Noin 17 prosenttia poliisille Suomessa ilmoitetuista raiskauksista johti tuomioon toissa vuonna, ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tutkimus kertoo.
Tutkimuksen mukaan vuonna 2017 poliisille ilmoitettiin 1 245 raiskausrikosta. Niistä 70 prosenttia lähti syyttäjälle. Lopulta kolmasosa ilmoitetuista rikoksista päätyi oikeuskäsittelyyn ja langettava tuomio tuli 209 tapauksessa.
Amnesty pitää langettavien tuomioiden määrää vähäisenä.
"Lakia mahdollista tulkita monella tavalla"
Järjestö kertoo analysoineensa tutkimusta varten yli 300 viranomaisen ratkaisua. Sen mukaan käräjätuomioista sekä syyttäjän ja poliisin päätöksistä käy ilmi, että monissa tapauksissa uhri ei ole antanut suostumustaan, mutta nykyinen raiskauksen tunnusmerkistö ei täyty.
– Uhrien oikeusturvan takia olisi tärkeää muuttaa raiskausrikosten määrittely suostumusperustaiseksi. Tällä hetkellä lakia on mahdollista tulkita monella tavalla ja eri tulkinnoissa suostumuksen merkitys vaihtelee. Uhreille tämä tarkoittaa, että oikeuden toteutuminen on kiinni siitä, kuka lakia tulkitsee, tutkimuksen tehnyt Otava Piha sanoo tiedotteessa.
Nykylain mukaan raiskauksesta tuomitaan, jos pakottaa toisen sukupuoliyhteyteen käyttämällä väkivaltaa tai uhkaamalla sellaisella.
Raiskauksen tunnusmerkistö täyttyy myös, jos uhri ei pysty puolustamaan itseään tai ilmaisemaan tahtoaan tiedottomuuden, sairauden, vammaisuuden, pelkotilan tai muun avuttoman tilan takia.
Taitamattomuutta ja ymmärryksen puutetta
Amnesty myös haastatteli tutkimukseensa seitsemän raiskauksen uhria.
– Selviytyjien tarinat kertovat, että viranomaisten valmius kohdata raiskauksen uhreja vaihtelee ja on joiltain osin hyvinkin heikko. Tarve poliisien, syyttäjien ja tuomareiden lisäkoulutukselle on suuri.
Samansuuntaisia kokemuksia nousi esiin muun muassa raiskauskriisikeskus Tukinaisen kyselyssä, jonka tulokset julkaistiin tammikuussa. Tukinainen on järjestänyt tammikuusta alkaen yhdessä oikeusministeriön kanssa koulutusta muun muassa poliiseille, syyttäjille, oikeusavustajille ja tuomareille uhrin kohtaamisesta.
Työryhmä huomioimassa uhrin tarpeita
Oikeusministeriö asetti toissa maaliskuussa työryhmän, jonka tarkoituksena oli edistää rikoksen uhrin tarpeet huomioivia hyviä käytäntöjä. Ryhmä antoi ehdotuksen viime lokakuussa.
– Viranomaisten tietoisuuden ja osaamisen lisäämiseksi uhrin tarpeista työryhmä ehdottaa osaamisen keskittämistä ja erikoistumista poliisissa, syyttäjälaitoksessa ja tuomioistuimissa. Lisäksi työryhmä katsoo, että viranomaisille tulee tarjota säännöllisesti koulutusta uhrin kohtaamisesta, kohtelusta, oikeuksista, suojelutoimista ja trauman vaikutuksista uhriin. Työryhmä ehdottaa myös, että oikeustieteen opintoihin sisällytetään perusasiat uhrin kohtaamista, kohtelua ja tarpeiden ymmärtämistä koskevista teemoista, julkaisussa sanotaan.