Kiusaaminen on saanut lasten ja nuorten keskuudessa uusia muotoja sosiaalisen median nousun myötä, kertoo poliisi tuoreessa Toimintaympäristö 2019 -raportissaan.
Raportin mukaan netin ja sosiaalisen median vaikutukset korostuvat yleisesti rikollisuuden trendeissä ja täten myös kiusaamistapauksissa.
– Sosiaalinen media on tuonut erilaiset kiusaamisen ja häirinnän muodot uudella tavalla mahdollisiksi, asia tiivistetään.
Salakuvaamista ja valeprofiileja
Yksi nettiin liittyvistä kiusaamisen muodoista on poliisin mukaan ghostaaminen.
Termillä tarkoitetaan yhden henkilön eristämistä jättämällä henkilön sosiaalisen median tilit tai toiminta täysin huomaamatta.
Ongelmia aiheuttaa myös salakuvaaminen.
Nuoret saattavat ottaa toisistaan ilman lupaa kuvia, joita voidaan levittää kiusaamistarkoituksessa esimerkiksi Snapchat-palvelussa tai WhatsApp-pikaviestiryhmissä.
Poliisin raportissa mainitaan myös valeprofiilit.
MTV Uutiset kertoi tammikuussa 13-vuotiaasta tytöstä, joka on joutunut rajun kiusaamisen kohteeksi. Kaiken muun ohella kiusaajat ovat tehneet nolaamistarkoituksessa sosiaaliseen mediaan valeprofiilin, joka esitti kiusattuun tyttöön ihastunutta poikaa.
Lue myös: Jempsun tyttären, 13, kiusaaminen on jatkunut somessa jo vuoden – järkyttävät kommentit murentavat lasta pala palalta: "Toivon, että jonain päivänä löytyisi edes se yksi ystävä"
Kiusattua voidaan myös mustamaalata tekemällä hänestä itsestään valeprofiili, joka esittää kiusatun huonossa valossa.
– Nettikiusaamiseen liittyy suuressa määrin erilaisten WhatsApp-ryhmien ja sosiaalisen median sovellusten kautta levitettäviä huhuja, kuvia ja videoita sekä tekaistuja profiileita, joissa julkaistaan jotain asiatonta, raportti kuvailee.
Joka seitsemättä 15–17-vuotiasta on nettikiusattu
Muun ohella nuoret kiusaavat raportin mukaan yksinkertaisesti haukkumalla toisiaan julkisesti.
Esimerkiksi yhden nuoren tekemiä päivityksiä tai kuvia saatetaan kommentoida poikkeuksellisen ilkeästi. Haukkuminen saattaa joskus täyttää jopa rikoksen tunnusmerkit.
Viime syksynä julkistetun teleoperaattori Elisan selvityksen mukaan 15–17-vuotiaista nuorista noin joka seitsemäs on joutunut nettikiusaamisen kohteeksi.
Tyypillisimpiä kanavia nettikiusaamiselle ja häiriköinnille ovat sosiaalisen median viesti- ja kuvapalvelut Snapchat, Instagram ja Whatsapp.