Merja Vaara lähti työpaikaltaan ja katosi kuin tuhka tuuleen – tämä 44 vuoden takaisesta mysteeristä tiedetään

"Riitta" kertoo tietojaan Merja Vaaran katoamisesta 3:00
Kuuntele, mitä tapahtuma-aikaan 14-vuotias Riitta (nimi muutettu) kertoo tapauksesta nyt.

Mitä 17-vuotiaalle Merja Vaaralle tapahtui heinäkuisena aamuyönä 44 vuotta sitten? Aamuyöltä 27. heinäkuuta 1980 on useita havaintoja, mutta kaikkien todenperäisyyttä ei ole pystytty täysin vahvistamaan. Tämä on Merjan tarina.

Viimeksi nähty -vodcastissa uutisankkuri Kirsi Alm-Siira ja rikostoimittaja Päivi Hannula käyvät läpi Suomen tunnetuimpia katoamismysteereitä. Poliisi on nyt aktivoitunut tapauksen tutkinnassa uudelleen. 

Katso koko Merja Vaaran jakso nyt MTV Katsomosta.

Asui äitinsä kanssa

Merja Tuulikki Vaara oli 17-vuotias pikkukylän tyttö Rovaniemen lähiseudulta. Hän asui Jaatilan kylässä kahdestaan äitinsä kanssa, sillä vanhemmat olivat eronneet. 

Isä asui Kemissä ja isosisko ja veli olivat jo muuttaneet pois kotoa. Merja tuli hyvin toimeen postiaseman hoitajana toimineen äitinsä kanssa. Katoamista edeltävänä talvena Merjalla oli ollut poikaystävä, mutta suhde oli ohi Merjan aloitteesta. 

Merja kävi Rovaniemellä kauppakoulua ja oli asunut edellisen lukuvuoden kaupungissa sijaitsevassa asuntolassa.

Liftasi töihin

Juhannuksen aikoihin hän oli tavannut itseään huomattavasti vanhemman yli kolmekymppisen Erkin, jonka kanssa hänellä oli suhde. Äidilleen Merja oli sanonut Erkin olevan "vain" kaveri. 

Ennen katoamistaan Merja oli käynyt kauppakoulun ensimmäisen luokan. Kesällä Merja oli töissä vartiointiliikkeessä, jossa hän teki yövuoroja. 

Merja liftasi usein töihin ja sieltä kotiin. Tuohon aikaan varsinkin maaseudulla liftaaminen oli yleinen tapa liikkua.

Viimeiset havainnot työpaikalta

Merjan paras kaveri oli Liisa (nimi muutettu) ja he viettivät aikaa paljon yhdessä. Porukkaan kuuluivat myös uusi poikaystävä – tai pikemminkin miesystävä – eli 34-vuotias Erkki, ja Liisan miesystävä, joka oli Erkin kaveri. 

Merja katosi jäljettömiin sunnuntaina 27. heinäkuuta vuonna 1980. Hänen työvuoronsa Kalottivartioinnissa päättyi aamulla 5.30. Täysin luetettavaa havaintoa hänestä ei ole tehty sen jälkeen. 

Ennen työvuoroaan Merja oli tavannut miesystävänsä Erkin, ystävänsä Liisan ja Liisan miesystävän ravintola Karhunhampaassa. Siitä hän oli jatkanut töihin. Nelikko sopi tapaavansa seuraavana päivänä Toto-baarissa kello puoli kahdeksalta illalla.

Työvuoro loppui varhain aamulla

Vartiointiliikkeen osaomistaja sanoo puhuneensa Merjan kanssa puhelimitse vielä ennen puoltayötä. Lisäksi Merja oli soittanut iltakymmenen aikaan äidilleen keskuksesta.

Miehen mukaan Merja oli ollut työvuorossaan loppuun asti, sillä työpaikalta lähteminen ennen vuoron päättymistä ei olisi ollut mahdollista, sillä vartijat olivat jatkuvasti yhteydessä konttoriin, jossa Merja työskenteli. 

Miehen asunto sijaitsi konttorin alapuolella ja hän myös kertoi kuulleensa Merjan poistuvan työpaikaltaan puoli kuuden aikaan. Lisäksi Merja soitti hänen vaimolleen ennen lähtöään herätyspuhelun sovitusti kello 5.30.

Sen jälkeen Merjasta ei ole varmoja havaintoja.

Työvuoronsa jälkeen Merjan oli tarkoitus tulla kotiinsa Jaatilaan, mutta sinne hän ei koskaan saapunut, eikä myöskään tapaamaan seuraavana päivänä kavereitaan baariin. 

Hänestä huolestuttiin, kun hän ei saapunut yövuoroon sunnuntaina 27. heinäkuuta.

Vahvistamaton havainto liftaamisesta

Omaiset epäilivät heti, että Merjalle on täytynyt tapahtua jotain. Juttua tutkittiin aluksi Rovaniemen poliisissa, mutta kun kuukaudet kuluivat eikä Merjaa kuulunut, tapaus siirrettiin keskusrikospoliisille joulukuussa 1980.

Tutkinnassa kuulusteltiin useita todistajia, muun muassa Merjan katoamisenaikaista miesystävää, entistä poikaystävää, Merjan perheenjäseniä sekä ystäviä.

Tammikuussa 1981, eli puoli vuotta katoamisen jälkeen, poliisi kuulusteli mahdollista silminnäkijää. Eräs talonmies oli ollut lenkillä Rovaniemen keskustassa varhain aamulla 27. heinäkuuta, kun hän näki tytön liftaamassa silloisten Keskon varastojen kohdalla valtatiellä etelään eli Jaatilaan päin. 

Ohitin samalla liftaamassa olleen nuoren tytön hyvin läheltä, mutta en osannut kiinnittää hänen tarkempiin tuntomerkkeihinsä huomiota. - - Ohitettuani nimittäin aamulla tytön ja kuljettuani noin 50 metriä eteenpäin, vastaani tuli umpikorilla varustettu rekka-auto, jonka kuulin pysähtyvän tytön kohdalle. Käänsin päätäni ja näin tytön nousevan autoon.

Tutkinnassa ei ole löytynyt mitään, mikä tukisi havaintoa Merjan noususta rekan kyytiin. Poliisi on saanut asian tiimoilta vuosien aikana paljon muitakin vihjeitä, mutta mikään niistä ei ole johtanut Merjan kohtalon selviämiseen.

Jutun lähteenä on käytetty tapauksen julkista esitutkinta-aineistoa. Liisan nimi on muutettu hänen yksityisyytensä suojaamiseksi.

Mitä Merjalle ja muille kadonneille tapahtui? Viimeksi nähty -vodcastin neljä ensimmäistä jaksoa ovat katsottavissa MTV Katsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat