Jos olet saapumassa Suomeen lemmikkieläimen kanssa, kannattaa maahantulovaatimukset selvittää etukäteen, Tulli muistuttaa.
Tulli muistuttaa lemmikinomistajia tiedotteessaan lemmikkien maahantulovaatimuksista. Olipa kyse siitä, että omistaja palaa lomalta lemmikkinsä kanssa Suomeen tai hakee lemmikkiä ulkomailta, maahantulovaatimukset pitää selvittää etukäteen.
Niin kissat, koirat kuin fretitkin tarvitsevat erilaisia asiakirjoja, todistuksia ja rokotuksia, kun ne tuodaan Suomeen. Maahantulovaatimukset riippuvat siitä, mistä maasta lemmikki saapuu Suomeen: eroja voi löytyä jopa EU-maiden ja Pohjoismaiden välillä.
Lue myös: Toimi nopeasti, jos kyy puree koiraa – tiesithän tämän kyypakkauksesta?
"Toivomme todella, että lemmikkien omistajat ymmärtäisivät selvittää vaatimukset hyvissä ajoin"
Vaatimukset ovat sen varmistamiseksi, että vaaralliset taudit eivät pääse leviämään eläimiin tai ihmisiin Suomeen saapuvista lemmikeistä.
– Kuulemme liian usein lemmikkien omistajilta, etteivät he tienneet, että lemmikillä pitää olla lemmikkipassi tai terveystodistus, tai että terveystodistuksen pitää olla tietyn mallinen, kertoo tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen tiedotteessa.
Omistajan tietämättömyyden seurauksena voi pahimmillaan olla lemmikin lopetus.
– Jos lemmikin maahantulovaatimukset eivät täyty, eläin palautetaan lähtömaahan tai lopetetaan, koska Suomessa ei ole karanteenimahdollisuutta. Toivomme todella, että lemmikkien omistajat ymmärtäisivät selvittää vaatimukset hyvissä ajoin, jo ennen matkalle lähtöä.
Lue myös: Eläinlääkärin lohduton julkaisu koskettaa – kertoo joutuvansa lopettamaan terveitä koiria: "Mikään ei tee siitä helpompaa"
On omistajan vastuulla selvittää lemmikkiä koskevat maahantulovaatimukset. Tulli muistuttaa muun muassa seuraavista seikoista:
1. Korkean raivotautiriskin maasta vaaditaan rokotuksen lisäksi vasta-ainetutkimus
Lemmikillä tulee olla voimassa oleva raivotautirokotus, ja jos lemmikki saapuu Suomeen korkean raivotautiriskin maasta – joita ovat esimerkiksi Turkki, Thaimaa ja Intia – täytyy mukana olla raivotautivasta-ainetutkimuksen tulos. Testi tehdään aikaisintaan 30 päivää rokotuksesta ja vähintään kolme kuukautta ennen maahantuloa. Pelkkä todistus rokotuksesta ei riitä, Tulli muistuttaa.
Esimerkiksi Turkissa lomailevan lemmikin omistajalla tulee siis Suomeen palatessa olla lemmikin vasta-ainetestitulos näytettävänään.
Lue myös: Loppu marjojen popsimiselle? Ukrainalaisten lemmikkeihin liittyy vakava uhkakuva: "Sitä ei sitten enää saada pois"
Pakolaisten lemmikit lisäävät vakavien eläintautien riskiä Suomessa. Juttu jatkuu videon alla.
10:39
2. Käsittely ekinokokkoosia vastaan tarvitaan koiralle Ruotsista tultaessa, Norjasta ei
Suomeen saapuva koira tarvitsee useimmiten ekinokokkilääkityksen, mutta lähtömaalla on väliä. Ruotsista tultaessa koira tarvitsee käsittelyn ekinokokkoosia vastaan vähintään 24 tuntia ja korkeintaan 5 vuorokautta ennen saapumistaan Suomeen. Jos koira tulee Norjasta suoraan Suomeen, lääkitystä ei tarvita. Jos paluumatka kuitenkin kulkee Norjasta Ruotsin kautta, lääkitys tarvitaan.
Lääkityksen antaa eläinlääkäri, joka merkitsee annetun lääkkeen lemmikkipassiin tai terveystodistukseen.
Lue myös: Moni suomalainen jättää koiransa rokottamatta: "On ehkä tuudittauduttu siihen, ettei omaan koiraan mikään tauti tule"
3. Tunnistusmerkintä lemmikille
Tulli muistuttaa, että kaikkien matkustavien lemmikkien tulee olla tunnistusmerkitty ennen raivotautirokotusta laitetulla mikrosirulla. Selkeästi luettava tatuointi hyväksytään sekin tunnistusmerkintänä siinä tapauksessa, että se on tehty ennen 3.7.2011.
Lue myös: Lemmikinomistaja, älä unohda tätä: "Mikrosirusta ei ole mitään hyötyä, jos..."
4. Isosta-Britanniasta tuleva lemmikki tulee EU:n ulkopuolelta
Brexitin jälkeen Iso-Britannia on ollut EU:n ulkopuolinen maa, joten sieltä Suomeen saapuvia lemmikkejä koskevat samat maahantulovaatimukset kuin muitakin EU:n ulkopuolelta saapuvia lemmikkejä.
Kulkeeko lemmikki lomalla mukana autossa? Muista silloin nämä asiat!
5. Selvitä Suomen viranomaisilta vaatimukset
Koska ulkomaisilla eläinlääkäreillä voi olla vääriäkin käsityksiä Suomen vaatimuksista, kannattaa oikeat vaatimukset selvittää Ruokaviraston verkkosivuilta löytyvästä hakukoneesta.
6. Jos maahantulon edellytykset eivät täyty, omistaja kuittaa kulut
On hyvä muistaa, että lemmikin säilytys Tullin eläintiloissa ennen palautusta lähtömaahan on maksullista, ja menee omistajan piikkiin. Omistaja vastaa myös lemmikin lopettamisesta aiheutuvista kuluista.
Lue myös: Ukrainasta tuodut lemmikit voivat tuoda mukanaan tappavan taudin – Ruokavirasto muistuttaa 30 päivän säännöstä
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Näin sotaa pakenevien lemmikit otetaan Suomessa vastaan:
5:35
Lähde: Tulli