Kehitysvammaisille on annettu elvytyskieltoja pandemian aikana Iso-Britanniassa – "Shokeeraavaa syrjintää"

2:28img
MTV selvitti vammaisten ja mielenterveyskuntoutujien asumispalveluja – monessa yksikössä havaittu puutteita, kun hoitajapula piinaa: "Aikaa ei jää perustehtäviin"
Julkaistu 13.02.2021 19:42
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Iso-Britanniassa kehitysvammaisille ihmisille on annettu elvytyskieltoja koronapandemian toisen aallon aikana, The Guardian uutisoi.

Kehitysvammaisille jaettiin elvytyskieltoja myös viime vuonna Iso-Britanniassa. The Care Quality Commissionin lausunnon mukaan se aiheutti mahdollisesti estettävissä olleita kuolemia.

Elvytyskieltoja annetaan Iso-Britanniassa tyypillisesti ihmisille, jotka ovat niin huonossa kunnossa, etteivät he hyötyisi elvytyksestä. Mencap-järjestön mukaan nyt kyse on kuitenkin ollut puhtaasti kehitysvammoista.

– Läpi pandemian monet kehitysvammaiset ovat kohdanneet shokeeraavaa syrjintää ja heidän on ollut vaikea saada terveydenhuollon palveluita, Mencapin johtaja Edel Harris sanoi The Guardianin mukaan.

Rokotteidenkin kanssa ongelmia

Iso-Britanniassa on kritisoitu myös sitä, etteivät kaikki kehitysvammaiset ole koronarokotusjonon kärkipäässä. The Guardianin mukaan on olemassa yhä enemmän todisteita, jotka viittaavat siihen, että koronaviruksen aiheuttama tauti on vaarallisempi lievästikin kehitysvammaisilla.

– On mahdotonta hyväksyä sitä, että ihmisryhmä, jota pandemia on kohdellut niin kovakouraisesti ja joka ennen koronaakin eli keskimäärin yli 20 vuotta lyhyemmän elämän, joutuu pelkäämään, Harris totesi.

Tähän mennessä Iso-Britannia on rokottanut yli 14 miljoonaa ihmistä.

Kehitysvammaisten etuja ajavat tahot ovat todenneet, että oman asian läpi saaminen vaatii terveydenhuollossa usein jankkaamista.

– Lääkärit eivät usein ymmärrä, että kehitysvammaiset eivät ehkä pysty kertomaan selvästi heitä vaivaavista oireista. Hoitajia taas ei aina kuunnella. He ovat saattaneet huomata ongelman, mutta sitä pidetään osana kehitysvammaisen käytöstä, tohtori Keri-Michèle Lodge muistuttaa.

Koronavirukseen kuolleista briteistä kuudella kymmenestä oli jokin omassaoleva vamma, Britannian tilastokeskuksen selvityksessä kerrotaan.

– Hoivakodeissa asuvat ihmiset saivat rokotteen ensimmäisten joukossa, mutta siitä hyötyivät vain vanhemmat aikuiset. He unohtivat täysin kehitysvammaiset ihmiset, jotka asuvat hyvin samantyylisissä oloissa. En tiedä unohtiko hallitus heidät vai olivatko he vain piittaamattomia, Lodge pohtii.

Lue myös: Pula hoitajista riivaa vanhusten lisäksi monia muitakin – MTV Uutiset selvitti vammaisten ja mielenterveyskuntoutujien asumispalveluja ja monessa yksikössä on havaittu puutteita

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus