Kanadassa linjanmuutos: Pelkkä paino ei määrittele lihavuutta – tästä on kyse
Lihavuudesta kärsivät ihmiset kokevat painonsa vuoksi syrjintää ja leimaamista – myös lääkäreiden taholta. Uudet kanadalaiset suositukset yrittävät puuttua ongelmaan, jotta lihavuudesta kärsiville tarjottaisiin asiallisesti yksilöllistä hoitoa, uutisoi BBC.
Lihavuus tulisi määrittää ihmisen terveydentilan, ei pelkän painon perusteella. Lääkärin ei tulisi neuvoa lihavuudesta kärsivää pelkästään laihduttamaan vaan katsoa tämän terveyttä kokonaisvaltaisemmin. Näin voi tiivistää Canadian Medical Association Journal -julkaisussa ilmestyneet tuoreet suositukset lihavuuden hoidosta Kanadassa.
Lihavuuteen liittyvät terveysriskit saa aikaan elimistöön kertynyt liiallinen rasva. Jo muutaman prosentin painonpudotuksen tiedetään voivan edistää terveyttä. Viime vuonna ilmestyneen brittitutkimuksen mukaan jo 10 prosentin painonpudotus auttaa saamaan äskettäin todetun kakkostyypin diabeteksen remissioon. Sen sijaan painoon liittyvä syrjintä ja leimaaminen lisäävät lihavuuteen liittyviä ongelmia, linjauksia laatinut sisätautilääkäri ja McMaster yliopiston apulaisprofessori Sean Wharton sanoo tiedotteessa.
Viimeisten 30 vuoden aikaan lihavuus on yleistynyt maailmanlaajuisesti, myös Suomessa. Vuonna 2018 ilmestyneen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan vuosina 1975–2016 ylipainoisten ihmisten määrä kasvoi 100 miljoonasta 671 miljoonaan, mikä on vaikuttanut esimerkiksi syöpien ilmaantuvuuteen. Kanadassa lihavien ihmisten määrä on kolminkertaistunut kolmessa vuosikymmenessä.
Uudet kanadalaiset suositukset linjaavat, että lihavuuden hoidossa tulisi keskittyä potilaan tärkeinä pitämiin tuloksiin eikä pelkästään painonpudotukseen.
Lihavuudesta voi olla vaikea keskustella toista loukkaamatta
Lihavuus on krooninen ja monimutkainen sairaus, joka ei ilmene samalla tavalla kaikilla potilailla. Tämän vuoksi jokainen lihavuudesta kärsivä potilas tarvitsisi yksilöllistä hoitoa ja tukea, kanadalaissuositukset linjaavat.
Lihavuus on hyvin tunnettu terveysriski, mutta samalla hyvin henkilökohtainen ja herkkä asia, josta lääkärin voi olla vaikea puhua neutraalisti potilaan kanssa. Kanadalaiset linjaukset suosittelevatkin lääkäreitä miettimään omia asenteitaan lihavuutta kohtaan.
Ohjeistuksessa myös neuvotaan, miten kohdata lihava potilas. Ensimmäiseksi lääkärin kannattaisi pyytää potilaalta lupa tämän painosta puhumiseen. Seuraavaksi tulisi selvittää keskustelemalla lihavuuden juurisyyt sekä se, miten liikapaino näkyy potilaan elimistössä. Tässä tulevat kuvaan muun muassa painoindeksi sekä vyötärönympärys, mutta lääkäreiden tulisi keskittyä enemmän siihen, miten paino vaikuttaa potilaan terveyteen.
Selvityksen jälkeen potilaan kanssa pitäisi keskustella vaihtoehtoisista hoitomuodoista, kuten elämäntapamuutoksista, terapiasta, lihavuusleikkauksesta tai lääkityksestä. Tämän jälkeen tulee sopia potilaalle pitkän tähtäimen tavoite.
Suositukset eivät toki täysin heitä tuttuja painonhallintaneuvoja romukoppaan, sillä jokainen keho hyötyy terveellisestä ja tasapainoisesta ravitsemuksesta sekä säännöllisestä liikunnasta.
Vastakkain lihavuusepidemia ja kehopositiivisuus
Myös Suomessa on käyty viime vuosina tiukkaa keskustelua siitä, miten ylipainosta ja lihavuudesta tulisi puhua. Liikapaino rasittaa niin ihmistä itseään kuin yhteiskuntaakin, mutta samalla kehopositiivisuusaate muistuttaa jokaisen vartalon olevan arvokas juuri sellaisenaan.
Huomenta Suomessa käytiin vuonna 2018 kipakka keskustelu lääkäri Pippa Laukan ja kehopositiivisuusaktivisti Jenny Lehtisen välillä. Katso keskustelu alla olevalta videolta.
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: BBC, EurekAlert, CMAJ
Uusimmat
-
08:00
Nelostie poikki Heinolassa, ajokeli huono lähes koko maassa, sähköttä lähes 12 000 taloutta – MTV seuraa Jari-myrskyä
-
07:55
Nelostie suljettu molempiin suuntiin Heinolassa – I-H: Postin rekka poikittain tiellä
-
07:50
NHL-tähtivahdilta kunnon hörppäys – imuroi lirutuksen sisään
-
07:46
Richard Gere muuttaa Espanjaan – tästä on kyse
-
07:45
Raiskauksia, ilkivaltaa, kuusi uhria: Tällainen on vakavista rikoksista epäillyn Norjan kruununprinsessan pojan tausta
-
07:44
Proteiinipitoista hittisalaattia tehdään kerralla koko viikon satsi: "Syön joka päivä lounaaksi"
-
07:36
Kaapelivaurio puhuttaa Itämerellä, näin Nato valvoo sen pohjaa: "Löysimme 13 miinaa" – MTV Freezing Winds -sotaharjoituksessa
-
07:26
EK5: Draamaa mestaruustaistelussa! Neuville katastrofin partaalla, Toyotakin ahtaalla – MTV seuraa
-
07:21
Rallin MM-taisto uusiksi? Thierry Neuville pelkäsi pahinta
-
07:17
Lauri Markkanen nakutti kentän parhaat pisteet – Jazz hävisi
-
07:10
Ilokaasun päihdekäytön torjumiseen kaavaillaan uusia rajoituksia: "Jotain pitää tehdä"
-
06:54
Valtteri Bottakselle pamahti rangaistus
-
06:54
Parempi kuin Ronnie O'Sullivan – tällaista snookerpelaajaa ei ole nähty
-
06:44
Kiistanalaisilla maksumuistutuksilla tienaavalle kirjakaupalle takaisku oikeudessa
-
06:40
Nato: Venäjän ohjusisku Ukrainaan ei vaikuta sodan kulkuun
-
06:32
Black Friday -petkuttajat ovat jo liikkeellä – näin tunnistat huijaussivustot
-
06:25
Mikko Rantanen iski jälleen – kiekko pomppi onnekkaasti
-
06:22
Kausiennuste yltää jopa kolmen kuukauden päähän – kuinka luotettavasti sää voidaan tietää?
-
06:13
Konkursseissa syntyi 2000-luvun ennätys, mutta siinä on myös jotain hyvää: "Kuin sade Suomen kesässä"
-
06:02
Näin karuilla välineillä suomalaisten hampaita ennen hoidettiin – yksi toimenpide yhä ennallaan
-
Lataa lisää