Britannian parlamenttivaaleissa odotetaan työväenpuolueen murskavoittoa

MTV Lontoossa: Konservatiiveille ennustetaan Britanniassa rökäletappiota – onko työväenpuolueen voitto kuitenkaan varma? 8:36
MTV Lontoossa: Konservatiiveille ennustetaan rökäletappiota – onko työväenpuolueen voitto kuitenkaan varma?

Britanniassa äänestyspaikat ovat avautuneet parlamenttivaaleissa, joissa työväenpuolueen odotetaan ottavan merkittävän voiton konservatiiveista.

Gallupien mukaan työväenpuoluetta aikoo äänestää liki 40 prosenttia äänestäjistä ja konservatiiveja puolestaan noin 20 prosenttia.

Parlamenttiin valitaan 650 edustajaa. Yksinkertaisen enemmistön saavuttaakseen puolueen pitää saada vähintään 326 paikkaa.

Vaalien alustavia tuloksia odotetaan myöhään tänään. Äänestyspaikat sulkeutuvat iltakymmeneltä paikallista aikaa eli puoliltaöin Suomen aikaa.

Tulos varmistunee torstain ja perjantain välisenä yönä.

Työväenluokkaista juristia povataan pääministeriksi

Konservatiivit ovat olleet Britanniassa vallassa 14 vuotta. Nyt uudeksi pääministeriksi povataan työväenpuolueen puheenjohtajaa Keir Starmeria.

Starmer, 61, on entinen ihmisoikeusasianajaja ja syyttäjä, joka saattaa nyt nousta Britannian korkeimpaan poliittiseen virkaan.

Työväenpuolueen perustajiin kuuluneen Keir Hardien mukaan nimetty Starmer on puolueen työväenluokkaisin puheenjohtaja vuosikymmeniin. Hän tapaa myös muistuttaa äänestäjiä työväenluokkaisesta taustastaan.

– Isäni oli työkaluseppä ja äitini oli sairaanhoitaja, Starmer kertoo usein.

Starmer aateloitiin vuonna 2014, mutta hän käyttää nimessään vain harvoin etuliitettä "sir".

Parlamenttiin Starmer nousi vuonna 2015 ja työväenpuolueen johtoon hänet valittiin vuonna 2020.

Sisäpoliittiset teemat vaalien keskiössä

Vaaleissa ovat korostuneet maan sisäiset kysymykset: talous, terveydenhuolto, asuminen ja maahanmuutto.

Monien muiden maiden tapaan Britanniassa sosiaalietuudet eivät ole nousseet samaa tahtia elinkustannusten kanssa. On puhuttu elinkustannuskriisistä.

Äänestäjien tyytymättömyys korkeisiin elinkustannuksiin sataa työväenpuolueen laariin. Puolue onkin kampanjoinut ennen kaikkea sisäpoliittisilla teemoilla.

Juttu päivitetty kauttaaltaan 4.7.2024 kello 10.28.

Lue myös:

    Uusimmat