Kirjeenvaihtajan kommentti: USA on rakastumassa Kamala Harrisin nauruun – mutta kuka nauraa viimeisenä?

Demokraattien tuleva presidenttiehdokas Kamala Harris puhututtaa amerikkalaisilla kuntosaleilla, syrjäkylillä ja hänestä on tehty lukuisia sosiaalisen median meemejä. Moni onkin alkuhuumassa uudesta mahdollisesta naisjohtajasta, joka uskaltaa nauraa ääneen, kirjoittaa MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Varapresidentti Kamala Harrisin kampanjointi ei olisi voinut paremmin alkaa, kun hän ponnisti Reutersin kannatuskyselyssä Donald Trumpin ohi ennen kuin oli edes puhunut kannattajilleen. 

Johtoasema on kaksi prosenttiyksikköä eli virhemarginaalin piirissä, mutta se oli paras uutinen demokraateille kuukausiin. 

Harrisin energia ja itsevarmuus onkin huumannut ihmisiä eri puolella maata. 

New Yorkin kuntosalillani kaksi valkoista naista keskusteli voisiko Harrisin myötä musta nainen vihdoin nousta Yhdysvalloissa presidentiksi. Musta nainen vieressä puuttui keskusteluun ja huusi "voi ja nousee" ja kaikki nauroivat. 

Pennsylvanian pikkukaupungissa asuva latinotuttuni kertoi myös ihmisten olevan äärimmäisen innoissaan. Hän sanoi, ettei Harris innosta ainoastaan latinojen ja mustien keskuudessa, mutta myös nuorten, jotka kampanjoivat vapaaehtoisena sosiaalisessa mediassa.

Nuorten tekemät positiiviset meemit Harrisista dominoivatkin tällä hetkellä TikTokia.

Kyseessä voi olla alkuhuuma, jota tulee varjostamaan tulevat yhteenotot republikaanien presidentinvaaliehdokkaan Trumpin kanssa ja mahdolliset skandaalit. 

Tilanne on silti haaste republikaaneille, sillä heidän kampanjansa keskittyi "Sleepy Joen" eli "Unisen Joe" Bidenin iästä ilkkumiseen. Nyt yhtäkkiä huomio onkin energisessä nuoremmassa naisessa ja Trump on ainoa kisan seniori. 

Vaikka Trumpin kampanja antoi ymmärtää, että ammutuksi joutunut Trump on sovittelevampi, joka haluaa yhdistää kansaa, sovitteleva sävy kesti vain hetken. 

Trump nimittää Harrisia muun muassa "tyhmäksi kuin kivi" ja "rajaseudun tsaariksi", jolla viitataan Meksikon vastaiseen rajaan ja sen huonoon siirtolaistilanteeseen. 

Yksi Trumpin ensimmäisistä haukkumanimistä oli kuitenkin "naurava Kamala". 

Mielenkiintoista "nauravassa Kamalassa" on se, että sen on tarkoitus olla loukkaus. Siis sen, että ihminen nauraa ääneen. 

Akateemikot ovat tutkineet valtaapitävien naisten vaatimuksia yhteiskunnissa ja yhteenvetona monella tutkimuksella on se, että naispoliitikolle liika iloisuus on pahasta, mutta niin on liika vakavuuskin. Toisin sanoen, valtaa haluava nainen ei voi koskaan tehdä oikein. 

Miehille sääntöjä nauramiseen ei ole. Konservatiivit vihjailevatkin, että Harrisissa on joku vika, kun hän nauraa niin paljon. 

Osa konservatiiveista väittää, että ilopilleri olisi maannut tiensä valtaan ja Trumpin varapresidenttiehdokas J.D. Vance kritisoi tuoreessa haastattelussa Harrisia siitä, ettei hänellä ole omia lapsia. 

Harris onkin tekemässä jotain mahdollisesti paljon suurempaa kuin presidentinvaalikampanjaa. Hän rikkoo kampanjallaan mielikuvaa siitä, minkälainen naispoliitikon pitäisi olla.

Kuntosalini keskustelun lopuksi valkoinen nainen muistutti keskustelun osapuolia, että hän on traumatisoitunut Hillary Clintonin vuoden 2016 vaalitappiosta. Clinton voitti äänienemmistön, mutta hävisi tiettyjen osavaltioiden valitsijamiehet ja häntäkin kritisoitiin naurusta. 

Demokraateissa toivotaan nyt, että Yhdysvallat olisi valmiimpi – valmis nauravaan naiseen – muuallakin kuin meemeissä. Marraskuussa nähdään kuka nauraa viimeisenä.

Lue myös:

    Uusimmat