Juha Hannulan keskospojalla oli erikoinen tapa rauhoittaa itsensä – näin insinööri-isä keksi vauvojen unta kohentavan laitteen

Insinööri Juha Hannulan perheeseen syntyi kaksosvauvat, joista toinen oli kärttyinen perheen kotiuduttua sairaalasta. Vauvan erikoinen tapa syliin päästessään johti tuoreen isän kehittämään laitetta, joka parantaa vauvojen unta.

Kun Juha Hannulan perheeseen syntyi pienet keskoset, kiinnitti tuore isä huomiota vauvojensa vierelle tulleeseen keskoskaappiin, jonka sisällä makasi pienen pieni vauva nahkasta valmistettu tekokäsi päällään.

Isän silmin katsottuna se näytti varsin mukavalta, kun valtavan isossa kaapissa kaikkien niiden piuhojen keskellä oli edes pieni palanen ihmisyyttä.

Ajatus tekokädestä ei jättänyt insinöörinä työskentelevää Juhaa kuitenkaan rauhaan.

Hän pohti, että tekokäsi voisi tuoda vieläkin enemmän turvaa pienille keskosille, jos siihen lisäisi pienen pumpun, jotta kädestä tuntuisi syke vauvan ihoa vasten, kuten äidin tai isin kädestäkin tuntuisi.

Kiukkuisen vauvan outo tapa ihmetytti

Kun Juhan kaksosvauvat kotiutuivat Keskolasta, huomasivat tuoreet vanhemmat pian, että toinen kaksosista oli jatkuvasti kiukkuinen, eikä rauhoittunut muualle kuin syliin.

Pian aloimme ihmetellä, miksi vauva aina syliin päästessään hapuili kädellään syliin ottajan rannetta ja kun löysi sen, painoi peukalonsa keskelle rannetta.

Vauva hapuili aina ranteen peukalonsa alle, olipa sylittäjä sitten äiti, isi tai isovanhemmat.

Hän teki sitä 2-vuotiaaksi asti. Oli kiukkuinen ja etsi selvästikin pulssia ranteesta.

Sitten viimein hoksasin. Poikani oli repäisty äidin sydämen juuresta kohdusta hiljaiseen keskoskaappiin liian aikaisin kahdeksi viikoksi. Menikö hänellä kaksi vuotta, että hän sai puuttuvan pulssimäärän takaisin?

Juha rupesi tutkimaan aihetta lukemalla useita eri tutkimuksia maailmalta kohdun äänimaailman merkityksestä vauvoille.

Kävi ilmi, että äidin syke on hyvin tärkeä pienelle.

Juhan havainto ja kansainvälisissä tutkimuksissa kerätty tieto äidin sykkeen vaikutuksesta vauvoihin inspiroi tuoretta isää keksimään laitteen, joka tulisi parantamaan vauvojen unta tulevaisuudessa.

Esimerkiksi vuonna 2014 julkaistussa tutkimuksessa tuttu, kohdunomainen sykeääni rauhoitti keskosia ja vuonna 2015 julkaistussa tutkimuksessa sillä oli myönteinen vaikutus vauvan aivojen kehitykseen.

Myös tuoreempaa tutkimusdataa aiheesta löytyy.

Esimerkiksi vuonna 2021 julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että äidin sykkeen ääni helpotti vauvan kipua ja laski vauvan hengitystiheyttä verinäytteen oton aikana. 

Vanha keittiönkaapin ovi ja pönttömankka saivat ylilääkärin vakuuttumaan

Koska Juha ymmärsi sykkeen ääneen ja värähtelyn merkityksen vauvoille, lähti hän kehittämään vauvoille unialustaa, jolla saisi jäljiteltyä sykettä.

Lopputuloksena oli keittiökaapin ovi 1970-luvulta yhdistettynä vanhaan pönttömankkaan. Kun pönttömankasta laittoi sykkeen ääneen soimaan, se tuntui ja kuului keittiökaapin ovesta.

Juha kiikutti keksintönsä prototyypin Oulun yliopistollisen sairaalan testilaboratorioon tapaamiseen, jonka oli sopinut keskosten hoidosta vastanneen ylilääkärin kanssa.

