Ota talteen Kaappaus keittiössä -kauden ensimmäisen jakson reseptit.
Kaappaus keittiössä -sarjan seitsemännen kauden starttijaksossa Kari Aihinen matkasi Lahteen laittamaan Timon ruokavalion uuteen uskoon. Timo oli syönyt kaksi vuotta pelkkää pakastepizzaa ja juonut sokerilimuja.
Jaksossa Aihinen antoi miehelle vinkkejä ja reseptit helppoihin arkiruokiin. Nappaa reseptit talteen!
Katso kaikki reseptit täältä
Marjainen tuorepuuro
- 2 annosta
- 2 dl maustamatonta jugurttia
- 2 dl kaurahiutaleita
- ½ dl leseitä
- 2 dl marjoja
- ½ banaani
- hunajaa
- pähkinöitä
Ota sopivan kokoinen kulho tai purkki ja laita pohjalle osa jugurtista. Lisää tämän jälkeen vuorotellen päällekkäin kaurahiutaleita, leseitä, jugurttia sekä marjoja ja banaaniviipaleita. Laita väleihin myös hieman pähkinöitä sekä hunajaa, oman maun mukaan.
Nosta valmis puuro tekeytymään jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi tai nauti puuro seuraavana aamuna.
Makkarakeitto
- 6 annosta
- 8 kiinteää perunaa
- 1 palsternakka
- pala juuriselleriä
- 4 porkkanaa
- 1 sipuli
- 600 g lenkkimakkaraa
- 1 litra lihalientä
- 1 litraa vettä
- 3 laakerinlehteä
- 10 kpl kokonaista mustapippuria
- öljyä paistamiseen
- suolaa
- mustapippuria
- ruukku tuoretta persiljaa
Kuori ja paloittele perunat, palsternakka, juuriselleri, porkkanat ja sipuli. Ruskista juureksia isossa kattilassa ja lisää sitten lihaliemi sekä vesi.
Mausta laakerinlehdillä ja kokonaisilla mustapippureilla. Anna kiehua noin 10 min. Poista kuori makkarasta ja paloittele kuutioiksi. Paista pannulla, jotta makkara saa väriä ja lisää vasta sitten keittoon.
Anna kiehua ja tarkista perunoiden kypsyys. Mausta tarpeen mukaan. Silppua valmiin keiton päälle runsaasti persiljaa.
Broilerin paisto
- kanan rintafileitä
- voita paistamiseen
- suolaa
- mustapippuria
Mausta kanan rintafileet molemmin puolin suolalla ja pippurilla.
Sulata pannulla reilu nokare voita. Kun voi lakkaa vaahtoamasta, paista kanat molemmin puolin kullanruskeaksi.
Kypsennä kanat valmiiksi 200 asteen uunissa noin 12-14 min. Kanan tulee jäädä meheväksi, eikä se saa kuivua.
Lohen paisto
- suomuton ja ruodoton lohifilee
- voita paistamiseen
- suolaa
- mustapippuria
Pilko lohesta sopivan kokoiset fileepalat. Mausta molemmin puolin suolalla ja pippurilla.
Sulata pannulla reilu nokare voita. Kun voi lakkaa vaahtoamasta paista loheen kaunis väri molemmin puolin.
Kypsennä lohi valmiiksi 200 asteen uunissa noin 5 min. Lohen tulee jäädä meheväksi ja helmeileväksi, eikä se saa kuivua.
Karjalanpaisti
- 2 porkkanaa
- 1 lanttu
- pala juuriselleriä
- 2 sipulia
- 600 g karjalanpaistilihaa (50/50 possua ja nautaa)
- 2 litraa kasvis- tai lihalientä
- 6 laakerinlehteä
- 10 kpl kokonaista mustapippuria
- voita paistamiseen
- suolaa
Sulata pannulla reilu nokare voita ja paista lihat muutamassa erässä kauniin värisiksi. Lisää lihat pataan.
Pilko juurekset ja sipuli. Kuullota porkkanat ja sipuli pannussa ja lisää sitten pataan.
Kuullota ( eli paista kevyesti ilman ruskistamista) seuraavaksi muut juurekset ja lisää myös ne pataan.
Lämmitä lihaliemi kattilassa ja lisää joukkoon laakerinlehtiä, mustapippureita ja suolaa. Maista ja mausta lisää tarpeen mukaan.
Kaada valmis liemi pataan, jotta liha ja juurekset juuri ja juuri peittyvät.
