Käänne 17-vuotiaan Merjan katoamistutkinnassa: Tiesikö uusi seurustelukumppani sittenkin enemmän?

"Riitta" kertoo tietojaan Merja Vaaran katoamisesta 3:00
Kuuntele, mitä tapahtuma-aikaan 14-vuotias Riitta (nimi muutettu) kertoo tapauksesta nyt.

Poliisi on pyrkinyt muun muassa todistajia kuulustelemalla selvittämään, mitä vuonna 1980 kadonneelle Merja Vaaralle tapahtui, kertoo MTV:n uusi Viimeksi nähty -vodcast.

Viimeksi nähty -vodcastissa uutisankkuri Kirsi Alm-Siira ja rikostoimittaja Päivi Hannula käyvät läpi Suomen tunnetuimpia katoamismysteereitä.

17-vuotia Merja Vaara katosi jäljettömiin Rovaniemellä 27. heinäkuuta vuonna 1980. Hänen työvuoronsa kaupungin keskustassa sijainneessa vartiointiliikkeessä päättyi aamulla 5.30. Täysin luotettavaa havaintoa hänestä ei ole tehty sen jälkeen.

Katso koko Merja Vaaran jakso nyt MTV Katsomosta.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Teemu Mäntyniemi vahvistaa vodcastissa, että tapaukseen liittyen jutun laajaa tutkintamateriaalia on pyritty viime syksystä lähtien käymään uusien tutkijoiden toimesta läpi.

– Ajatuksena on ollut katsoa vanhaa materiaalia uusien tutkijoiden toimesta sekä tehdä havaintojen pohjalta uusi tutkintatoimia.

Kyseessä on ensimmäinen kerta vuosikausiin, kun poliisi on tehnyt 44 vuoden takaisessa jutussa aktiivista tutkintaa. Poliisi on tehnyt asiaan liittyen muun muassa uusia kuulusteluja.

Taustalla hyväksikäyttöä ja väkivaltaa

Tarkastelussa on ilmennyt ristiriitoja esimerkiksi Merjan katoamisenaikaisen miesystävän alibissa. 

Mies oli katoamisen aikaan 34-vuotias, poliisin hyvin tuntema henkilö. Mies on kertonut olleensa Merjan katoamisyön ajan kahden tuttavansa seurassa, mutta tuttavat ovat kertoneet miehen lähteneen omille teilleen illalla ja tavanneensa tämän vasta seuraavana päivänä.

– Näille ristiriidoille emme ole löytäneet selitystä, Mäntyniemi kertoo.

Sen sijaan nykyisin jo edesmenneen miehen taustoista on paljastunut huolestuttavia asioita. Mies on Merjan katoamisen jälkeenkin tuomittu lukuisista rikoksista, muun muassa sukupuoliyhteydestä 12-vuotiaan tytön kanssa vuonna 1982 sekä omaisuus- ja väkivaltarikoksista. 

Merjan katoamisen aikaan hänellä oli toinenkin tyttöystävä, joka oli iältään 14-vuotias. 

Näille seikoille ei ole aiemmassa tutkinnassa annettu painoarvoa, mutta nyt poliisi on ollut kiinnostunut selvittämään nykyisin jo edesmenneen miehen taustoja.

"Oli minun syyni, että Merja katosi"

Ainakin yksi todistaja on kertonut poliisille, että mies käyttäytyi poikkeavasti Merjan katoamista seuranneena päivänä, vaikkei kenenkään tiedossa vielä tuolloin ollut, että Merjan selittämättömään poisjääntiin työpaikalta liittyi huolestuttavia piirteitä.

Mies oli todennut tuolloin 14-vuotiaalle tyttöystävälleen Riitalle (nimi muutettu) vuolaasti itkien: ”Oli minun syyni, että Merja katosi.”

Miehen väkivaltaisuuden vuoksi todistaja ei ole aikaisemmin uskaltanut kertoa tietojaan eteenpäin. Nyt Riitta kertoo MTV:lle, miten asioiden sanominen ääneen on muuttanut hänen elämäänsä.

– Tämä on aiheuttanut aikamoisen ajatusmyrskyn ja asiat ovat kääntyneet vuoden aikana päälaelle. Niin hullulta kuin se tuntuu, en ole neljäänkymmeneen vuoteen tajunnut olleeni uhri. 

Riitan mukaan poliisi on häntä kuulemalla pyrkinyt profiloimaan mahdollista tekijää. Rikostutkintaa asiassa ei kuitenkaan ole aloitettu, vaan juttua tutkitaan edelleen tavallisena katoamisena.

Riitan nimi on muutettu hänen yksityisyytensä suojaamiseksi.

Mitä Merjalle ja muille kadonneille tapahtui? Viimeksi nähty -vodcastin neljä ensimmäistä jaksoa ovat katsottavissa MTV Katsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat