- ja B-tapauksia. Kausi ei ole kunnolla alkanut vielä muuallakaan Euroopassa.
Tavallisimmin influenssakausi alkaa vuodenvaihteessa, mutta joskus kausi alkaa jo marraskuussa ja välillä se venyy tammikuulle. THL:n infektiotaudit-osaston johtaja Mika Salminen suosittelee kaikille influenssarokotteen ottamista, vaikka ei kuuluisikaan riskiryhmään.
– Mieluummin yksi piikki vuodessa kuin joka viides vuosi varsinainen influenssatauti, Salminen sanoo.
Salminen ohjeistaa ottamaan rokotteen viimeistään muutamaa viikkoa ennen influenssakauden alkamista, sillä täyden suojan saamiseen menee suunnilleen kaksi viikkoa.
– Influenssa vie voimat pitkäksi aikaa ja saattaa aiheuttaa ainakin viikon vuodelevon tarpeen. Myös seurannaistaudit voivat olla ikäviä, hän sanoo.
Influenssasta voi seurata esimerkiksi keuhkokuume.
Influenssaan sairastuu 5-15 prosenttia aikuisista
Influenssarokotteen saavat maksutta riskiryhmään kuuluvat sekä sellaiset ihmiset, joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä. Maksuttoman rokotuksen saavat muun muassa raskaana olevat, 65 vuotta täyttäneet ja 6-35 kuukauden ikäiset lapset.
Jokainen voi kuitenkin hankkia influenssarokotteen esimerkiksi apteekista. Usein myös työterveyshuolto tarjoaa työntekijöille rokotteen.
– Siitä (rokotteesta) on terveydellistä hyötyä, mutta myös poissaolot vähenevät ja sitä kautta yritykset säästävät työterveyskuluissa, Salminen sanoo.
THL on ostanut 1,5 miljoonaa annosta influenssarokotteita kansallisen rokotusohjelman tarpeita varten. Kaikki Suomen sairaala-apteekit ja lääkekeskukset ovat tähän mennessä saaneet ensimmäiset rokotelähetyksensä.
Influenssaepidemioita esiintyy joka talvi, jolloin 5-15 prosenttia aikuisista ja 20-30 prosenttia lapsista sairastuu.