Jos nukahtaminen tuottaa sinulle usein kaatumisen tunnetta, asiantuntija suosittelee laittamaan omat nukkumistottumukset syyniin.
Kun vihdoin saat ummistaa silmäsi pitkän päivän jälkeen, yhtäkkiä vartalosi nytkähtää ja säpsähdät uudestaan hereille. Joskus uneen vaipuminen voi saada aikaan myös putoamisen tai kaatumisen tunteen. Lähes kaikilla meistä on kokemusta tämän kaltaisista nukahtamiseen liittyvistä ilmiöistä, mutta mistä nämä kokemukset oikein johtuvat?
Uneen erikoistuneen psykologin ja tutkijan Michael Breusin mukaan yksiselitteistä selitystä näille nukahtamiseen liittyville ilmiöille ei voida antaa, mutta muutama hyvä arvio kylläkin.
Kokemukset yleisempiä univajeesta kärsivillä
Yhden teorian mukaan nämä kokemukset ilmaantuvat, kun hermosi siirtyvät lepotilaan. Se on siis täysin luonnollinen osa nukahtamista.
– Rentoutuessa syke hidastuu, kehon lämpötila laskee ja lihasjännitys katoaa aiheuttaen nytkähdyksiä, mies selittää.
Nukahtamiseen valmistautuva keho saattaa nytkähdellä.Shutterstock
Toisen teorian mukaan erikoiset tuntemukset johtuvat siitä, että aivosi nukahtavat ennen kehoasi, jolloin ne saattavat virheellisesti tulkita lihasten rentoutumisen kaatumiseksi. Kaatumisen tunne on yleisempää silloin, jos kärsit univajeesta tai olet todella uupunut. Mitä väsyneempi olet, sitä nopeammin aivosi nukahtavat ja altistuvat tälle virhetulkinnalle. Jos siis koet kaatumisen tunnetta usein, Breus suosittelee oman unirytmin tarkistamista.
Säpsähdyksistä tai kaatumisen tunteesta ei kuitenkaan kannata huolestua, sillä asiantuntijan mukaan nämä ovat hyvin yleisiä, eivätkä lainkaan haitallisia. National Sleep Foundationin arvion mukaan jopa 70 prosenttia meistä kokee toisinaan näitä hypnoottisia haittatekijöitä, ja aina emme edes itse tiedosta näitä vartalon tahdonalaisuuden ulkopuolelle jääviä säpsähdyksiä.
Lähde: Women'sHealthMag
***
11:00