Jokerit-pomo paljastaa: Valtteri Filppulan sopimus käynnisti ketjureaktion – "Näitä ei ole kuin yksi Suomessa"

Valtteri Filppula avaa Jokereihin paluun taustoja 3:14
Valtteri Filppula avaa Jokereihin paluunsa taustoja.

Valtteri Filppula palaa Jokereihin, josta lähti maailmalle lähes 20 vuotta sitten. Seuran puheenjohtaja Mikko Saarni paljastaa Filppulan vaikutuksen näkyvän jo seurassa.

Filppula päätti vastata myöntävästi Jokereiden kutsuun tunnusteltuaan kesällä motivaatiotaan jatkaa jääkiekkouraansa. Kipinä löytyi ja 40-vuotias keskushyökkääjä solmi Jokereiden kanssa vuoden sopimuksen. Mikko Saarni pitää Filppulan sopimusta valtavana asiana.

Tietysti Jokerit-yhteisölle ja -perheelle ehkä se suurin asia. Uskon, että koko suomalainen jääkiekko tulee hyötämään tästä, että päästään nauttimaan Filppulan tasoisesta pelaajasta. Hän on edelleen ihan maailman huippupelaajia, ja se että hän tulee kasvattajaseuraansa ja haluaa antaa faneille ja yhteisölle takaisin, on ihan upea juttu.

Erikoinen yksityiskohta Filppulan sopimuksessa on se, että hän ei saa pelaamisesta lainkaan palkkaa. Sen sijaan Filppulasta tulee Jokereiden osaomistaja. Saarnin mukaan Filppulan sopimus ei edellytä seuralta mitään poikkeustoimia.

– Hän on ihan tavallinen, niin sanotusti tavallinen pelaaja, joka haluaa, että hänen mahdolliset palkkakulunsa sijoitetaan organisaation kehittämiseen ja myös joukkueen vahvistamiseen. Se kertoo myös "Vallen" luonteesta aika paljon.

Jonkinlaisia menestysbonuksia Filppulan sopimukseen on Saarnin mukaan kuitenkin seuran aloitteesta kirjattu.

Filppula kiekkoili kolme edellistä kautta Sveitsissä Geneve-Servetten joukkueessa. Sitä ennen takana oli 15 menestyksekästä kautta Pohjois-Amerikassa. Muutos on suuri, kun Filppula matkaa tulevaisuudessa bussilla Jokerien vieraspelireissulle muun muassa Kajaaniin ja Keuruulle.

Saarnin mukaan Filppula ei halunnut mitään erivapauksia muihin pelaajiin nähden.

– Tämä oli nimenomaan hänen toiveensa. Paljon keskusteltiin eri vaihtoehdoista, mutta hän teki selväksi, että jos ja kun hän on mukana, hän on yksi pelaaja siinä missä kaikki muutkin. Se oli hänelle erittäin tärkeä asia.

"Kyllä se on meidän tavoitteemme"

Jokerit palasi Suomen sarjoihin viime kaudella. Mestiksen runkosarjassa irtosi kolmas sija, mutta pudotuspelikevät päättyi jo puolivälierävaiheessa, kun Hermes oli parempi voitoin 4–2. 

Syyskuussa alkavalla kaudella tavoite on kovempi: Mestiksen voitto ja nousu SM-liigaan karsintojen kautta.

– Filppulan tulo on asia, joka tekee siitä vielä realistisempaa kuin aikaisemmin. Kyllä se on meidän tavoitteemme.

Nousu SM-liigaan on kovan työn takana. Ensin Jokereiden pitäisi voittaa Mestiksen mestaruus ja sen jälkeen kepittää SM-liigan hännille jäävä joukkue paras seitsemästä -systeemillä pelattavassa karsinnassa. 

Saarnin mukaan Jokereilla on valmius vahvistaa joukkuettaan pitkin kautta, jotta keväällä kaikki olisi valmista sarjanousun tavoitteluun.

– Kyllä on mahdollisuuksia reagoida. Tämä on meidän silmissämme aika pitkä prosessi. Katsotaan joukkueen rakennusta niin, että päivä siirtorajan jälkeen joukkue on valmis. Katsotaan ja tehdään siirtoja varmasti syksyn ja talven aikana. Katsotaan, mitä Liiga-joukkueet tekevät ja miten oma peli sujuu. Pidetään asiat auki.

Puhelin on soinut

Filppulan vaikutusta joukkueen vahvistamisessa ei voi vähätellä. Sen lisäksi, että tähtihyökkääjän nostamatta jättämät palkkarahat säästyvät muihin pelaajahankintoihin, on kaiken voittanut sentteri valtava vetovoimatekijä Jokereille. Sopimusuutisen synnyttämä ketjureaktio käynnistyi Saarnin mukaan jo viime viikolla.

Aika aktiivisesti puhelimet ovat soineet viime viikolla pelkästän näiden huhujen perusteella, Saarni sanoo.

– Tämä mahdollistaa meille sellaisia asioita, mitä ei olisi ilman Filppulaa voitu tehdä.

Kysyttäessä Saarni tarkentaa, että Jokereille alettiin tarjota pelaajia, kun huhut Filppulan liittymisestä joukkueeseen lähtivät leviämään viime viikolla.

Katsotaan rauhassa. Tietysti upeata, mutta kertoo siitä, että aika moni pelaaja haluaa pelata tällaisen kaverin kanssa. Näitä ei ole kuin yksi Suomessa, joka on voittanut Stanley cupin, olympiakullan ja maailmanmestaruuden, ja myös hänen maineensa siitä, millainen johtaja hän on on kiirinyt. Kyllä pelaajat tietävät ja haluavat tulla läheltä seuraamaan sitä.

Myös yhteistyökumppanit ovat reagoineet Filppulan paluuseen.

Kyllä se on ollut erittäin positiivinen reaktio. Tietysti toivotaankin sitä, että kumpanit lähtevät mukaan ja fanit ostavat kausikortteja ja muuta. Ne ovat niitä asioita niin kun on koko ajan sanottu jotka vaaditaan myös, että pystytään sitä Liiga-unelmaa ja tätä meidän suunnitelmaa seuraamaan, Saarni sanoo. 

Nyt satiin siihen paras mahdollinen lääke, eli Valtteri Filppula, ja nyt lähdetään katsomaan ja seuraamaan, mitä tapahtuu.

Lue myös:

    Uusimmat