Katso tästä Kokkisodan kauden viimeiset reseptit.
JAKSO 1: Punainen keittiö
Kokki: Tommi Tuominen
Vieras: Stig
Pikatehtävä: Street finger food
Raaka-aineet: Nektariini, pimentos de padrón (vihreät pikkupaprikat), savutofu, kaali, rieska
Tofu-corn dog & nektariinicoleslaw
Tofu-corn dog
3 dl rypsiöljyä
1 pkt savutofua
2 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 prk creme fraichea
2 kananmunaa
1,5 dl maissijauhoja
Grillitikkuja
Suolaa maun mukaan
Laita öljy kattilaan kuumenemaan. Leikkaa tofu ohuiksi viipaleiksi ja suolaa viipaleet kunnolla. Sekoita yhdessä astiassa vehnäjauhot, ruokasooda, leivinjauhe ja ripaus suolaa keskenään. Sekoita creme fraiche ja munat toisessa astiassa, yhdistä sitten jauhoseokseen ja sekoita taikinaksi. Taikinan tulisi olla paksuhkoa; lisää vehnäjauhoja mikäli taikina vaikuttaa liian löysältä. Kierittele tofupalat ensin maissijauhoissa, asettele tikkuihin ja kieritä vielä taikinassa. Aseta tikut paistumaan kuumentuneeseen öljyyn ja paista kunnes pinta on kunnolla ruskistunut.
Nektariinicoleslaw
Pala valkokaalia
1 nektariini
1 rs (200g) pimentos del padron -paprikoita
Suolaa maun mukaan
Pippuria maun mukaan
Leikkaa kaali, nektariini ja paprikat ohuiksi suikaleiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
Kastike
0,2 dl oliiviöljyä
0,2 dl rypsiöljyä
1 kananmuna
1 rkl riisiviinietikkaa
Suolaa maun mukaan
Pippuria maun mukaan
Aja kaikki kastikkeen ainekset blenderillä sileäksi tai vatkaa voimakkaasti vispilällä.
Kokoaminen
Aseta rieska kuumalle, kuivalle pannulle ja kääntele kunnes rieska on kauttaaltaan lämmin. Asettele rieskan päälle ensin kaalisalaattia, sitten tofutikku ja valele kastikkeella. Viimeistele annos tuoreella lehtipersiljalla ja ruohosipulilla.
Päätehtävä
Raaka-aineet: Vegepizza, juurekset (keltajuuri, kyssäkaali), purjo, sinisimpukat, kookosmaito, inkivääri sekä Vihreästä keittiöstä vaihdossa saadut mungpavun idut
Aasialaiset sinisimpukat
Tuunattu vegepizza
Inkivääri-hunajavohveli ja jogurtti-kermavaahto
Aasialaiset sinisimpukat
¼ purjo
½ sipuli
5 cm pala tuoretta inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 pkt sinisimpukoita
2 dl valkoviiniä
1 prk kookosmaitoa
Tuoreita basilikanlehtiä koristeeksi
Huuhdo ja silppua purjo. Kuutioi sipuli, kuori ja viipaloi inkivääri ja valkosipuli. Hauduta sipulia, purjoa ja inkivääriä öljyssä pannulla hetki. Lisää suola ja sokeri. Kaada pannulle myös simpukat, valkoviini ja valkosipuli. Keitä hetki kasaan, lisää sitten kookosmaito ja hauduta vielä noin 5 minuuttia kansi päällä. Siirrä simpukat liemineen lautaselle ja koristele tuoreilla basilikanlehdillä.
Tuunattu vegepizza
1 valmis vegepizza
¼ purjo
2 rkl rypsiöljyä
1 dl mungpavun ituja
Huuhdo ja viipaloi purjo noin 5 cm viipaleiksi. Paahda miedolla lämmöllä öljyssä pannulla. Kypsennä pakastepizza paketin ohjeen mukaan.
Crudité-salaatti
½ kyssäkaali
½ keltajuuri
3 rkl rypsiöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
Suolaa maun mukaan
Pippuria maun mukaan
Leikkaa kyssäkaali ja kuorittu keltajuuri ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla. Sekoita joukkoon öljy, etikka ja mausta suolalla ja pippurilla.
Kokoaminen
Asettele kypsän ja hieman jäähtyneen pizzan päälle paahdetut purjoviipaleet. Lisää idut ja crudité-salaatti, koristele tuoreilla basilikanlehdillä.
Inkivääri-hunajavohveli jogurtti-kermavaahdolla
50 g voita
2,5 dl kauramaitoa
1 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
Ruskista voita pannulla. Sekoita muut taikinan ainekset vispilällä kunnes taikina tuntuu jykevältä. Lisää ruskistettu voi kun se on paahtunut tummaksi. Esilämmitä vohvelirauta kuumaksi. Lisää taikinaa raudalle ja paista kypsäksi.
Jogurtti-kermavaahto
1 dl kuohukermaa
1 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl tomusokeria
Vatkaa kaikki ainekset vaahdoksi.
Inkivääri-hunajakastike
3 rkl hunajaa
2 rkl tuoretta inkivääriä
Kuori ja pilko inkivääri pieneksi. Keitä yhteen hunajan kanssa pienessä kattilassa ja anna levätä hetken ennen tarjoilua.
Kokoaminen
Valele jogurtti-kermavaahtoa hieman jäähtyneille vohveleille ja viimeistele inkivääri-hunajakastikkeella.
