Nöyryytetty nainen makasi 10 tuntia jäisen suihkun alla – puoliso tuomittiin kuolemasta

Oikeus on tuominnut 46-vuotiaan miehen ehdottomaan vankeuteen tapauksesta, jossa tämä jätti tajuttoman puolisonsa kylmän suihkun alle kuolemaan.

Nainen löytyi kylpyhuoneesta suihkun alta kuolleena Vantaalla heinäkuussa 2022. Suihku oli edelleen päällä ja 26-vuotiaan naisen ylle satoi jääkylmää vettä.

Naisen löysi yöaikaan hänen tuolloin 44-vuotias avopuolisonsa, joka soitti hätäkeskukseen sekavan puhelun. Mies kertoi hätäkeskukselle, että naisen kasvot olivat siniset ja nainen oli oksentanut.

Hätäkeskuspäivystäjä joutui useaan kertaan käskemään miestä kokeilemaan, hengittääkö nainen vielä.

– Siltä tulee verta nenästä, mies kuvaili.

– Ei liikutella häntä nyt millään tavalla, hätäkeskuspäivystäjä käski.

Mies oli huolissaan jalkapohjaansa saamasta lasinsirusta ja touhusi jotakin puhelun aikana. Hätäkeskuspäivystäjä yritti moneen kertaan saada mieheen kontaktia, mutta mies ei noudattanut hänen ohjeitaan.

Ensihoito ei onnistunut pelastamaan naista vaan tämä todettiin kuolleeksi paikan päällä. Poliisi otti miehen kiinni ja alkoi tutkia naisen kuolemaa tappona.

Raaputti vatsaan "horo"

Poliisitutkinnassa selvisi, että mies oli hätäkeskuspuhelun aikana puhdistanut asuntoa verestä. Lisäksi hän oli pyyhkinyt menehtyneen puolisonsa iholta tekemiään piirroksia ja poistanut puhelimestaan valokuvia, joita oli ottanut tajuttomasta puolisostaan.

Mies oli raaputtanut kuolleen naisen vatsaan oli raaputettu jollakin terävällä esineellä sanan ”horo”. 

Poliisi palautti hänen puhelimestaan poistettuja kuvia, joista ilmeni, että mies oli myös piirrellyt maskaralla ja tussilla naisen hävyn alueelle halventavia kuvioita ja tekstin "pillu for free". Hän oli myös myös sotkenut väreillä naisen kasvoja.

Ruumiinavauksessa naisen kuolemansyyksi katsottiin kuitenkin lakkahuumeesta johtuva myrkytys. Poliisi joutui lieventämään rikosnimikettä törkeäksi kuolemantuottamukseksi.

Syyttäjä vaatii lopulta miehelle rangaistusta törkeästä pahoinpitelystä, heitteillepanosta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Oikeus piti julmana

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus käsitteli tapausta syyskuun alussa. 

Oikeuden mukaan mies oli muun ohella lyönyt uhria päähän, kasvoihin ja vartaloon useita kertoja vammaseurauksin. Väkivalta oli voimakasta.

Lisäksi oikeus katsoi, että nainen oli päihtymyksen takia tajuton, kun mies raapi hänen ihoaan ja töhri häntä nöyryyttävillä piirroksilla. Oikeuden mukaan mies pyrki teollaan halventamaan naista ja jättämään tämän ihoon mahdollisesti pysyvänä arpena nöyryyttävän sanan. Tämä oli oikeuden mielestä julmaa.

Oikeus ei kuitenkaan pitänyt tekoa kokonaisuutena arvioiden törkeänä.

Pahoinpitelyn jälkeen mies vei naisen jääkylmään suihkuun alastomana ja hänen tarkoituksensa oli ilmeisesti herättää puoliso. Mies kuitenkin jätti tajuttoman puolisonsa kylmän suihkun alle makaamaan.

Oikeuslääketieteellisen lausunnon mukaan nainen kuoli jossakin vaiheessa kylpyhuoneen lattialle. Hän ehti olla kuolleena kylmän suihkun alla noin 10–12 tuntia, ennen kuin mies löysi hänet sieltä.

Poliisi löysi asunnosta runsaasti uhrin verijälkiä, mutta epäselväksi jäi, liittyivätkö ne uhrin kuolemaa edeltäviin tapahtumiin.

Ehdotonta vankeutta

Käräjäoikeus katsoi, että miehellä oli velvollisuus huolehtia tajuttomalle avopuolisolleen apua. Koska mies ei näin tehnyt, hän toimi oikeuden mukaan piittaamattomasti ja välinpitämättömästi.

Oikeus katsoi miehen syylliseksi pahoinpitelyn lisäksi heitteillepanoon ja törkeään kuolemantuottamukseen. Oikeus tuomitsi miehen vuoden ja neljän kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Lisäksi mies joutuu maksamaan uhrin siskolle 3 000 euroa kärsimyskorvauksia.

Lue myös:

    Uusimmat