Kaupan liitto on huolissaan, jääkö hallituksen lupaama yritysten lähestymiskielto muiden hankkeiden jalkoihin.
Petteri Orpon (kok.) hallitus on luvannut toteuttaa yritysten lähestymiskiellon, jossa toistuvasti uhkaavasti tai häiritsevästi käyttäytyneelle asiakkaalle voitaisiin määrä kielto asioida esimerkiksi ruokakaupassa.
Lain valmistelua ei kuitenkaan ole vielä aloitettu, kerrotaan oikeusministeriöstä.
– Kaupan alalla tietysti toivomme kovasti, että se tapahtuisi mahdollisimman pian ja päivämäärät lyötäisiin lukkoon. Ettei se venyisi pidemmälle, sanoo Kaupan liiton johtava asiantuntija Terhi Kuljukka-Rabb.
Kaupan ala pitää hanketta kriittisenä.
– Tämä on kriittinen hanke siinä mielessä, että kaupoissa ei pärjätä nyt käytettävissä olevilla keinoilla. Kaupoissa henkilökunta kohtaa aivan liian paljon vakavaa, epäasiallista käyttäytymistä ja väkivallan uhkaa päivittäin.
Esivalmistelu käynnissä
Oikeusministeriöstä kerrotaan, että yritysten lähestymiskielto on esivalmisteluvaiheessa, jossa muun muassa kartoitetaan varsinaisen lakihankkeen tarvetta ja toteutustapoja.
– Tässä on paljon eri toimijoita, ja kesälomien aikana on käyty keskusteluja eri toimijoiden, kuten Kaupan liiton kanssa. Lisäksi sisäministeriön ja työministeriön kanssa on mietitty eri vaihtoehtoja, joilla hallitusohjelmakirjaus saataisiin toteutettua, oikeusministeriön yksikön päällikkö Miia Ljungqvist kertoo.
Esivalmistelu päättyy joko varsinaisen lain valmistelun aloittamiseen tai päätökseen olla aloittamatta lain valmistelu.
– Haluan olla optimisti, että tämä toteutuu, mutta pahin vaihtoehto olisi, ettei lakia päätettäisi tehdä, Kuljukka-Rabb sanoo.
9:52Katso myös: Näpistely ja häiriköinti halutaan kuriin lähestymiskielloilla.
Ljungqvist ei osaa arvioida, milloin varsinainen hanke ja lain valmistelu voitaisiin mahdollisesti aloittaa.
– Tavoitteena tietysti on, että hallituskauden aikana kaikki kirjaukset saadaan toteutettua. Niitä toteutetaan priorisointijärjestyksessä sen mukaan, kun ehditään, Ljungqvist sanoo.
Oikeusministeri Leena Meren (ps.) esikunnasta viestitetään, että tämänhetkisen arvion mukaan mahdolliset lakimuutokset saataisiin eduskunnan käsiteltäväksi hallituskauden loppupuolella.
Huolena myymälävarkauksien kasvu ja työntekijöiden turvallisuus
Kaupan alan liitot ja työntekijä- että työnantajajärjestöt yhdessä ovat pitkään vedonneet yrityslähestymiskiellon puolesta.
Syynä on myymälävarkauksien ja näpistelyn kasvu ja se, että yhä useampi etenkin kaupoissa työskentelevä palvelualan työntekijä kohtaa työssään väkivallan uhkaa ja häirintää.
– Kaikki me tiedämme, että hallituksella monia muitakin hankkeita, ja tässä ollut monenlaista hässäkkää. Mutta tämä ei missään nimessä saa jäädä muiden asioiden jalkoihin, Kuljukka-Rabb sanoo.
Lue lisää: Poliisi kertoo, milloin myymälävarkaus on "a-luokan tehtävä"
"Käytännössä päivittäin vietiin": Kaupat piilottavat juomia ja siirtävät niitä lukkojen taakse – yksi tuote ylitse muiden
Myös työntekijä- ja työnantajajärjestöt SAK ja EK ja kaupan alan liitot vetosivat keväällä yhdessä yritysten lähestymiskiellon puolesta.
Näin lähestymiskielto toimisi
Vetoomuksen mukaan työntekijöihin ja muihin asiakkaisiin kohdistuva uhkailu, häirintä ja suoranainen väkivalta piinaavat palvelualoilla hyvin laajasti, minkä vuoksi yrityslähestymiskielto tarvittaisiin.
Yrityslähestymiskiellossa toistuvasti vakavaan häiriökäyttäytymiseen, uhkailuun tai myymälävarkauksiin syyllistyneelle asiakkaalle voitaisiin määrätä kielto tulla sisälle esimerkiksi kauppaan. Lähestymiskieltoa hakisi työnantaja, ja sen voisi määrätä esimerkiksi käräjäoikeus.
Kaupan liitto teetti aiemmin asiantuntijaselvityksen siitä, voisiko tällainen kielto törmätä perustuslakiin.
Selvityksessä Helsingin yliopiston rikosoikeuden professorit Sakari Melander ja Kimmo Nuotio totesivat, että yrityslähestymiskiellolle ei vaikuttaisi olevan suoranaisia perustuslaillisia esteitä.
Laki rajoittaisi kuitenkin perusoikeuksia, minkä vuoksi sen hyväksyttävyyttä, oikeasuhtaisuutta ja välttämättömyyttä olisi arvioitava huolellisesti.