Kari Aihisen vinkit maukkaaseen makkarakeittoon – nappaa talteen Kaappaus keittiössä -jakson reseptit

Kaappaus_keittiossa_S7_EPS1_Lahti_Makkarakeitto
MTV Oy / Ida Kentala
Julkaistu 02.09.2021 20:20
Toimittajan kuva
Silja Välske

silja.valske@mtv.fi

Ota talteen Kaappaus keittiössä -kauden ensimmäisen jakson reseptit.

Kaappaus keittiössä -sarjan seitsemännen kauden starttijaksossa Kari Aihinen matkasi Lahteen laittamaan Timon ruokavalion uuteen uskoon. Timo oli syönyt kaksi vuotta pelkkää pakastepizzaa ja juonut sokerilimuja. 

Jaksossa Aihinen antoi miehelle vinkkejä ja reseptit helppoihin arkiruokiin. Nappaa reseptit talteen!

Katso kaikki reseptit täältä

Marjainen tuorepuuro

Kaappaus_keittiossa_S7_EPS1_Lahti_Marjainen_tuorepuuro

Kaappaus keittiössä -jaksossa Aihinen antoi vinkin maukkaaseen tuorepuuroon.

  • 2 annosta 
  • 2 dl maustamatonta jugurttia
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • ½ dl leseitä
  • 2 dl marjoja
  • ½ banaani
  • hunajaa
  • pähkinöitä

Ota sopivan kokoinen kulho tai purkki ja laita pohjalle osa jugurtista. Lisää tämän jälkeen vuorotellen päällekkäin kaurahiutaleita, leseitä, jugurttia sekä marjoja ja banaaniviipaleita. Laita väleihin myös hieman pähkinöitä sekä hunajaa, oman maun mukaan.

Nosta valmis puuro tekeytymään jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi tai nauti puuro seuraavana aamuna.

Makkarakeitto

Kaappaus_keittiossa_S7_EPS1_Lahti_Makkarakeitto

Kaappaus keittiössä -jaksossa tehtiin maukas makkarakeitto.

  • 6 annosta
  • 8 kiinteää perunaa
  • 1 palsternakka
  • pala juuriselleriä
  • 4 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 600 g lenkkimakkaraa
  • 1 litra lihalientä
  • 1 litraa vettä
  • 3 laakerinlehteä
  • 10 kpl kokonaista mustapippuria
  • öljyä paistamiseen
  • suolaa
  • mustapippuria
  • ruukku tuoretta persiljaa

Kuori ja paloittele perunat, palsternakka, juuriselleri, porkkanat ja sipuli. Ruskista juureksia isossa kattilassa ja lisää sitten lihaliemi sekä vesi.

Mausta laakerinlehdillä ja kokonaisilla mustapippureilla. Anna kiehua noin 10 min.  Poista kuori makkarasta ja paloittele kuutioiksi. Paista pannulla, jotta makkara saa väriä ja lisää vasta sitten keittoon.

Anna kiehua ja tarkista perunoiden kypsyys. Mausta tarpeen mukaan.  Silppua valmiin keiton päälle runsaasti persiljaa.

Broilerin paisto

Kaappaus_keittiossa_S7_EPS1_Lahti_Broilerin_paisto

Kape Aihinen antoi vinkit broilerin paistoon.

  • kanan rintafileitä
  • voita paistamiseen
  • suolaa
  • mustapippuria

Mausta kanan rintafileet molemmin puolin suolalla ja pippurilla.

Sulata pannulla reilu nokare voita. Kun voi lakkaa vaahtoamasta, paista kanat molemmin puolin kullanruskeaksi.

Kypsennä kanat valmiiksi 200 asteen uunissa noin 12-14 min. Kanan tulee jäädä meheväksi, eikä se saa kuivua.

Lohen paisto

Kaappaus_keittiossa_S7_EPS1_Lahti_Lohen_paisto

  • suomuton ja ruodoton lohifilee
  • voita paistamiseen
  • suolaa
  • mustapippuria

Pilko lohesta sopivan kokoiset fileepalat. Mausta molemmin puolin suolalla ja pippurilla.

Sulata pannulla reilu nokare voita. Kun voi lakkaa vaahtoamasta paista loheen kaunis väri molemmin puolin.

Kypsennä lohi valmiiksi 200 asteen uunissa noin 5 min. Lohen tulee jäädä meheväksi ja helmeileväksi, eikä se saa kuivua.

Karjalanpaisti

Kaappaus_keittiossa_S7_EPS1_Lahti_Karjalanpaisti

  • 2 porkkanaa
  • 1 lanttu
  • pala juuriselleriä
  • 2 sipulia
  • 600 g karjalanpaistilihaa (50/50 possua ja nautaa)
  • 2 litraa kasvis- tai lihalientä
  • 6 laakerinlehteä
  • 10 kpl kokonaista mustapippuria
  • voita paistamiseen
  • suolaa

Sulata pannulla reilu nokare voita ja paista lihat muutamassa erässä kauniin värisiksi. Lisää lihat pataan.

Pilko juurekset ja sipuli. Kuullota porkkanat ja sipuli pannussa ja lisää sitten pataan.

Kuullota ( eli paista kevyesti ilman ruskistamista) seuraavaksi muut juurekset ja lisää myös ne pataan.

