Ravitsemusterapeutti neuvoo, mitä kaikkien kannattaisi tehdä jokaisella aterialla

Ravitsemusterapeutti muistuttaa, miksi ruoka kannattaa pureskella hyvin jokaisella aterialla.

Suoliston bakteerit vaikuttavat terveyteen monella tavoin. Tavoiteltavaa on, että bakteerikannat ovat monipuolisia. Terve suolisto auttaa taistelemaan taudinaiheuttajia vastaan, mutta tekee hyvää myös esimerkiksi mielenterveydelle ja aivoille.

Suoliston terveyden ylläpitämiseksi voi tehdä monia asioita. Rekisteröity ravitsemusterapeutti Megan Rossi vieraili HuffPostin "Am I Doing It Wrong?" -podcastissa puhumassa aiheesta. Yksi Rossin esiin nostama aihe on erilaisten kasvikunnan tuotteiden määrä ruokavaliossa.

Rossi kertoo kehottavansa asiakkaitaan aina monipuolistamaan syömiensä kasvikunnan tuotteiden määrää ja tavoittelemaan jopa 30 erilaisen kasvikunnan tuotteen syömistä viikossa. 

Ruoka-aineet tulisi valita "superkuutosen" parista: täysjyvää, pähkinöitä ja siemeniä, vihanneksia, hedelmiä, palkokasveja sekä yrttejä ja mausteita. Suoliston terveyteen erikoistuneen lontoolaisen The Gut Health Clinicin perustaja muistuttaa, että jos haluaa monipuolisen bakteerikannan suolistossaan, pitää sitä "lannoittaa" oikealla tavalla.

BBC:n haastattelussa Rossi kehotti syömään "superkuutosia" myös ennen lomareissua suoliston bakteerikannan parantamiseksi. Tämä voi ehkäistä Rossin mukaan esimerkiksi matkaripulia. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Miksi ruoka kannattaa pureskella kunnolla joka aterialla?

Rossi kertoi podcastissa myös helpon vinkin, jota jokainen voi toteuttaa: pureskele ruokasi paremmin.

– Siinä on kyse ruoansulatuksesta. Emme vain ala fyysisesti hajottaa ruokaa suussamme, mutta meillä on syljessämme entsyymejä, jotka alkavat hajottamaan sitä kemiallisesti.

Rossi muistuttaa vuonna 2013 esitellystä tutkimuksesta, joka osoitti pureskelun merkityksen. Tutkimuksessa vertailtiin ihmisiä, jotka pureskelivat manteleita 10, 25 tai 40 kertaa. Selvisi, että enemmän ruokaansa pureskelevilla imeytyy elimistöön enemmän hyviä ravintoaineita. Mitä vähemmän pureskelee, sitä vähemmän saa hyötyjä ruoan ravintoaineista.

– Ruoan pureskelu on siis todella tärkeää ravintoaineiden erottamiseksi sen sijaan, että kakkaisit ne pois, Rossi selkiyttää.

Näin luot rutiinin

Ruoan jauhaminen 40 kertaa voi tuntua mahdottomalta tehtävältä, joten asiantuntija kehottaa kiinnittämään huomiota edes kahteen ensimmäiseen suupalaan ja kehittämään siitä rutiinia.

– Sitten alat tehdä sitä enemmän ja enemmän jokaisella ateriallasi.

Rossin mukaan jopa kolme ylimääräistä pureskelua auttaa rakentamaan parempia pureskelutottumuksia.

– Laske ensi kerralla – kirjaimellisesti laske, kuinka montaa kertaa pureskelet – ja lisää sitten kolme ylimääräistä pureskelua, hän kehottaa.

Hotkimisella ikäviä vaikutuksia

Maltillinen pureskelu pidentää myös ruokailuun kuluvaa aikaa, jolloin kylläisyyden tunteen huomaa helpommin eikä tule syöneeksi liikaa. 

Hotkiminen voi aiheuttaa närästystä ja ruoansulatusvaivoja, muistuttaa Cleveland Clinic.

Hotkimalla vatsaan tulee myös enemmän ilmaan, joka voi tuntua ikävänä turvotuksen tunteena.

Erään tutkimuksen mukaan ruoan syöminen liian nopeasti voi myös kasvattaa metabolisen oireyhtymän riskiä.

Katso myös, millainen on ruoan matka suusta vessanpönttöön

Toimittaja matkasi suusta vessanpönttöön: Kurkkaa suoliston sisään 2:42
Tiesitkö tätä suolistostasi ja kakastasi? Ruoan havainnollistava retki suusta vessanpönttöön.

Lue myös:

    Uusimmat