Suomalaisista noin 40 prosenttia kokee nettikiusaamisen raaistuneen, osoittaa tuore mySafetyn kysely. Tämä luku on viime vuoteen verrattuna noussut kymmenen prosenttiyksikköä. Alustoista Facebookissa esiintyy kyselyn mukaan eniten nettikiusaamista.
MTV:n Uutisaamussa vieraillut ohjaaja-käsikirjoittaja Sami Kieksi on ohjannut dokumenttisarjan kauden nettikiusaamisesta. Kieksi on myös kokenut nuorempana nettikiusaamista.
– Itse vietin myös Facebook-ryhmissä aikaa silloin, kun tein dokumenttia. Facebookissa on todella isoja ryhmiä, joissakin saattaa olla 20– 50 000 jäsentä tai enemmän. Joissakin ryhmissä saatetaan joukkolynkata ja kiusata ihmisiä, Kieksi sanoo.
– Voit joutua kiusatuksi, jos olet näkyvä hahmo ja herätät huomiota esimerkiksi ulkonäöllä tai kommenteilla. Se voi olla mikä tahansa ärsyke.
Facebookissa on myös salattuja ja suljettuja ryhmiä, jotka voivat olla Kieksin mukaan pahempia kuin avoimet ryhmät.
– Näissä ryhmissä kiusattu voidaan potkia ulos, mutta kiusatun ahdistus kasvaa, koska hän tietää suuren ihmisjoukon jatkavan kiusaamista ja kaikenlaisen materiaalin levittämistä, Kieksi sanoo.
Kiusaamisen vaikutukset vakavia
– Tilastollisesti reaalimaailmassa tapahtuva kiusaaminen on vähentynyt ja nettikiusaaminen lisääntynyt, kuten mySafetyn kysely osoittaa, Kieksi sanoo.
Kiusaamisella on suuria vaikutuksia ihmisiin, kuten Kieksi on dokumentin aikana havainnut.
– Osa ihmisistä, joita haastattelin, ovat masentuneita ja jotkut eivät uskalla poistua kotoa. Heitä ahdistaa, että kaupan täti on voinut lukea huhuja sosiaalisessa mediassa.
– Kiusaaminen ei tapahdu enää vain koulun pihalla, vaan se on Suomen laajuista, joskus maailmanlaajuista.
Lue lisää: Kyselytutkimus: Nettikiusaaminen yleistyy ja raaistuu – ”Pahimmillaan kiusaaminen johtaa masennukseen ja hurjiinkin tekoikin”
Koska Kieksi on tullut kiusatuksi myös itse, hän tietää kokemuksesta, miltä kiusaaminen tuntuu.
– Vuonna 2016 kiusaaminen oli pahimmillaan. Silloin puhuin nuorten puolesta monia asioita ja käsittelin myös nettikiusaamista julkisesti. Se laukaisi kiusaamisen. Minusta tehtiin valeprofiileja Facebookiin ja niillä lähetettiin törkyviestejä ihmisille. Henkilöitä yhdestä isosta ryhmästä myös ilmiantoi tilini ja se jäädytettiin.
Toimenpiteitä kiusaamisen lopettamiseksi
MySafetyn kysely kertoo, että 41 prosenttia kiusatuksi tulleista jätti ryhtymättä konkreettisiin toimenpiteisiin kiusaamisen lopettamiseksi. Kieksi neuvoo kiusattuja toimimaan, ottamaan esimerkiksi kuvakaappauksia kaikista häntä koskevista kiusaamistapauksista.
– Lisäksi netissä voi tehdä rikosilmoituksen. Kun kuvakaappauksia on tallessa, se helpottaa esitutkintaa, Kieksi sanoo.
Rangaistukset nettikiusaamisesta voivat olla kovia. Kieksin dokumentissa erään tytön kiusaamistapaus meni oikeuteen asti.
– Tätä kiusaajien kannattaa miettiä. Nuorena saattaa lähteä ajattelemattomuuttaan mukaan, mutta kiusaamisesta saattaa tulla monien tuhansien eurojen sakot. Saattaa olla joissakin tapauksessa kymmeniä tuhanisa, Kieksi sanoo.
– Kunnianloukkaus voi olla yksi rikoksen tunnusmerkki, joka täyttyy nettikiusaamisen tapauksessa.