Kenraali: Venäjä näyttää sössineen

Venäjän ammus- ja kalustoetu Ukrainassa on kuihtumassa.

Venäjä näyttää mokanneen viimeisen mahdollisuutensa ratkaisevaan iskuun Ukrainassa, kirjoittaa kenraalimajuri evp. Mick Ryan viestipalvelu X:ssä.

Ryanin mukaan Venäjällä oli "merkittävä tilaisuus" loppuvuodesta 2023 sen jälkeen, kun Ukrainan viime kesän epäonnistunut vastahyökkäys oli päättynyt. 

Ukrainan vastahyökkäys ei onnistunut tekemään merkittäviin läpimurtoihin, ja jäi huomattavasti niistä tavoitteista, joita sille oli julkisuudessa esitetty.

Venäjän hyökkäysmahdollisuuksia on parantanut viimeisen puolen vuoden aikana myös se, että Ukraina on kärsinyt ammus-, kalusto- ja sotilaspulasta.

Ryanin mukaan Venäjä on onnistunut kerryttämään "strategista momentumia" hyökkäyksillään alkuvuoden aikana.

– Siitä huolimatta venäläiset ovat yleisesti ottaen epäonnistuneet näiden mahdollisuuksien hyödyntämisestä, Ryan katsoo.

Pieniä hyökkäyksiä, suuria menetyksiä

Täysin paikoillaan Venäjän armeija ei ole alkuvuodesta pysynyt, vaan se on kyennyt valtaamaan lukuisia kyliä ja Avdijivkan kaupungin alkuvuoden aikana. 

Venäjä ei ole kuitenkaan pystynyt merkittäviin läpimurtoihin, mutta toisaalta Ukraina ei myöskään ole kyennyt pysäyttämään Kremlin sotilaiden etenemistä.

Ryan antaa ymmärtää, ettei pidä viisaana Venäjän ratkaisua tehdä jatkuvia pienempiä iskuja suurempien hyökkäysten sijaan. Venäjä on käytännössä hyökännyt erityisesti Itä-Ukrainan Donetskin alueella koko alkuvuoden ajan.

– Venäjä on menettänyt valtavan määrän joukkoja lukuisissa pienissä hyökkäyksissä ympäri etulinjaa. Näin Venäjä on jatkossa kykenemättömämpi rakentamaan ison ja parempilaatuisen joukon, joka saattaisi pystyä tekemään suuremman mittakaavan hyökkäysoperaation, Ryan arvioi.

"Todennäköisesti paras mahdollisuus"

Sota-asiantuntijoiden arvioiden mukaan Venäjällä on ollut varsinkin keväällä ja alkukesästä etsikkoaika Ukrainassa, sillä heinäkuusta lähtien Yhdysvaltojen viivästyneen apupaketin uskotaan vaikuttavan eturintaman tilanteeseen.

– Tämä oli todennäköisesti Venäjän paras mahdollisuus edetä merkittävästi rintamalla. Se olisi etenemällä voinut lisätä merkittävästi poliittista ja diplomaattista painetta Ukrainaa kohtaan, Ryan sanoo.

Kansanedustaja ja kenraalimajuri evp. Pekka Toveri (kok.) pitää Ryanin arviota oikeanlaisena. Toverin mukaan "2024 on ratkaisun vuosi" Venäjän presidentti Vladimir Putinille.

– Jos hän ei saa pakotettua Ukrainaa neuvotteluihin sotilaallisella voimalla tämän vuoden aikana, alkaa ainoa toivo olla (Donald) Trumpin voitto, joka sekään ei välttämättä takaa nopeaa ratkaisua, Toveri kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Trump on julkisuudessa suhtautunut huomattavasti Yhdysvaltojen nykyjohtoa nihkeämmin Ukrainan tukemiseen. 

Republikaanien presidenttiehdokas Trump sanoi viime viikolla, että jos hän voittaa presidentinvaalit, ratkaisisi hän sodan ennen kuin presidentin virkakausi virallisesti alkaa tammikuussa. Trump ei ole esittänyt mitään konkreettista rauhansuunnitelmaa.

Ryan huomauttaa, että Venäjällä on yhä aikaa jatkaa hyökkäyksiään Ukrainassa ennen kuin sen joukot on kulutettu loppuun. Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War on arvioinut, että Venäjällä on reservejä ainakin yhteen suurempaan hyökkäykseen kesällä.

Venäjän strategian puolustajat ovat arvioineet, että Venäjä pyrkii jatkuvilla hyökkäyksillään kuluttamaan Ukrainan joukkoja hitaasti, mutta varmasti. 

– Venäjän tavoite ei ole saavuttaa suurta läpimurtoa, vaan vakuuttaa Ukraina siitä, että se pystyy etenemään kilometri kilometriltä, katsoo brittiläisen ajatushautomo Royal United Services Instituten Jack Watling Independentin haastattelussa.

Ukrainalla ei uskota tänä vuonna olevan mahdollisuuksia viime kesän vastahyökkäyksen kaltaiseen operaatioon.

Lue myös:

    Uusimmat