Joka kolmannella suomalaisella on jo 112 Suomi -mobiilisovellus – hätäkeskuslaitos toivoo sen vähentävän turhia soittoja

AOP ambulanssi kuvitus 112 hätänumero hätäpuhelu 1.03629294
Kuvituskuva / All Over Press
Julkaistu 29.06.2020 07:05
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

112 Suomi -mobiilisovellus on jo joka kolmannella suomalaisella puhelimessa. Sovelluksen kautta hätäpuhelun soittajan tarkka paikannustieto välittyy automaattisesti.

Kesälomakaudella 112-palvelua tarvitaan tavallista enemmän. Hätäilmoitusten määrää voidaan verrata säähän; mitä kauniimpaa ja lämpimämpää on, sitä enemmän sattuu ja tapahtuu. Harva osaa kertoa oman lomapaikan tarkkaa osoitetta tai edes kuntaa. 

Ei siis ihme, että ilmaisen ja viisi vuotta sitten käyttöönotetun 112 Suomi -mobiilisovelluksen on ladannut puhelimeensa jo 1,7 miljoonaa suomalaista. Sovellus uudistui keväällä, joten puhelimeen saa esimerkiksi liikenteen häiriötiedotteet ja lähimmän sydäniskurin sijainnin.

– 112 -sovellus on hyvä, kun sen lataa puhelimeen, niin välittömästi antaa luvan paikantaa sen oman puhelimensa. Sovelluksesta hätäkeskus saa heti tarkan paikkatiedon, sanoo johtaja Taito Vainio Hätäkeskuslaitoksesta.

Venettään Helsinkiin tankkaamaan tullut Markku Isokselalla sovellus on ollut jo pitkään puhelimessa.

– Kyllä on se hyvä, varsinkin tuolla merellä ja saaristossa kun liikkuu. Vesillä on 
niin vaikea muuten kertoa, että se on siellä kolmannen luodon takana sen mökki, pohtii Isoksela.

Koronakevät on vähentänyt neljänneksellä hätäkeskukseen kuulumattomia puheluita. Sovelluksessa on runsaasti erilaisia päivystysnumeroita ei-akuuttiin avuntarpeeseen, millä pyritään palvelemaan kansalaisten tiedontarvetta ja vähentämään turhien hätäpuhelujen määrää.

– Toivoisin, että se pitkällä aikajuoksulla vaikuttaisi niin, että hätänumeroon ei soitettaisi niin paljon turhia puheluita. Meillä tulee kolme miljoonaa hätäilmoitusta vuosittain ja niistä noin 1,5 miljoonaa on sellaista puhelua, että puhelun jälkeen ei ole hälytetty viranomaisia paikalle, toteaa Vainio.

Hätänumeron väärästä tai ilkivaltaisesta käytöstä voidaan myös rangaista. Alkuvuonna on taas tullut jo lähes 24 000 asiatonta tai ilkivaltaista soittoa.
 

Tuoreimmat aiheesta

Kesäloma