Katin vuoden ikäinen tytär menetti tajuntansa ja muuttui siniseksi – pikkulapsiin iskevä pelottava kohtaus säikäytti äidin: "Se tuli niin puskista"

Kahden lapsen äiti Kati Kuusisto koki viime lauantaina pelottavan tilanteen, kun alle 2-vuotias tytär menetti yllättäen tajuntansa ja lakkasi hengittämästä. Oireiden syynä oli vaaraton kuumekouristus, mutta pelko järkyttävistä oireista jäi silti.

Viime viikon perjantaina Kati Kuusiston piakkoin 2 vuotta täyttävällä tyttärellä nousi kuume. Lauantaina aamupäivällä lämpö oli laskenut jo 37 tuntumaan – kuume vaikutti olevan menossa ohitse.

– Noin tunnin päästä mittaamisen jälkeen hän istui sohvalla ja menin hänen viereensä. Tyttö oli poissaoleva ja väsyneen näköinen, ei yhtään oma itsensä. Ajattelin, että hän haluaa päiväunille ja että ennen sänkyyn laittamista vaihdan hänelle vaipan, Kati kertoo MTV Uutisille.

Tyttö istui Katin sylissä vessassa vaipanvaihtoa varten, kun häneltä yhtäkkiä lähti taju.

– Hän kaatui sylissä taaksepäin, ja silmät muljahtivat ympäri taaksepäin. Hänellä lähti taju ihan selkeästi. Heti siinä kasvot alkoivat muuttua siniseksi, että hän ei hengitä, Kati kuvaa.

Kuume nousi rajusti vain tunnissa

Kati riensi tytön kanssa olohuoneeseen ja soitti hätänumeroon. Äiti yritti herätellä tyttöä ja suunnitteli jo elvyttämisen aloittamista, kun lapsen kasvoille alkoi palata väri ja hän virkosi, mutta ei vielä ottanut kontaktia.

Ambulanssi saapui Katin mukaan noin viidessä minuutissa perheen Varsinais-Suomessa sijaitsevan kodin pihaan, ja ensihoitajien saavuttua tyttö alkoi vihdoin reagoida.

Jo puhelimessa hätäkeskuspäivystäjä oli arvellut, että tytöllä oli todennäköisesti kuumekouristus Katin oirekuvauksen perusteella. Myös ensihoitajat epäilivät samaa: he mittasivat tytön kuumeeksi 40,4 astetta.

– Se oli aika järkytys, että kuume saattoi nousta sillä tavalla 37 asteesta 40 asteeseen tunnissa. Se tuli niin puskista, että hän yhtäkkiä menetti tajuntansa. En ollut koskaan aikaisemmin kuullut kuumekouristuksesta, Kati kertoo.

Mikä on kuumekouristus?

Terveyskirjasto Duodecimin sivuilla kerrotaan, että korkea kuume tai sen nopea nousu voivat aiheuttaa lapsille kuumekouristuksen. Kouristuksen aikana tavallisesti kädet ja jalat nykivät tai jäykistelevät, silmät harhailevat tai osoittavat yläviistoon ja lapseen ei saa kontaktia.

Kohtaus kestää tavallisesti muutaman minuutin eikä se ole hengenvaarallinen tai vaadi elvytystä. Lapsen vanhemmille ensimmäinen kuumekouristus voi kuitenkin olla järkyttävä kokemus.

Samaa sanoo myös Kati.

– Se tuntui ihan ikuisuudelta se aika, kun hän ei hengitä, niin kyllä minulla oli mielessä, että hän kuolee. Se oli hirveän järkyttävä tilanne. Minulle on sanottu jälkeenpäin, ettei kuumekouristus ole hengenvaarallinen – varsinkin jos se loppuu siinä 1–2 minuutissa – mutta totta kai, kun se oli ensimmäinen kerta ja omasta lapsesta kyse, niin se järkytti, Kati kuvaa.

Kuumekouristuksen uusimisriski kasvaa

Kun Katin tytön tila oltiin todettu vakaaksi ja hän oli saanut kuumetta alentavaa lääkettä, ensihoitajat ohjeistivat perhettä viemään tyttö vielä päivystykseen, jossa varmistettiin oireiden syyksi kuumekouristus.

Hoito-ohjeina on jatkossa tytön kuumeen lääkitseminen tasaisesti niin, ettei se pääse nousemaan rajusti. Tulevien kuumekouristusten varalle perhe sai myös lääkettä.

Jos kuumekouristuksia on ollut aiemmin, niiden uusimisriski on Terveyskirjaston mukaan noin 20–30 prosenttia. Kohtauksista ei ole mitään haittaa lapsen kehitykselle, eikä se ole merkki epilepsiasta.

Jos kuumekouristus iskee, on tärkeää estää lasta vahingoittamasta itseään ja varmistaa, että tämä hengittää esteettömästi.

Ensimmäisen kohtauksen jälkeen on syytä ottaa yhteyttä päivystykseen sekä silloin, jos kouristelukohtaus pitkittyy yli 15 minuutin kestoiseksi tai lapsi on kohtauksen jälkeen sekava, oksenteleva tai kivulias. Tavallisesti lapsi voi olla väsynyt saatuaan kohtauksen.

"En tiennyt yhtään, että mikä juttu tämä on"

Käypä hoito -ohjeiden mukaan kuumekouristuksia esiintyy noin 2–5 prosentilla lapsista ennen 7 vuoden ikää. Kouristuksen perimmäinen syy on tuntematon, mutta taipumus kohtauksiin on periytyvää eli monesti lähisuvussa on esiintynyt myös kuumekouristuksia.

Katin alle 2-vuotiaalle tytölle ensimmäisestä kuumekouristuksesta jäi muistoksi ambulanssista saadut heijastimet ja nalle, äidille jäi pelko.

– Nyt kuumetta tulee mitattua melkein tunnin välein koko ajan. On tavallaan kauhea stressi siitä, että kun seuraavaksi tulee kuume, että tuleeko taas myös kohtaus. Se on todella pelottava ajatus. Nyt toki ainakin tietää, että mikä se on, Kati toteaa.

Kati sanoo, että olisi toivonut vaikka neuvolassa jotain mainintaa kuumekouristuksesta, jotta oman tyttären kohtaus ei olisi tullut niin yllätyksenä.

– En tiedä, olisiko se turhaa pelon lietsontaa, jos tuosta vaikka neuvolassa mainitsisi, ettei se tulisi niin puskista, kun itsekään en tiennyt yhtään siinä tilanteessa, että mikä juttu tämä on, miksei hän yhtäkkiä hengitäkään. Totta kai jokaisesta sairaudesta tai kohtauksesta ei ole mahdollista kertoa neuvolassakaan, että siinä mielessä ymmärrettävää, Kati sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat