Jos se näyttää fillarilta ja sitä voi polkea kuin fillaria, ei se välttämättä olekaan fillari – poliisi Helsingin Bond-pyöristä: "Ei kahta sanaa, millaisesta välineestä kyse"

Helsingin katukuvaan on ilmestynyt uusia vaaleanruskeita sähköpyöriä keltaisten kaupunkipyörien rinnalle. Kuljettajien on kuitenkin huomioitava, että uudet Bond-pyörät ovat polkupyörämäisestä ulkonäöstään huolimatta mopoja.

Poliisitarkastaja Konsta Arvelin kertoo MTV Uutisille, että sveitsiläisen Bond Mobilityn Suomeen tuomat sähkökulkineet eivät ole polkupyöriä.

– Ne rinnastetaan mopoihin, koska niiden rakenteellinen nopeus sähkömoottorin avulla on 45 kilometriä tunnissa. Vaikka niissä on polkimet ja ne muistuttavat ulkoisesti polkupyörää, niin teknisesti ne ovat paljon lähempänä mopoa kuin sähköavusteista polkupyörää.

– Kuljettajan on oltava aina selvillä siitä, millaisen kamppeen selkään hän lähtee. Näissä on myös mopon rekisterikilpi, joten ei ole kahta sanaa siitä, millaisesta välineestä on kyse.

Bond-pyörillä ei saa myöskään ajaa jalkakäytävällä tai pyörätiellä, sillä mopon paikka on kaupunkiympäristössä siellä, missä muidenkin moottoriajoneuvojen.

– Jos tiellä on piennar, saa mopoa kuljettaa siellä. Pyöräteille ei ole asiaa, ellei sitä ole erikseen lisäkilvellä sallittu. Ja sanomattakin on selvää, ettei mopolla lähdetä moottori- tai moottoriliikennetielle.

Koska kyseessä on mopo, on kuljettajalla oltava päässään kypärä. Näiden ajoneuvojen tapauksessa kypärää ei tarvitse itse tuoda mukanaan, vaan se löytyy mopon tarakalla olevasta korista.

Arvelin huomauttaa, että mikäli sähkömopon ohjaksiin lähtee alkoholia nauttineena, ei kyseessä ole mikään tankojuoppous, vaan ihan oikea rattijuopumus, jonka seuraukset ovat samat kuin muidenkin moottoriajoneuvojen kanssa.

Näin Bond-kulkineet toimivat

Bond Mobilityn sähkömopoilla ei ole omia asemiaan, kuten kaupunkipyörillä, vaan kuljettaja voi tarkistaa kännykkäsovelluksesta, mistä lähin pyörä löytyy. Tällä hetkellä pyörien nouto ja palautus onnistuu Helsingin keskustan alueella Pasilaan saakka.

Pyörän vuokraaja maksaa sekä käyttöönotosta, kuljetuista kilometreistä että kuluneesta ajasta.

Toimintamatka yhdellä latauksella on noin sata kilometriä. Pyörät on varustettu levyjarruilla sekä etu- ja takavaloilla.

Lue myös:

    Uusimmat