Kansanedustaja Kiuru Yli-Viikarin kuulemisesta: Emme saaneet pyytämiämme kirjallisia vastauksia – "Jos oli puhemies tuohtunut, niin olin minäkin"

8:16imgKatso video: Miten VTV:n Tytti Yli-Viikarin tapaus etenee?
Julkaistu 07.04.2021 08:13
Toimittajan kuva

Mikko Kormilainen

mikko.kormilainen@mtv.fi

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan jäsen Pauli Kiuru (kok.) uskoo, että rahankäyttökohun takia esillä olleen Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin tilanne ratkeaa huhtikuun aikana.

Kiurun mukaan Yli-Viikarin toimintaa tarkastusvaliokunnan mietintö saattaa valmistua ensi viikon aikana. Uutisaamussa vierailleen Kiurun mukaan pääjohtajan kohtalo on saatava ratkaistuksi nopeasti.

Tilanteessa on kolme vaihtoehtoa: joko Yli-Viikari eroaa virastaan itse, kansliatoimikunta voi erottaa määräajaksi tai sitten tarkastusvaliokunnalla on mahdollista tehdä sellainen mietintö, jossa edellytetään luottamusäänestystä pääjohtajan asemasta, jolloin se menee eduskunnan äänestettäväksi.

Kiurun mukaan tavalla tai toisella Yli-Viikarin kohtalo tulee eduskunnan äänestettäväksi.

– Jos se on minusta kiinni, niin näin tulee tapahtumaan. Pyrimme yksimieliseen mietintöön, mutta minulla, kuten muillakin edustajilla, on mahdollisuus tehdä mietintöön vastalause, jolloin se tulee eduskunnan äänestettäväksi.

Yli-Viikari ei ole tilannettaan kommentoinut blogikirjoitusta enempää, mutta hän on ollut sekä kansliatoimikunnan että tarkastusvaliokunnan kuultavana.

– Jos oli eduskunnan puhemies tuohtunut selvästi kansliatoimikunnan kuulemisen jälkeen, niin olin minäkin tuohtunut tarkastusvaliokunnan kuulemisen jälkeen.

Kiuru lisäsi, että blogikirjoituksen perusteella on selvää, ettei Yli-Viikari tulee eroamaan itse. 

Lue myös: VTV:n Tytti Yli-Viikari puolustautuu blogissa – "Tarkastukseen käytetyt työtunnit eivät yksinään kerro työn vaikuttavuudesta"

Lue myös: Tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja haluaa VTV:n Tytti Yli-Viikarin astuvan pikaisesti julkisuuteen: "Hän voisi avata matkapisteiden käyttöä"

Kiurun mukaan tarkastusvaliokunnalla on perustuslaillinen oikeus saada tietoa jopa salaisista asioista, ja ne asiat on virastossa valmisteltava ripeästi.

– Jos me kysymme tietoa kirjallisesti, niin se on toimitettava kirjallisesti, näin ei ensimmäisellä kerralla tapahtunut.

Kiuru tarkentaa, että ensimmäisessä kuulemisessa oli etukäteen esitetty kysymyksiä ja vastaukset oli pyydetty kirjallisesti. Kirjallisia vastauksia ei tullut ensimmäisellä pyytämällä ensimmäiseen tapaamiseen, jolloin niitä pyytää uudestaan.

– Kaikki nämä dokumentit tulevat julkisiksi muutamaa salaista kohtaa lukuun ottamatta valiokunnan mietinnön jälkeen, ja kun nämä asiat esittää vain suullisesti, niin ei tule mitään julkista asiakirjaa nähtäväksi. Tätä ilmeisesti haluttiin kiertää.

Lue myös: Helena Petäistön kolumni: Mikä ihmeen ENA? Tällainen kirjainyhdistelmä löytyy myrskyn silmään joutuneen VTV:n Tytti Yli-Viikarin koulutuslistalta

Tuoreimmat aiheesta

Valtiontalouden tarkastusvirasto