Anna paistin valmistua uunissa 150 asteessa noin 3 tuntia, kunnes liha on mureaa.
Tarjoile perunamuusin tai keitettyjen perunoiden kanssa.
Kaali-karitsalaatikko
- 6-8 annosta
- ½ kaali
- 2 porkkanaa
- 2 sipulia
- 400 g karitsan jauhelihaa
- 2,5 dl ohrasuurimoita
- 3 rkl tummaa siirappia
- currya
- voita paistamiseen
- suolaa
- mustapippuria
- tuoretta meiramia
- tuoretta oreganoa
Pilko kaali mahdollisimman ohuesti. Pilko myös porkkanat mahdollisimman ohuiksi renkaiksi sekä hienonna sipulit.
Keitä ohrasuurimot reilusti suolatussa vedessä lähes kypsäksi, noin 12 min.
Ruskista jauheliha voissa, kuumalla pannulla, ja siirrä sen jälkeen sivuun.
Paista sitten kaalit, sipulit ja porkkanat pannussa. Mausta currylla.
Sekoita jauheliha, vihannekset ja ohrasuurimot keskenään uunivuoassa ja mausta suolalla, pippurilla, siirapilla ja tuoreilla yrteillä.
Nosta uuniin 200 asteeseen ja kun se saa väriä pintaan, laske lämpötila 150 asteeseen. Kypsennä vielä noin 45 min ja anna vetäytyä hetken ennen tarjoilua.
Lämmin salaatti + vinegretti
- 4 annosta
- 1 fenkoli
- 1 kesäkurpitsa
- 2 paprikaa
- 1 paksoi eli pinaattikiinankaali
- öljyä paistamiseen
- suolaa
- mustapippuria
Pilko vihannekset isoiksi paloiksi.
Paista vihanneksia hetki reilussa öljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla. Vihannesten kuuluu saada hieman väriä ja tärkeintä on, että ne jäävät rapeaksi ja rouskuvaksi.
Tarjoile vinegretin kanssa.
VINKKI: Voit käyttää tähän mitä vain tuoreita vihanneksia, oman maun tai kauden mukaan. Lämpimän salaatin voi kesällä valmistaa vaikka grillissä.
Vinegretti
- 1,5 dl rypsiöljyä
- ½ dl valkoviinietikkaa
- 1 valkosipulinkynsi
- 2 tl sokeria
- suolaa
- mustapippuria
Hienonna valkosipuli. Sekoita kaikki vinegretin ainekset keskenään ja maista sekä mausta tarpeen mukaan.
VINKKI: Vinegretin voi aina halutessa maustaa tuoreilla yrteillä ja lisätä happoa sitruunamehulla.
Savulohipasta
4 annosta
200 g kylmäsavulohta
200 g lämminsavulohta
½ purjo
puolikas parsakaali
puolikas kukkakaali
3 dl kermaa
1 dl ranskankermaa
3 tl currya
½ sitruunan mehu
voita paistamiseen
suolaa
mustapippuria
tuoretta tilliä tai persiljaa
noin 300 g pastaa
Tarkista että kala on ruodotonta ja leikkaa lohet reilun kokoisiksi paloiksi.
Kiehauta vesi isossa kattilassa ja keitä pasta hyvin suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Siivilöi.
Pilko parsakaali ja kukkakaali. Huuhtaise ja pilko purjo ja paista vihannekset kevyesti voissa. Lisää curry ja kypsennä hetki kunnes vihannekset pehmenee.
Lisää kerma ja keitä kastiketta kokoon noin 5 min.
Sekoita lohipalat varovasti joukkoon ja viimeistele ranskankermalla, sitruunamehulla ja tilli- tai persiljasilpulla. Maista ja mausta tarpeen mukaan pippurilla ja suolalla.
Sitruunainen hedelmärahka
- 6 annosta
- 500 g maustamatonta maitorahkaa
- 2 veriappelsiiniä
- 3 kiiviä
- kourallinen ananaskirsikoita
- ½ sitruunan mehu
- 2 rkl sokeria
- pähkinöitä
- tuoretta timjamia
Sekoita rahkaan sitruunan mehu sekä sokeri. Maista ja mausta oman maun mukaan.
Kuori ja pilko hedelmät ja murskaa pähkinöitä veitsellä.
Sekoita rahka ja hedelmät keskenään ja viimeistele pähkinärouheella sekä timjamilla.