Jussi Kärjen kommentti: Touko Aallon dramaattinen vuoristorata, Maria Ohisalo vahva nimi Vihreiden johtoon

2:59img
Julkaistu 24.10.2018 16:35
Toimittajan kuva

Jussi Kärki

jussi.karki@mtv.fi

@JussiKarki

Touko Aallon väistyminen Vihreiden johdosta uupumuksen takia on dramaattinen uutinen, mutta saman tien alkoi spekulointi, kuka on hänen seuraajansa. Maria Ohisalo olisi vahva nimi Vihreiden johtoon, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Touko Aalto rymisteli politiikan eturiviin luonnonlapsena – persoonana valoisa ja helposti lähestyttävä, puheenjohtajana arvaamaton ja ailahteleva.

Jyväskylässä hän innosti vihreät sensaatiomaisesti viime kuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi ohi perinteisten SDP:n ja Kokoomuksen.

Kesäkuussa 2017 Vihreiden puheenjohtajakisassa maakuntien mies Touko Aalto päihitti yllättävän ylivoimaisesti Emma Karin. Se oli cityvihreille katkera tappio, josta kaikki eivät päässeet yli kovinkaan helposti.

Vihreät joutuivat kohusta kohuun

Touko Aallon lyhyt puheenjohtajapesti oli samanlaista vuoristorataa kuin Vihreiden kannatus mielipidekyselyissä.

Aallon noustua puheenjohtajaksi gallupluvut ampaisivat ylös ja kävivät korkeimmillaan reilu vuosi sitten lähes 18 prosentissa. Nyt Vihreiden kannatus on jämähtänyt 12 prosentin tietämille.

Pitää muistaa, että nykyinen gallupkannatus on edelleen noin puolet suurempi kuin puolueen vaalitulos viime eduskuntavaaleissa. Nousukiidossa osa Vihreistä alkoi kuitenkin nähdä itsensä jo pääministerikisassa.

Monia kohuja

Vihreiden alamäkeä suuren äänestäjäkunnan silmissä ovat kiihdyttäneet monenlaiset kohut Jani Toivolan taksikyydeistä lentokoneseisoja Aino Pennaseen.

Myös Aalto esiintyi yksityiselämän kolhujensa takia liian usein Seiskan palstoilla. Näkyvin tapaus oli tukholmalaisella homoklubilla, jossa Aalto läpsi leikkimielisesti miestä pyllylle.

Aallon tilannetta ei helpottanut lainkaan se, että entinen puheenjohtaja Ville Niinistö antoi hänelle julkisuudessa isällisiä ohjeita.

Surupäivä Twitterissä

Tämän päivän Vihreät pyhittivät suruajaksi ja Touko Aallolle. Potentiaaliset puheenjohtajaehdokkaat eivät vielä julistautuneet kisaan, vaan piiloutuivat Twitteriin ja Facebookiin pohtimaan omia liikkeitään. Sieltä lähti useita lämpimiä ajatuksia "rakkaalle ystävälle Toukolle".

Tummiin pukeutunut Emma Kari antoi myötäeläviä lausuntoja eduskunnassa.

Syksyllä Aallon sairausloman aikana Vihreitä on edustanut julkisuudessa varapuheenjohtaja Maria Ohisalo – ja hyvin on edustanutkin, esimerkiksi Ylen A-talkissa sekä MTV:n Uutisextrassa. Tämä testi antaa oivan ponnahduslaudan Ohisalolle, jos hän päättää puheenjohtajaksi pyrkiä.

Ei puhu kuin poliitikko

Ohisalon puute on se, että hän ei ole kansanedustaja. Tämä voi olla toisaalta myös hänen vahvuutensa, sillä kansa saattaa kaivata nyt uusia päättäjiä riitaisen, mutapaineissa ryvettyneen eduskunnan ulkopuolelta.

Ohisalo ei puhu kuin poliitikko vaan hän osaa kansan kieltä ja tv-tenteissä hän olisi eri puusta veistetty kuin kolmen suuren puolueen mieskuoro. Puheenjohtajan pitää tietää kaikki nippelit Natosta soteen, joten ensikertalaiselle se olisi kova paikka.

Puheenjohtajan valitsee puolentoista viikon päästä Vihreiden puoluevaltuuskunta, jonka arvioidaan olevan kallellaan vasemmalle. Köyhyystutkija Maria Ohisalon viesti saa todennäköisesti kaikupohjaa 43-jäsenisessä puoluevaltuuskunnassa.

Ohisalo, Niinistö, Kari ja Mikkonen

Puheenjohtajakisaan voi lähteä vain jo valmiiksi hyvistä asemista, sillä aikaa on erittäin niukasti, vain kymmenkunta päivää. Muita varteenotettavia ehdokkaita voivat olla Emma Kari, eduskuntaryhmää johtava Krista Mikkonen ja Ville Niinistö.

Niinistöllä olisi vankin kokemus johtaa puolue ensi kevään eduskuntavaaleihin, mutta hänen valintansa näyttäisi putinmaisen ummehtuneelta. Niinistö väistyi sääntöjen mukaisesti kesällä 2017, kun hänellä tuli täyteen maksimiaika kuusi vuotta puheenjohtajana.

Kyseessä on pätkäpuheenjohtajan valitseminen ensi kesän puoluekokoukseen asti. Vihreiden menestys eduskuntavaaleissa ratkaisee, saako pätkäpuheenjohtaja pitemmänkin pestin.

Tilanne on sen verran vakava Vihreille, että repivää taistoa heidän ei kannata puheenjohtajakisasta järjestää näin lähellä vaaleja, vaan etsiä sopuisa ratkaisu.

Tuoreimmat aiheesta

Kommentti