JAKSO 10: Vihreä keittiö
Kokki: Harri Syrjänen
Vieras: Paleface
Pikatehtävä: Street finger food
Raaka-aineet: Nektariini, pimentos del padron (vihreät pikkupaprikat), savutofu, kaali, rieska
Harrin DIY-nektariiniwrap
2 annosta
Grillattu nektariini
1 nektariini
Puolita nektariini, poista kivi ja siivuta toinen puolikas. Säästä toinen puolikas salsaan. Paahda nektariinisiivuja kuumalla pannulla kunnes pinta on ruskistunut.
Grillatut pikkupaprikat
4 kpl pimentos de padrón -paprikoita
Suolaa maun mukaan
Lämmitä pannu kuumaksi ja lisää pannulle reilusti suolaa. Paahda kokonaiset pikkupaprikat pannulla suolapedin päällä pinnalta tummiksi.
Nektariinisalsa
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl sokeria
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl soijakastiketta
Suolaa maun mukaan
½ nektariini kuutioituna
2 kpl hienonnettuja pimentos de padrón –paprikoita
Sekoita kastikkeen aineksen ensin yhteen. Lisää lopuksi nektariinikuutiot ja hienonnetut paprikat.
Jogurtti-kaalisalaatti
200 g valko- tai varhaiskaalia
1 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl sokeria
1 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
Suolaa maun mukaan
Pippuria maun mukaan
½ pimentos de padrón –paprika
Leikkaa kaali ohuiksi siivuiksi. Sekoita turkkilainen jogurtti, sokeri, riisiviinietikka ja oliiviöljy ja mausta lopuksi suolalla ja pippurilla. Hienonna salaatin koristeeksi puolikas tuore pikkupaprika päälle koristeeksi.
Paistettu savutofu
½ pkt savutofua
3 rkl oliiviöljyä
Suolaa maun mukaan
Pippuria maun mukaan
Kuutioi tofu reiluiksi paloiksi. Kuivaa pinta talouspaperilla. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista oliiviöljyssä kuumalla pannulla kunnes pinta on saanut väriä.
Kokoaminen:
2 wrappiä
Aseta rieskat kuumalle, kuivalle pannulle ja kääntele, kunnes ovat kauttaaltaan lämpimiä. Asettele rieskojen päälle ensin kaalisalaattia, sitten nektariinisalsaa ja lopuksi tofupaloja. Viimeistele annos grillatuilla paprikoilla.
Päätehtävä
Raaka-aineet: Tuore minttu, kuivatut mopane-toukat, esikeitetyt torakat, jauhettu kurkuma, bataatti ja Punaisesta keittiöstä vaihdossa saatu lanttu
Torakka toast skagen
Merimiehen mopanepata ja trioranskikset
Kurkuma-minttu-jogurttijuoma
Torakka toast skagen
Flatbread
1 dl maitoa
1 rkl oliiviöljyä
0,5 tl suolaa
0,5 tl ruokasoodaa
2,5 dl vehnäjauhoja
Sekoita leipätaikinan ainekset keskenään ja muotoile halutun kokoisiksi pitaleiviksi. Paista 220 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes kypsiä.
Majoneesi ja täyte
1 rasia esikeitettyjä torakoita
1 kananmuna
1 dl rypsiöljyä
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl sileää dijon-sinappia
Suolaa maun mukaan
Chili flakes
Tuoretta basilikaa
Kuori ja suomusta torakat; torakoista käytetään vain valkoinen liha.
Valmista majoneesi: Sekoita sauvasekoittimella kananmunaan rypsiöljyä kaatamalla öljyä ohuena nauhana. Kun massa paksuuntuu, lisää dijon-sinappi, valkoviinietikka ja suola.
Kokoaminen
Levitä hieman jäähtyneen leivän päälle majoneesia. Asettele päälle torakat, koristele chili flakeseillä ja tuoreilla basilikanlehdillä.
Merimiehen mopanepata
½ sipuli
1 rasia kuivattuja mopane-toukkia
2 rkl oliiviöljyä
2 tl kurkumajauhetta
1 dl valkoviiniä
1 dl vettä
1 rkl kasvisfondia
2 valkosipulinkynttä
Suolaa maun mukaan
Pippuria maun mukaan
Pilko sipuli hienoksi ja laita oliiviöljyn ja valkosipulin kanssa kuumaan kattilaan hautumaan. Lisää kurkuma, toukat ja valkoviini, keitä hetki kasaan. Lisää vesi ja kasvisfondi. Mausta suolalla ja pippurilla, anna hautua noin 10-15 minuuttia.
Trioranskikset
½ bataatti
2 perunaa
½ lanttu
0,5 l rypsiöljyä
Suolaa maun mukaan
Kuori lanttu. Pilko kuorittu lanttu ja bataatti ja perunat kuorineen ohuiksi tikuiksi. Kaada öljy kattilaan ja kuumenna 160 asteiseksi. Kaada juurestikut öljyyn ja poista kun kypsiä (n. 5-10 minuuttia). Nosta tikut reikäkauhalla pois öljystä talouspaperin päälle. Mausta suolalla.
Kurkuma-minttu-jogurttijuoma
1,5 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl kurkumaa
1 rkl sokeria
1 rkl sitruunamehua
Reilu kourallinen tuoretta minttua
Sekoita jogurtti, kuorittu ja pilkottu kurkuma ja hienoksi pilkottu minttu blenderissä. Mausta sokerilla ja sitruunamehulla, koristele mintunlehdillä.