Naisten lantionpohjalihasten tärkeys tiedetään, mutta samat lihakset löytyvät miehiltäkin.
Mies, missä kunnossa on lantionpohjasi?
Fysioterapeutti Maija Kiljunen rohkaisee miehiäkin harjoittamaan kehon kantavia voimia: lantionpohjanlihaksia. Kiljunen on kirjoittanut lantionpohjalihasten treenaamisesta kirjan kätilö Emilia Ek-Huuhkan kanssa, ja hän toteaa naisille suunnattujen harjoitusten sopivan myös miehille.
– Miehille haetaan lantionpohjanlihasten tunnistamista eri kautta kuin naisilla. Naisilla ne löytyvät jännittämällä emättimen ja peräaukon seutua, miehillä kyseessä on peräaukon ja kivesten alue, Kiljunen kertoo.
Lihasten löytämistä voi auttaa esimerkiksi mielikuva siitä, että nostaa kiveksiään ylöspäin. Treeniohjelmaksi sopivat Kiljusen mukaan samat nopeus-, kestävyys- ja maksimivoimaa kehittävät harjoitukset kuin mitä naisille suositellaan.
Urologin vastaanotolla harvemmin kehotetaan jumppaamaan alapäätään, mutta erikoislääkäri toteaa treenaamisella voivan olla terveyshyötyjä miehillekin.
– Asia ei ole niin akuutti kuin naisilla, mutta miehilläkin erityisesti joissain tilanteissa on tarpeellista treenata lantionpohjalihaksiaan. Eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen harjoittelulla voidaan parantaa virtsanpidätyskykyä, HUS:n urologian erikoislääkäri Ilkka Perttilä kertoo.
Vaikka mieskunto ei lantionpohjansupistelusta kovenisikaan, ei harjoittelusta ainakaan haittaa ole.
– Yleinen terveyshyöty varmasti harjoittelulla on, Perttilä uskoo.