Ylilääkäri laittoi kätensä keittiön kaapin oveen, josta tunsi ja kuuli sykkeen äänen, ja katsoi minua silmiin kysyen, milloin saamme nämä koekäyttöön Keskolaan.

Keskoset testikäyttäjinä

Alkoi vuosien kehitystyö yhteistyössä kokeneiden keskoshoitajien sekä teknologia-asiantuntijoiden kanssa ja lopputuloksena syntyi Nucu-unialusta, joka on suunniteltu ihan tavallisiin perheisiin rauhoittamaan vauvan unta.

Ennen kuin alustasta saatiin kotikäyttöön soveltuvaa versiota, testasivat sen testiversioita Oulun yliopistollisessa sairaalassa keskosvauvat, tietenkin vanhempien suostumuksella.

Testit Keskolassa osoittivat, että alustan lohduttavat ja tutut äänet rauhoittavat vauvaa ja luovat perheissä yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Vauvan äidin tai isän syke alustaan saadaan nauhoittamalla syke älypuhelimeen ladattavalla puhelinsovelluksella.

Olennaista on nauhoittaa syke makuuasennossa ja rentoutuneena.

Jos on vasta saanut parkkisakon, ei sykettä kannata silloin nauhoittaa, Juha naurahtaa.

Alustan tarkoituksena on luoda turvallisuuden tunne vauvalle, eikä kiihtyneen sykkeen ääni ja värähtely välttämättä toimisi tarkoituksen mukaisesti.

Jos ajatellaan, että vauva nukahtaa syliin, jossa kuulee äidin tai isän sykkeen ja sitten hänet siirretään hiljaiseen sänkyyn, on kyseessä iso pomppu.

Kun läheisen ihmisen syke kuuluu ja tuntuu edelleen sängyssä, ei muutos ole niin jyrkkä, Juha hymyilee.

Unialusta tallentaa tietoa vauvan unesta

Juhan keksinnöstä on myös hyötyä tiedemaailmalle, koska sillä on mahdollista mitata älysormuksen lailla vauvan unta, sykettä ja hengitystiheyttä. Kotikäyttöön tarkoitetussa alustassa fokus on perheen arjen tukemisessa ja vauvan unen analyysissä.

Tiedot vauvan unesta tallentuvat myös vanhempien hyödynnettäviksi ja ajatuksena on, että tiedot voisivat esimerkiksi helpottaa vanhempien päätöksentekoa vauvan nukkumaan laitosta tai tuoda näkyväksi vauvan unen kehitystä.

Vauvojen unta tutkineen terveysliikunnan ja unirytmin tutkijan, tohtorin Laura Nauhan mukaan vauvan unitiedot voivat yllättää osan vanhemmista, sillä vauvan uni eroaa suuresti aikuisten unesta.

Vauvan unisyklin pituus on esimerkiksi merkittävästi lyhyempi kuin aikuisen ja kestää noin 40 minuutin ajan. Aikuisen unisyklin pituus on puolestaan noin puolitoista tuntia ja niitä mahtuu yhteen yöhön 4–6 kappaletta.

Yksi unisykli sisältää myös vähemmän eri unen vaiheita kuin aikuisen uni.

Vauvan unisykliin kuuluu aktiiviunen ja hiljaisen unen vaihe sekä siirtymävaihe.

Aikuisen unisyklistä löytyvät torkeunen vaihe, kevyen ja syvän unen vaiheet sekä vilke- eli REM-unen vaihe.

Kun vauva nukahtaa, hän saattaa äännellä tai liikehtiä. Tätä vaihetta kutsutaan aktiiviuneksi ja vanhemmat voivat luulla, että vauva on vielä hereillä, vaikka hän onkin jo unessa.

Aktiiviunesta vauva siirtyy hiljaiseen uneen.

Katso myös: Vauvan nälkäviestit: Näistä merkeistä huomaat, onko vauvalla nälkä

Vauvan nälkäviestit: Näistä merkeistä huomaat, onko vauvalla nälkä 2:01
Imetyksen tuen asiantuntijat Anna Groundstroem ja Niina Pöyhönen kertoivat Lapsimessuilla keväällä 2022, mistä tunnistaa vauvan nälän.

Lue myös:

    Uusimmat