Juho paloi lapsena joka kesä – melanooma levisi aikuisena koko kehoon ja oli tappaa hänet ennen ratkaisevaa lääketutkimusta: "Iholta löytyi kasvaimia ja niiden alkuja 196 kappaletta"

Aurinkoiset säät houkuttelevat ulkoilmaan, mutta suojautuminen siltä tulee aloittaa matalalla kynnyksellä – melanoomaa sairastanut Juho kertoo tarinansa 11:53
Katso Juhon koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Lapsena Juhon iho paloi joka kesä niin pahasti, että iho kesi aina pois. Sitä pidettiin normaalina ja 70-luvulla iholle levitettiin jopa öljyä syventämään rusketusta. Niin teki myös Juho. 

Oikeaan käsivarteen ilmestynyt röpyliäinen luomi kasvoi ja vuosi välillä verta. Juhon veli oli lääkäri ja kehotti poistattamaan sen. Juho ei kuitenkaan pitänyt kiirettä sen kanssa. 

– Vetkuttelin ja odotin puoli vuotta, vaikka olin jo pari vuotta seuraillut luomea ja pohtinut, että pitäisikö sille tehdä jotakin. Kaksi viikkoa luomen poistamisesta tuli diagnoosi. Se oli melanoomaa, Juho Juutilainen muistelee. 

Diagnoosin hän sai vuonna 2004. Hänellä on vaalea iho ja punapigmenttiä runsaasti. Hän myös palaa erittäin helposti. Nyt hän ymmärtää, että ihon saama altistus lapsena jatkuvalle auringolle ja palamisille on ollut myrkkyä elimistölle. 

Tällaisia ovat ihosyövän oireet 2:14
Katso video: Tällaisia ovat ihosyöpien oireet.

– Solumuisti tallentaa kaiken kehon kohtaaman uv-säteilyn. Jossain vaiheessa mittari täyttyy ja syöpä iskee. Ajattelin aina, että eihän minulle voi mitään tulla, koska en muka ollut palanut pahasti, Juutilainen kertoo. 

Taistelua melanoomaa vastaan jatkui erilaisten hoitojen ja lääkkeiden kanssa. Tuli sivuvaikutuksia ja välillä melanoomasta saatiin niskalenkki ja näytti, että se on voitettu. 

– Lääkäri julistikin jo minut terveeksi viiden vuoden oireettomuuden jälkeen. Ilo jäi lyhyeksi, sillä jo kahden viikon kuluttua siitä huomasin ensimmäisenä leikatun luomen arven lähellä ihon alla herneen kokoisen kasvaimen, Juutilainen toteaa.

Taistelu jatkui, mutta melanooma levisi

Juholta otettiin imusolmukkeita pois kainaloista ja matkan edetessä hän sai haittavaikutuksia lääkkeistä. Lisäksi uusi kasvain löytyi vasemmasta polvesta. 

– Kävin yhä lenkillä ja urheilin. Kasvaimia ilmaantui sisäelimiinkin, muun muassa maksaan. Laskimme tussilla merkaten tyttöystäväni kanssa, että iholta löytyi kasvaimia ja niiden alkuja 196 kappaletta. Siinä kohtaa lääkäri sanoi, että voidaan enää vain hidastaa tautia ja pitkittää kuolemaa, Juutilainen sanoo. 

Lääkäri kertoi myös käynnissä olevasta lääketutkimuksesta ja kysyi, olisiko Juutilainen halukas osallistumaan haitoista huolimatta. Juutilainen koki, että vaihtoehtoja oli. Kuolema kolkutti jo ovella. 

– Tutkimuksessa ollut lääke oli Nivolumabi. Se vahvistaa kehon immuunipuolustusta. Ihmisiä oli jopa kuollut testausvaiheessa olleen lääkkeen aiheuttamien sivuvaikutusten vuoksi. Omalla kohdallani se tehosi erinomaisesti. Jo muutamassa viikossa suurimmat kasvaimet olivat pienentyneet selvästi ja kolmessa kuukaudessa lähes kaikki kasvaimet olivat hävinneet, Juutilainen muistelee.

Parantuminen kuoleman porteilta aiheutti kaikkien yllätykseksi vakavan kriisin. Muutos oli niin valtava. Juutilainen oli suunnitellut jo hautajaisensa valmiiksi ja oli henkisesti kuoleman rajan toisella puolella. 

– Elämän tragikomiikkaa, että kuoleman peruuntuminen tuntui samalta kuin olisi ollut jo lentokentällä porttien toisella puolella ja sitten matka peruuntuu. Kävin terapiassa käsittelemässä syövän aiheuttamia henkisiä muutoksia, Juutilainen kertoo. 

Hänen sairastuessaan Suomessa ei ollut julkista syöpätutkimusyksikköä. Nykyään Husissa on kliininen tutkimusyksikkö, jonka kautta on mahdollista osallistua erilaisiin syöpätutkimuksiin jopa ympäri maailmaa. 

– Toivottamassa tilanteessa sairautensa kanssa olevat syöpäpotilaat voivat ottaa sinne yhteyttä ja kysyä mahdollisuutta osallistua lääketutkimuksiin. Lisäksi Suomen syöpäpotilaat ry:llä on kattavat keskusteluryhmät eri syöpäryhmille ja Facebookissa on myös Eniten vituttaa syöpä -keskusteluryhmä. Se on yleinen foorumi omaisille ja sairastaville. Niistä kannattaa hakea tukea ja apua, Juutilainen rohkaisee. 

Aiheesta lisää tänään Viiden jälkeen ohjelmassa. 

Lue myös:

    Uusimmat