Mika Aaltola: Turkin-matka oli tyypillinen Upin tutkijoille – tutkimuslaitoksen asemasta vaikuttaa olevan epäselvyyttä

3:49img
Katso video: Mika Aaltolan Nato-tviittailu puhutti kansanedustajia eduskunnassa.
Julkaistu 10.02.2023 17:50

MTV UUTISET – STT

"Pitää miettiä, miten voisi kommunikoida paremmin, että asiat sensitiivisessä tilanteessa tulevat ymmärretyksi selkeämmin."

Ulkopoliittisen instituutin (Upin) johtajan Mika Aaltolan mukaan hänen ja tutkija Henri Vanhasen Turkin-matka oli hyvin tyypillinen Upin matka. Aaltolan mukaan matkan jälkeen käydyssä julkisessa keskustelussa vaikuttaa tapahtuneen jonkinlainen sekaannus tutkimuslaitoksen asemasta.

–  Upi on eduskunnan yhteydessä toimiva, riippumaton tutkimuslaitos, hän sanoo.

Lue myös: Hallituksen puheenjohtaja: Mika Aaltolan matka Turkkiin ja sen tarkoitus ovat tukeneet Upin tehtäviä, mutta viestinnän osalta tulisi käyttää malttia

Aaltolan ja Vanhasen Turkin-matkaa sekä Aaltolan matkan jälkeen julkaisemia tviittejä on puitu tällä viikolla julkisuudessa. Aaltola avasi tviiteissään muun muassa skenaarioita siitä, miten Suomen ja Ruotsin Nato-reittien erottaminen käytännössä voisi tapahtua.

–  Suomen liittyminen Natoon sodan ajan Euroopassa ei ole mikään pieni asia. Ymmärrän, että minkä tahansa siihen liittyvän skenaarion rakentaminen saattaa hätkäyttää ihmisiä, mutta se on sitä leipätyötä, mitä me teemme, Aaltola kommentoi STT:lle perjantaina.

–  Totta kai pitää miettiä, miten voisi kommunikoida paremmin, että asiat sensitiivisessä tilanteessa tulevat ymmärretyksi selkeämmin, hän jatkoi.

Aaltola on tuonut julkisuudessa useamman kerran esille, ettei hänen toimintansa tarkoitus ole ollut vaikuttaa Nato-prosessiin.

"Roolijaon pitää olla selkeä"

Asiaa on tällä viikolla kommentoinut muun muassa Upin neuvottelukunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.).

Sirén sanoo, ettei ole missään vaiheessa ottanut kantaa siihen, onko Aaltola yrittänyt vaikuttaa ulkopolitiikkaan. Sirén korosti STT:lle perjantaina, että tutkijoilla on sanan- ja mielipiteenvapaus.

Lue lisää: Kansanedustaja puuttui Mika Aaltolan Twitter-kommentteihin – UPIn neuvottelukunta käsittelee Turkin matkan

–  Olen kommentoinut nimenomaan, että roolijaon pitää on selkeä. Pitää olla selkeää, missä roolissa toimitaan myös kansainvälisesti etenkin näin herkässä tilanteessa. Tämän on nostanut esille myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Haavisto sanoi torstaina eduskunnassa toimittajille, että koska Upi on niin lähellä eduskuntaa, se saatetaan mieltää puoliviralliseksi instituutioksi.

–  Siinä mielessä se ei ole ihan samassa asemassa kuin kokonaan erilliset tutkimuslaitokset, jotka saavat muualta rahoituksensa. Siinä on oltava tarkkana, että viesti on selkeä, että tutkijat tekevät tutkijan työtä ja neuvottelijat ja poliitikot tekevät omaa työtänsä, Haavisto kommentoi.

Lue lisää: Haavisto Aaltolan Nato-kommenteista: "On oltava tarkkana, että viesti on selkeä: tutkijat tekevät tutkijan työtä"

Upin neuvottelukunnan tehtäviin kuuluu seurata instituutin toimintaa, ylläpitää yhteyksiä instituutin kannalta keskeisiin viiteryhmiin ja seurata instituutin toiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Upin toimintaa valvoo ja ohjaa puolestaan eduskunnan nimittämä hallitus.

Asiaa STT:lle torstaina kommentoineen Upin hallituksen puheenjohtajan Kai Sauerin mukaan Turkin-matka ja sen tarkoitus ovat tukeneet Upille annettuja tehtäviä ja liittyvät myös Upin mandaattiin.

Tuoreimmat aiheesta

Mika Aaltola