Kommentti: Eduskunnan töhriminen sen todistaa – Suomi uppoaa syvälle väärinymmärtämisen suohon

Suomen demokratia kestää Eduskuntatalon laittoman töhrimisen, mutta tulevien sotkujen ehkäisemiseksi tahallista tai tahatonta väärinymmärtämistä pitäisi vähentää. Nyt sekä Elokapina että sitä raivoisasti vastustavat poliitikot ovat hetteisellä suolla, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan ja talouden toimittaja Ossi Rajala.

Ilmastokriisin torjuntatyö tuskin paranee töhrimällä Eduskuntatalon pylväät. Tämä ajatus pulpahti todennäköisesti monen mieleen tänään aamulla.

Ainakin itselläni niin sanottuna setämiehenä turhautuminen oli ensimmäinen reaktio.

Suomalaisten enemmistön on todennäköisesti hankala hyväksyä laittomuuden puolelle lipsuvaa aktivismia, vaikka luonnonsuojelu koetaan koko ajan entistä tärkeämmäksi.

Samaa mieltä vaikuttavat olevan kansanedustajat kaikilta laidoilta. Monet kokivat töhrimisen olevan jopa hyökkäys demokratiaa vastaan.

Kansanedustajat osaavat tosin tarvittaessa olla draamakuninkaita ja -kuningattaria.

Jokainen voi vaikka tästä haastattelusta itse tulkita, oliko kyseessä "hyökkäys" juuri demokratiaa vastaan.

Juonipaljastus: Elokapina ainakin sanoo kunnioittavansa demokratiaa ja eduskuntaa sekä korosti moneen kertaan värin lähtevän helposti pesussa pois.

Sen sijaan järjestön usko politiikkaan ja poliitikkoihin on pahasti horjunut ellei jopa romahtanut. Sen takia huomiota ilmastolle haetaan jopa laittomin keinoin. Toistaiseksi onneksi ilman väkivaltaa ja järjestö on ainakin Suomessa luvannut väkivallattoman linjan jatkuvan.

Elokapina on itse hetteisellä suolla

Elokapina on kuitenkin tämän päivän iskun perusteella itse kovin hetteisellä suolla. Näyttävät mutta laittomat tempaukset kääntävät herkästi yleistä mielipidettä itse asiaa vastaan.

Järjestö unohtaa myös sen, että ilmastonmuutoksen torjumiseksi tehdään Suomessa paljon, myös turpeen osalta.

Tämän päivän töhryjen taustasyynä oli ruotsalaisen Återställ våtmarker (Ennallistakaa kosteikot)-ryhmän mukaan Neova-yhtiön turvetuotanto Ruotsissa ja sen myötä turpeesta aiheutuvat päästöt. Suomen valtio on Neovan enemmistöomistaja.

Väriruiskuihin turvautuneet ryhmät unohtavat joko tahallaan tai vahingossa, että niin Suomessa kuin monessa muussakin maassa turpeen energiakäyttö on loppumassa. Saastuttavasta turpeesta on politiikalla tehty liian kallista.

Suomessa vähäistä turpeen käyttöä puoltaa enää huoltovarmuustekijät sekä maatalouden tarvitsema turve.

Neova korostaa lisäksi itse, että se on ennallistanut hehtaaritolkulla tuotantoalueita muun muassa linnuille tärkeiksi kosteikoiksi. Eli yhtiö on ilmeisesti toiminut osittain myös niin kuin aktivistit toivovat.

Ilmastotuskan kourissa oleville aktivisteille poliitikkojen tai yritysten sanomiset väärinymmärretään joko tahallaan tai vahingossa. Tai sitten niitä ei edes kuunnella.

Aktivistit kokevat miljardien ihmisten hengen olevan vaarassa, jos ilmastotoimia ei nopeasti lisätä dramaattisesti. Sen takia nykyinen, hitaasti kiiruhtava politiikka ei heille riitä.

Järjestöjen olisi kuitenkin syytä miettiä, onko nyt valittu se tie, joka vie parhaiten kohti päämäärää?

Laittomuuksilla saa vain tuomioita. Niin oikeustalolla kuin ihmisten mielissä.

Haluaako Elokapina tuhota vai pelastaa?

Elokapinaa haukkuvat poliitikot puolestaan unohtavat tahallaan tai vahingossa sen, että järjestö ei ole ydinviestissään ihan väärässä. Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo maailmalla niin ennätyskuumuutena, metsäpaloina, tulvina ja kuivuutena.

Tästä huolimatta harva hallitus edes Suomessa on tehnyt politiikkaa, joka on ilmastoasiantuntijoiden mielestä riittävää.

Nykyinen hallitus ei ole toistaiseksi ilmastotyössä kovin kunnostautunut. Bensan hintaakin oli pakko alentaa, vaikka niin monesta muusta asiasta säästetään.

Elokapinaa ekoterroristeiksi ja anarkisteiksi haukkuvien poliitikkojen olisi syytä miettiä, miksi aktivistit panevat kroppansa, kukkaronsa ja tulevaisuutensa peliin näissä tempauksissa.

Ovatko he todella pahoja terroristeja vai kanssaihmisiä, jotka yrittävät epätoivoisin keinoin kiinnittää enemmän huomiota globaaliin kriisiin? Haluavatko he tuhota vai pelastaa?

Tahallisella tai tahattomalla väärinymmärtämisellä päädytään vain syvemmälle suohon odottamaan pahempia sotkuja.

Lue myös:

    Uusimmat