Suomen Yrittäjiltä synkkä viesti: "Kesä pilalla"

Suomen yrittäjät LOGO
Suomen Yrittäjien veroasintuntijan mukaan esitystä arvonlisäkorotusten voimaantulosta syyskuussa ei voida pitää kohtuullisena. Lehtikuva
Julkaistu 11.06.2024 18:42(Päivitetty 11.06.2024 18:46)

Emilia Aho

emilia.aho@mtv.fi

Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurjen mukaan esitystä ei voida pitää kohtuullisena. 

Suomen Yrittäjät on pettynyt eduskunnan valtiovarainvaliokunnan mietintöön, jossa esitetään arvonlisäkorotuksen voimaantuloa jo syyskuun alussa. 

– Olisimme odottaneet edes kuukauden lisäaikaa sopeutumiseen, joka koskee lähtökohtaisesti kaikkia arvonlisäverovelvollisia. Monen yrittäjän kesä on pilalla, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki sanoo tiedotteessa.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta ei esitä muutosta arvonlisäveron korotuksen voimaantuloon 1. syyskuuta 2024. 

Hallitus päätti aiemmin kehysriihessään arvonlisäveron yleisen kannan korottamisesta 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Hallituksen esityksessä ehdotetaan voimaantuloajankohdaksi 1. syyskuuta 2024. 

– Märkä rätti päin naamaa. Tätä on vaikea ymmärtää, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki sanoo. 

Alv-korotus edellyttää yrityksiltä useita toimenpiteitä.  

–  On suorastaan häkellyttävää, ettei valtiovarainvaliokunta tunnistanut yritysten huolta liian tiukan voimaantuloaikataulun aiheuttamista hankaluuksista. Hätäily iskee etenkin pienimpiin yrityksiin, Kurki jatkaa.  

– Erityinen pettymys tämä on noin 70 000 kvartaali-ilmoittajalle, joille voimaantulo syyskuun alusta aiheuttaa kolmannen vuosineljänneksen osalta lisää ylimääräistä työtä. Pidennettyjen verokausien tarkoituksena on helpottaa arvonlisäverotuksesta yrityksille aiheutuvaa hallinnollista taakkaa, mikä tässä jää tältä osin toteutumatta.  

Kurki muistuttaa, että monelle yritykselle on tiedossa työntäyteinen kesä. 

– Valiokunta ei esitä muutosta voimaantuloon valtiontaloudellisista syistä. Kyllä, kuukauden lykkäyksellä voimaantuloon olisi ollut pieni fiskaalinen vaikutus, ja Suomen Yrittäjät pitää valtiontalouden tasapainottamistoimia välttämättömänä. Kokonaisuutena arvioiden tätä ei silti voi pitää kohtuullisena. 

Oppositiopuolueista sosiaalidemokraatit ja keskusta olisivat myöhentäneet voimaantuloa vuodenvaihteeseen ja korottaneet arvonlisäveron yleistä kantaa 25 prosenttiin 25,5 prosentin sijaan. 

– Onhan se ironista, että oppositiopuolueista kyllä löytyy ymmärrystä, muttei hallitukselta, jonka hallitusohjelma on yrittäjämyönteinen ja jolla on ollut yritysmyönteisiä esityksiä, Kurki sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Talous