Useat valtiot ovat alkaneet jakaa kolmansia koronarokoteannoksia täysin terveille aikuisille, vaikka Maailman terveysjärjestö (WHO) on vaatinut aikeiden lykkäämistä ainakin syyskuun yli. Samaan aikaan vain harva köyhä valtio saavuttaa tavoitteen rokottaa 10 prosenttia väestöstään syyskuun loppuun mennessä.
Heinäkuussa Israel ensimmäisenä valtiona ilmoitti alkavansa jakaa kolmansia rokoteannoksia yli 60-vuotiaille kansalaisilleen, jotka oli jo kahdesti rokotettu. Nyt maan rokotusohjelma on edennyt niin, että kuka tahansa yli 12-vuotias voi saada myös kolmannen pistoksen.
Euroopassa ensimmäisenä kolmannen rokotteen otti käyttöön Unkari. Kuluneella viikolla Tšekki ilmoitti aloittavansa kolmannet rokotukset 20. syyskuuta kaikille kansalaisilleen, mutta suosittelee niitä yli 60-vuotiaille.
Muualla maailmassa kolmatta annosta käyttävät jo muun muassa Bahrain, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat ja Chile, joissa kaikissa kuka tahansa perusterve kahdesti rokotettu voi halutessaan saada myös kolmannen rokoteannoksen.
Etelä-Korea suunnittelee kolmansien rokotusten aloittamista lokakuussa.
Lue myös: Annetaanko Suomessakin koronaa vastaan kolmas rokotus? Tällä aikataululla asiaa käsitellään
Euroopassa monet aloittavat kolmannet rokotukset riskiryhmille
Vielä useampi valtio on ilmoittanut aikeistaan aloittaa kolmannet rokotukset osalle väestöstään. Rajatulla ryhmällä tarkoitetaan useimmiten ihmisiä, joiden immuunipuolustus on heikko sairauden tai korkean iän takia. Jotkut ihmisistä rokotetaan lisäksi kolmannen kerran eri valmistajan rokotteella.
Näin tekevät tai aikovat tehdä ainakin Belgia, Itävalta, Liettua, Malta, Slovenia, Ruotsi, Britannia, Uruguay ja jotkin Brasilian kaupungit.
Suomessa THL on ehdottanut kolmansia rokotuksia rajatuille ryhmille: heille, joiden immuunipuolustus on heikentynyt sairauden vuoksi ja heille, jotka saivat koronarokotuksen rokotusjärjestyksen kärkipäässä 3–4 viikon annosvälillä.
Myös Tanska ilmoitti perjantaina aloittavansa kolmannet rokotukset hoivakodeissa jo ensi viikolla. Hoivakotien asukkaista 96 prosenttia on rokotettu kahdesti, mutta silti tartuntamäärät ovat olleet lievässä kasvussa hoivakotiasukkaiden keskuudessa.
Riskiryhmiä on jo kolmannen kerran rokottanut myös Yhdysvallat, joka aikoo laajentaa kolmannen kierroksen kaikkiin perusterveisiin kaksi rokotusta saaneisiin. Maan lääkevirasto FDA käsittelee lupaa parhaillaan.
Maailman terveysjärjestö pyytää rikkaita maita painamaan jarrua
Maailman terveysjärjestö on jo viikkoja vedonnut vauraisiin valtioihin, että omien kansalaistensa kolmansien rokotusten sijaan ne keskittyisivät lahjoittamaan rokotteita köyhille maille.
Järjestö vaati maita lykkäämään suunnitelmiaan ainakin syyskuun yli, jotta vähävaraiset valtiot saisivat rokotettua edes 10 prosenttia kansalaisistaan. Jo nyt on selvää, että tavoite ei täyty.
Varsinkin Afrikan rokotuskattavuus laahaa pahasti muuta maailmaa jäljessä. Maanosassa on 54 valtiota, joista 42 uskotaan jäävän kymmenen prosentin tavoitteesta jälkeen.
Our World on Data -tietokannan mukaan Afrikassa täysin rokotettuja on 2,9 prosenttia väestöstä, Euroopassa sama luku on 49 prosenttia, Pohjois-Amerikassa 43 prosenttia, Etelä-Amerikassa 32 prosenttia ja Aasiassa 29 prosenttia.
Euroopan tartuntatautivirasto ei kannusta rokottamaan kaikkia kolmatta kertaa
Tällä viikolla myös Euroopan lääkevirasto ja Euroopan tartuntatautivirasto ECDC julkaisivat tiedotteen, jonka mukaan kolmansille rokotteille ei ole välitöntä tarvetta täysin rokotetuille perusterveille ihmisille.
Kuitenkin kolmansia rokotteita tulisi harkita ihmisille, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä.
Euroopan tartuntatautivirasto painottaa, että Euroopan ulkopuolella rokotteista on pulaa, mikä tulisi ottaa päätöksenteossa huomioon. Näiden maiden tilanne voi heikentyä, mikäli kolmansia rokotteita ryhdytään laajalti jakamaan kaikenikäisille terveille ihmisille Euroopassa.