Miten energiansäästölampun ja perinteisen hehkulampun käsittely eroaa toisistaan? Testaa tietämyksesi ja kertaa vinkit!
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on saanut yhteydenottoja liittyen rikkoutuneisiin energiansäästölamppuihin ja niiden terveysriskeihin. Energiansäästölamput sisältävät pieniä määriä elohopeaa, joka höyrystyy, kun lamppu sytytetään. Kun lamppu kylmenee sammuttamisen jälkeen, elohopea palaa pisaroiksi tai kiinteämpään muotoon lasin sisäpinnalle. Yksittäisen kylmän lampun rikkoutuminen ei aiheuta terveyshaittaa. Lämpöisenkin lampun rikkoutuessa suurin osa elohopeasta jää lasin pintaan. Huone olisi hyvä kuitenkin tuulettaa. Lasinsirpaleita tulee käsitellä varovasti ja hävittää ne ongelmajätteenä.
Ohjeita energiansäästölamppujen oikeanlaiseen käsittelyyn
– Irrota energiansäästölamppu oikein. Lamppua tulisi kiertää muovisesta kantaosasta, ei lasiosasta, kuten hehkulamppujen kanssa on totuttu tekemään. Väärin irrotettu lamppu voi mennä rikki.
– Käsittele energiansäästölamppuja ja led-lamppuja sähkölaitteina. Kun perinteinen hehkulamppu vikaantuu, sen hehkulanka palaa poikki eikä virta enää kulje lampussa. Energiansäästölampuissa ja ledeissä virta saattaa kulkea laitteissa vikaantumisesta huolimatta.
– Vikaantunut energiansäästölamppu tai led-lamppu tulee poistaa valaisimesta heti ja korvata mahdollisimman nopeasti uudella lampulla. Näin avonaista lampunpidintä ei päästä vahingossa koskettelemaan.
– Joissain tapauksissa energiansäästölamppu on vikaantuessaan ja valaisimeen jätettynä savunnut tai sen muovi on tummunut. Yhtään tapausta, jossa energiansäästölamppu olisi sytyttänyt tulipalon, ei toistaiseksi ole tullut viranomaisten tietoon.
– Tuotetta ei saa heittää yleisjätteen sekaan, vaan se tulee toimittaa SER-keräyspisteeseen. Toukokuusta 2013 lähtien lamppuja on voinut palauttaa useimpiin myymälöihin.
Lisätietoa lampuista, esim. niiden valinnasta ja hävittämisestä: www.lampputieto.fi/lamput/
Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
(MTV3)