Jos kakkasi on tällainen, olet tehnyt "kaiken oikein"

Haamukakalla tarkoitetaan ulostetta, joka katoaa wc-pöntön syvyyksiin huuhtelematta, eikä jätä pyyhkiessä paperiin jälkeäkään. Haamukakkaa ei kannata säikähtää, se on itse asiassa erittäin hyvä merkki.

Jos pönttöön tipahti niin sanottu haamukakka, voit onnitella itseäsi, sillä se on merkki siitä, että olet tehnyt monia asioita oikein suolistosi ja yleisen hyvinvointisi kannalta. 

Haamukakka ei ole virallinen lääketieteellinen termi, mutta sillä tarkoitetaan ulostetta, joka häviää pönttöön eikä jätä jälkeä vessapaperiin.

Painava kakka sisältää paljon kuituja

Ravitsemusterapeutti ja suolistoterveyden asiantuntija Kate Scarlata kertoo SELF-lehdelle, että haamukakka katoaa pöntön syvyyksiin, koska se painaa niin paljon. Kakan paino taas on merkki siitä, että se sisältää runsaasti kuituja.

Lisäksi kiinteä ja raskas uloste kertoo siitä, ettei se sisällä liikaa vettä tai imeytyneitä rasvoja. Jos uloste sisältää runsaasti rasvaa tai nesteitä, on se koostumukseltaan perunamuusimaista ja sotkevaa.

Kelluvat ulosteet puolestaan ovat merkki ilmavaivoista eli kaasuista tai siitä, että ravinto on sisältänyt liikaa hiilihydraatteja tai rasvoja, joista osa poistuu ulosteen mukana elimistöstä.

Haamukakka voi myös kertoa sulkijalihaksen ja suolistolihasten täydellisestä toimivuudesta. Jos uloste tulee ulos yhdessä osassa, toimivat lihakset hyvin koordinoidussa "yhteistyössä", kertoo gastroenterologi Austin L. Chiang.

Kaiken kaikkiaan haamukakka siis kertoo hyvästä suoliston terveydestä Scarlatan mukaan. Chiang kuitenkin huomauttaa, että tällainen optimaalinen ulosteen koostumus on harvinainen, eikä ole syytä huolestua, jos pönttöön tipahtaa löysempää tai kovempaa tavaraa.

Tarkkailee kakkaasi

Ulosteen koostumus vaihtelee paljon sen mukaan, mitä syömme ja juomme. Lisäksi siihen vaikuttaa myös stressi. 

Omien "jätteiden" tarkkailu voi kertoa paljonkin siitä, sisältääkö syöty ravinto tarpeeksi tiettyjä tarpeellisia ravintoaineita, kertoo SELF-lehti.

Haamukakka on merkki siitä, että on tehnyt niin sanotusti kaiken oikein eli ruokavalio, nesteytys ja yleinen suoliston terveydentila on optimaalisessa kunnossa.

Tasapainoinen kuidun saanti yhdistettynä riittävään nesteytykseen on tärkeää, sillä kuitupitoinen ruoka voi aiheuttaa kovia kakkoja, jos kuidut eivät pääse imeytymään tarpeeksi nesteeseen.

Löysä uloste taas voi olla merkki siitä, ettei ruoka sisällä tarpeeksi kuituja tai ainakaan kuituja ei ole tarpeeksi suhteessa juodun nesteen määrään. 

Oikea kuidun ja nesteen suhde vaihtelee yksilöstä toiseen, mutta nyrkkisääntönä voi Scarlatan mukaan pitää 25–35 gramman kuituannosta päivässä.

Katso myös video: Oletko kakannut aina väärin? Katso oikea asento videolta

Oletko aina kakannut väärin? Katso vinkit oikeaan asentoon 0:18
Videolla fysioterapeutti Mirka Katajisto konkretisoi, miten vessapaperirullat voivat toimia kakkajakkaran korvaajina. 

Lähteet: SELF

Lue myös:

    Uusimmat