Kajaaniin on tulossa supertietokone, joka on teholtaan kymmenkertainen verrattuna Euroopan tämän hetken tehokkaimpaan tietokoneeseen, joka on Sveitsin Piz Daintissa.
Supertietokone Lumi on yksi kahdeksasta koneesta, jotka sijoitetaan Euroopan eri maihin kehittämään maanosan kykyä suurteholaskentaan.
Hankkeen takana on EU:n suurteholaskennan yhteisyritys EuroHPC.
– Suomelle EuroHPC-hanke on valtava mahdollisuus, joka nostaa meidän kansallisen datanhallinnan ja laskennan osaamisen uudelle tasolle, iloitsi opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen tiedotteessa.
Kannustaa yrityksiä hyödyntämään suurteholaskentaa
Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikön Jari Gustafssonin mukaan tavoite on kannustaa yrityksiä hyödyntämään suurteholaskentaa toiminnassaan nykyistä enemmän.
Hankkeen muut seitsemän keskusta tulevat Espanjan Barcelonaan, Italian Bolognaan, Portugalin Minhoon, Tshekin Ostravaan, Luxemburgin Bisseniin, Bulgarian Sofiaan ja Slovenian Mariboriin.
Tarkoitus on hankkia kaikkiaan kahdeksan supertietokonetta, joista kolme on esi-eksa-luokan koneita, joiden teho on yli 150 petaflopsia eli 150 miljoonaa miljardia laskutoimitusta sekunnissa. Ne ovat maailman kymmenen tehokkaimman koneen joukossa. Muut viisi ovat peta-luokan koneita, jotka kykenevät neljän petaflopsin tehoon eli neljään miljoonaan miljardiin laskutoimitukseen sekunnissa.
Tärkeä osa tekoälyn kehitystyössä
Hankkeen kolme tehokkainta konetta tulevat Kajaaniin, Barcelonaan ja Bolognaan. Kajaanin konehuoneen rakentamisen on määrä alkaa kesäkuussa, järjestelmän asennusten ensi vuoden lopulla ja toiminnan ensi vuoden lopun ja vuoden 2026 lopun välillä, kerrotaan Tieteen tietotekniikan keskus CSC:n sivulla.
Hankkeen koko budjetti on noin 1,4 miljardia euroa, jossa on sekä EU:n että jäsenmaiden ja yksityisten kumppanien rahoitusta. Kajaanin osuus tästä on reilut 200 miljoonaa euroa, josta puolet tulee EU:lta ja puolet jäsenmailta. Suomen osuus rahoituksesta on 50 miljoonaa.
Ennustaa säätä ja mallintaa lääkkeiden toimintaa
Uudet koneet kaksinkertaistavat Euroopassa saatavilla olevat suurteholaskentaresurssit.
Suurteholaskennan avulla voidaan esimerkiksi ennustaa säätä nykyistä tarkemmin ja kehittää äärimmäisistä sääilmiöistä kertovia varoitusjärjestelmiä. Lääkkeiden kehityksessä suurteholaskentaa käytetään ratkaisemaan monimutkaisia yhtälöitä, joilla mallinnetaan lääkkeen toimintaa.
Suurteholaskentaa käytetään myös ilmailu- ja autoteollisuudessa simulaatioiden toteuttamiseen. Supertietokoneita käytetään suuren mittakaavan simulaatioissa ja data-analyysissä, ja ne ovat myös erittäin tärkeä tekijä tekoälyn kehittämisessä.