Lämmitä lihaliemi kattilassa ja lisää joukkoon laakerinlehtiä, mustapippureita ja suolaa. Maista ja mausta lisää tarpeen mukaan.

Kaada valmis liemi pataan, jotta liha ja juurekset juuri ja juuri peittyvät.

Anna paistin valmistua uunissa 150 asteessa noin 3 tuntia, kunnes liha on mureaa.

Tarjoile perunamuusin tai keitettyjen perunoiden kanssa. 

Kaali-karitsalaatikko

Kaappaus_keittiossa_S7_EPS1_Lahti_Kaali_karitsalaatikko

  • 6-8 annosta
  • ½ kaali
  • 2 porkkanaa
  • 2 sipulia
  • 400 g karitsan jauhelihaa
  • 2,5 dl ohrasuurimoita
  • 3 rkl tummaa siirappia
  • currya
  • voita paistamiseen
  • suolaa
  • mustapippuria
  • tuoretta meiramia
  • tuoretta oreganoa

Pilko kaali mahdollisimman ohuesti. Pilko myös porkkanat mahdollisimman ohuiksi renkaiksi sekä hienonna sipulit.

Keitä ohrasuurimot reilusti suolatussa vedessä lähes kypsäksi, noin 12 min.

Ruskista jauheliha voissa, kuumalla pannulla, ja siirrä sen jälkeen sivuun.

Paista sitten kaalit, sipulit ja porkkanat pannussa. Mausta currylla.

Sekoita jauheliha, vihannekset ja ohrasuurimot keskenään uunivuoassa ja mausta suolalla, pippurilla, siirapilla ja tuoreilla yrteillä.

Nosta uuniin 200 asteeseen ja kun se saa väriä pintaan, laske lämpötila 150 asteeseen. Kypsennä vielä noin 45 min ja anna vetäytyä hetken ennen tarjoilua.

Lämmin salaatti + vinegretti

Kaappaus_keittiossa_S7_EPS1_Lahti_Lammin_salaatti

  • 4 annosta
  • 1 fenkoli
  • 1 kesäkurpitsa
  • 2 paprikaa
  • 1 paksoi eli pinaattikiinankaali
  • öljyä paistamiseen
  • suolaa
  • mustapippuria

Pilko vihannekset isoiksi paloiksi.

Paista vihanneksia hetki reilussa öljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla. Vihannesten kuuluu saada hieman väriä ja tärkeintä on, että ne jäävät rapeaksi ja rouskuvaksi.

Tarjoile vinegretin kanssa.

VINKKI: Voit käyttää tähän mitä vain tuoreita vihanneksia, oman maun tai kauden mukaan. Lämpimän salaatin voi kesällä valmistaa vaikka grillissä.

Vinegretti

  • 1,5 dl rypsiöljyä
  • ½ dl valkoviinietikkaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 tl sokeria
  • suolaa
  • mustapippuria

Hienonna valkosipuli. Sekoita kaikki vinegretin ainekset keskenään ja maista sekä mausta tarpeen mukaan.   

VINKKI: Vinegretin voi aina halutessa maustaa tuoreilla yrteillä ja lisätä happoa sitruunamehulla.

Savulohipasta

Kaappaus_keittiossa_S7_EPS1_Lahti_Savulohipasta.jpg

4 annosta
200 g kylmäsavulohta
200 g lämminsavulohta
½ purjo
puolikas parsakaali
puolikas kukkakaali
3 dl kermaa
1 dl ranskankermaa
3 tl currya
½ sitruunan mehu
voita paistamiseen
suolaa

mustapippuria

tuoretta tilliä tai persiljaa

noin 300 g pastaa

Tarkista että kala on ruodotonta ja leikkaa lohet reilun kokoisiksi paloiksi.

Kiehauta vesi isossa kattilassa ja keitä pasta hyvin suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Siivilöi.

Pilko parsakaali ja kukkakaali. Huuhtaise ja pilko purjo ja paista vihannekset kevyesti voissa. Lisää curry ja kypsennä hetki kunnes vihannekset pehmenee.

Lisää kerma ja keitä kastiketta kokoon noin 5 min.  

Sekoita lohipalat varovasti joukkoon ja viimeistele ranskankermalla, sitruunamehulla ja tilli- tai persiljasilpulla. Maista ja mausta tarpeen mukaan pippurilla ja suolalla.

Sitruunainen hedelmärahka

Kaappaus_keittiossa_S7_EPS1_Lahti_Sitruunainen_hedelmarahka

  • 6 annosta
  • 500 g maustamatonta maitorahkaa
  • 2 veriappelsiiniä
  • 3 kiiviä
  • kourallinen ananaskirsikoita
  • ½ sitruunan mehu
  • 2 rkl sokeria
  • pähkinöitä
  • tuoretta timjamia

Sekoita rahkaan sitruunan mehu sekä sokeri. Maista ja mausta oman maun mukaan.

Kuori ja pilko hedelmät ja murskaa pähkinöitä veitsellä.

Sekoita rahka ja hedelmät keskenään ja viimeistele pähkinärouheella sekä timjamilla.

Kaappaus keittiössä torstaisin mtv-palvelussa ja klo 20 MTV3-kanavalla.

Tuoreimmat aiheesta

Kaappaus keittiössä