Kippistely johti aivovammaan – työkyvyttömyyseläkkeelle joutunut Sakke varoittaa juhlijoita: "Mieluummin liian vähän kuin liikaa"

Saken elämä muuttui kahdeksan vuotta sitten, kun hän ystäviensä häissä muutaman juotuaan kaatui, löi päänsä ja sai aivovamman. Hän muistuttaa vappujuhlijoita siitä, että juomia kannattaa nauttia kohtuudella.

Usein puhutaan alkoholin itsessään aiheuttamista ongelmista, mutta siitä voi seurata haittaa myös välillisesti. Alkoholin vaikutuksen alaisena tapaturmariski kasvaa ja siitä Sakari "Sakke" Pihlajalla on omaa kokemusta.

Kaatuminen johti aivovammaan

Kahdeksan vuotta sitten Sakke oli kaverien häissä. Nautittuaan muutaman juoman hän meni tupakalle talon ulkopuolelle tien mutkaan, kaatui, kieri rinnettä alas ja heräsi sairaalasta.

Sakke ei kaatumistaan muista vaan hänen seuraavat muistikuvansa ovat sairaalasta. Kävi ilmi, että hän oli lyönyt päänsä ja saanut aivovamman.

Sakke kertoo, että hän ei ollut kaatokännissä, vaan humalatila oli sosiaalisesti hyväksyttävissä rajoissa.

– Sairaalan tietojen mukaan promilleja oli 0,6, hän kertoo.

Aivovamman takia Saken oli opeteltava uudelleen kävelemään. Hän on kuntoutunut hyvin ja voi harrastaa sukellusta, mutta tapaturma jätti jälkensä. Sakke on ollut täydellä työkyvyttömyyseläkkeellä seitsemän vuotta ja hän joutui lopettamaan työnsä sähköasentajana. Esimerkiksi tikkaille kiipeäminen ei onnistu.

EHYT-ihmisen kommentit

Ehkäisevä Päihdetyö EHYT ry:n asiantuntija Heli Vaijan mukaan Saken alkoholin käyttö tapaturmahetkellä kuulostaa varsin kohtuulliselta ja sellainen hääjuhlaan usein kuuluukin. Juhlajuomia saa nauttia, mutta alkoholin kanssa kannattaa olla varovainen. Alkoholi vaikuttaa toiminta- ja koordinaatiokykyyn, jolloin tapaturmien riski kasvaa.

Absoluuttisia määriä tapaturmariskin kasvamisen suhteen on Vaijan mukaan vaikea määritellä, mutta jo kahden alkoholiannoksen jälkeen tapaturmariski kasvaa merkittävästi. Suositeltu kertakulutuksen maksimimäärä on naisilla viisi ja miehillä seitsemän alkoholiannosta, ikäihmisillä vähemmän.

Terveiset vappujuhlijoille

Tapaturman jälkeen Sakke lopetti vahvojen kaljojen juonnin. Hän kertoo juovansa pari ykkösolutta viikossa. 

Saken viesti suomalaisille on, että alkoholia kannattaa nauttia kohtuudella.

– Mieluummin liian vähän kuin liikaa, hän sanoo.

Vaija muistuttaa, että viinan juonti ei ole edellytys juhlimisille.

– Alkoholi ei ole edellytys hauskanpidolle, hän Vaija sanoo.

Näin pidät itsestäsi huolta juhliessa

Se, miten hyvin ihminen sietää alkoholia, on hyvin yksilöllistä. Vaija suosittelee tarkkailemaan omaa oloa kannattaa seurata illan aikana. Jos alkoholi alkaa haitata omaa toimintaa eli et kykene samaan kuin aikaisemmin, on Vaijan mukaan aika olla nauttimatta seuraavaa juomaa.

– Jos biisi menee karaokessa ihan penkin alle, silloin ehdottomasti vettä tai mocktaileja väliin, hän havainnollistaa.

Jo ennen tätäkin pistettä Vaija suosittelee tarkkailemaan, oletko muiden mielestä yhtä hyvää seuraa kuin omasta mielestäsi uskot olevasi.

Vaija muistuttaa, että liikenteeseen ei pidä humalassa lähteä. Matkaan ei ole syytä lähteä sähköpotkulaudallakaan. Samoin uhkarohkeita temppuja tulee välttää. 

– Vahinko ei tule kello kaulassa, Vaija sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat