Ruokavirasto muistuttaa tiedotteessaan, että Ukrainasta tuodut lemmikkieläimet voivat aiheuttaa terveysriskejä. Sen vuoksi ne tulisi eristää kuukaudeksi.
MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.
Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä.
Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta.
Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi.
Eläinten maahantuontivaatimusten tarkoituksena on suojata ihmisten ja eläinten terveyttä, Ruokavirasto muistuttaa tiedotteessaan.
Ukrainassa eläimillä tiedetään olevan raivotautia (rabies), joten turhaa kontaktia maasta tuotuihin koiriin, kissoihin ja fretteihin on syytä välttää.
Ruokavirasto painottaa, että pakolaisia auttavien henkilöiden olisi tärkeää lemmikkeineen pysytellä erillään Ukrainasta tuoduista lemmikkieläimistä, kunnes eristysaika päättyy. Eristysaika on pääsääntöisesti 30 vuorokautta, jolloin lemmikistä huolehtii vain sen oma perhe. Lemmikkiä tulee viedä ulos vain kytkettynä, eikä eläin ulkonakaan saa olla kosketuksissa muihin eläimiin tai ihmisiin.
Lue myös: Koirien kiinnipitoaika alkaa: Tästä syystä sen kunnioittaminen on tärkeää
Ukrainasta perheidensä mukana tulleiden lemmikkieläinten omistajat tai haltijat tulisi myös ohjata pikaisesti ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin.
– Vaikka raivotaudin maahantulon riski on pieni, niin tauti on ihmisille ja muille nisäkkäille tappava ilman asianmukaista, ajoissa aloitettua hoitoa. Ukrainasta tulleiden lemmikkieläinten kanssa tekemisissä olevien on syytä olla tietoisia siitä, että tilannetta on tarkkailtava eri tavoin kuin suomalaisten lemmikkien kanssa, yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu sanoo tiedotteessa.
Lue myös: "Saimme useita yhteydenottoja" – Lidl poisti kissanruohon myynnistä varotoimenpiteenä
Nämä asiat hoidettava mahdollisimman pian
Maahantuontivaatimuksiin sisältyvät rokotukset ja madotukset tulee tehdä mahdollisimman pian lemmikin saavuttua Suomeen. Ensisijaista on rokote raivotautia vastaan sekä lääkitys ekinokokkia vastaan. Lisäksi lemmikeille asennetaan mikrosiru.
Terveydenhuoltoon on otettava heti yhteys, jos käy niin, että Ukrainasta tuotu lemmikki pääsee puremaan ihmistä.
Ruokavirasto tiedotti 4.3.2022 maahantuontivaatimusten lievennyksistä koskien Ukrainan sotaa pakenevien mukana saapuvia lemmikkejä. Ukrainalaislemmikkien lisäksi lievennykset koskevat myös Venäjältä palaavien Suomen ja muiden maiden kansalaisten lemmikkieläimiä, mutta eivät Venäjän tai Valko-Venäjän kansalaisten lemmikkejä.
Lue myös: Haluatko auttaa Ukrainan hädänalaisia eläimiä? SEY listasi auttavia tahoja
Lue myös: Eläimiä ei saa ottaa väestönsuojaan – poikkeuksena nämä koirat
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: Ruokavirasto