MTV Lontoossa: Konservatiiveille luvassa selkäsauna – "Toimeentulo ja elintaso ovat romahtaneet"

MTV Lontoossa: Konservatiiveille ennustetaan Britanniassa rökäletappiota – onko työväenpuolueen voitto kuitenkaan varma? 8:36
MTV Lontoossa: Konservatiiveille ennustetaan rökäletappiota – onko työväenpuolueen voitto kuitenkaan varma?

Mielipidemittausten perusteella Britannian konservatiivipuolueen 14 vuotta jatkunut valtakausi päättyy torstaina rökäletappioon parlamenttivaaleissa.

Pääministeri Rishi Sunak suututti ilmoituksellaan vaaleista jopa puoluetoverinsa, raportoi MTV Uutisten toimittaja Laura Pylvänäinen Lontoosta.

– Kesäsuunnitelmat menivät uusiksi, kun vaalikampanja piti pistää äkkiä pystyyn. Moni uskoi ennalta, että vaalit olisivat tapahtuneet vasta syksyllä, sillä aikaa olisi ollut tammikuuhun 2025 saakka, Pylvänäinen kertoo.

Konservatiivien valtakausi on ollut turbulentti ja sinä aikana puolueella on ollut jo peräti viisi eri pääministeriä. Ennätyslyhyeksi jäi Liz Trussin vain kuuden viikon pääministeriys. Konservatiivien aikana Britannia on jättänyt myös EU:n.

– Kyselyt ovat aika varmoja, että rökäletappio on tulossa ja valtaan on astumassa työväenpuolue Labour, jota luotsaa Keir Starmer.

Toimittaja Laura Pylvänäinen kertoo talouden sekä ihmisten elintasokriisin nousseen keskeiseksi vaaliteemaksi.

– Ihmisten toimeentulo ja elintaso ovat 14 vuoden aikana romahtaneet. 

– Ihmisten ostokyky on heikentynyt ja varsinkin nuoret pelkäävät, ettei heillä ole varaa samanlaiseen elintasoon kuin vanhemmillaan. Esimerkiksi asumisen hinta hirvittää monia.

Toiseksi tärkeäksi vaaliteemaksi Pylvänäinen nostaa terveydenhuollon ja julkiset palvelut.

– Hoitojonot ovat hirvittävän pitkiä ja kasvaneet vuosi vuodelta. Viime päivinä vankiloiden kapasiteetti on ollut esillä. Jotain vankeja joudutaan vapauttamaan etuajassa, koska vankilat ovat niin täynnä, Pylvänäinen valottaa Britannian tilannetta. 

Esillä Britannian vaaleissa on myös maahanmuutto, jota etenkin Brexitinkin isänä tunnettu oikeistopopulisti Nigel Farage yrittää saada suureksi vaaliteemaksi. 

Farage vaikuttaa nykyisin Reform UK -puolueen kautta. Faragen puolueelle on povattu vajaan 20 prosentin kannatusta. 

Vaalivoittajaksi ennakoidun Labourin odotetaan kahmivan noin 40 prosentin kannatuksen. Konservatiiveille odotetaan niin ikään 20 prosentin tuntumaan jäävää äänisaalista. 

– Konservatiivit runnoivat hiljattain läpi lain, jolla siirtolaisia voisi lähettää Ruandaan ja tälläkin oli aika kova hintalappu. Tätä ei ole vielä otettu käyttöön, mutta jos Labour tulee valtaan, sitä tuskin otetaankaan.

Katso koko MTV Uutisten raportti Lontoosta tämän jutun yhteydessä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat