Janne Puhakan kuolema henkirikoksen uhrina ei ole tyypillinen suomalainen henkirikos, kirjoittaa MTV Uutisten rikos- ja oikeustoimittaja Miikka Hujanen.
29-vuotiaan Janne Puhakan kuolema epäillyn henkirikoksen uhrina koskettaa suomalaisia laajasti, eikä ihme. Puhakan henkilössä on monia kansankerroksia puhuttavia tarttumapintoja.
Ensinnäkin on hän entinen SM-tason jääkiekkoilija, joka teki myös kansainvälistä urheilu-uraa. Oli ura sitten erityisen menestynyt tai ei, Puhakan urheilusaavutuksia ei voi myöskään pitää merkityksettöminä.
Puhakka nousi uransa jälkeen eräänlaiseksi pioneeriksi hänen oltuaan ensimmäinen suomalainen ammattikiekkoilija, joka kertoi homoseksuaalisuudestaan avoimesti julkisuudessa. Puhakan julkista avausta on pidetty erityisen rohkeana. Se tarjoaa esikuvan siitä, miten jokaisella tulisi olla mahdollisuus olla sellainen kuin on, myös maskuliinisuudestaan tunnetussa jääkiekkomaailmassa.
Urheilumaailman lisäksi Puhakka tuli tunnetuksi laajemmalle yleisölle viihdepiireistä, viimeisimpänä Nelosen suositun Petolliset-ohjelman kilpailijana.
Puhakan entinen puoliso, 66-vuotias Rolf Nordmo on myöntänyt poliisin kuulusteluissa aiheuttaneensa Puhakan kuoleman ampumalla tätä metsästyshaulikollaan. Poliisin mukaan laukauksia on ollut useampi kuin yksi.
Äkkiseltään katsottuna Puhakan kuolema näyttää tyypilliseltä parisuhteen päättymiseen liittyvältä väkivallanteolta. Asian lähempi tarkastelu paljastaa, että rikos on kaikkea muuta kuin tavanomainen.
Puhakan kotitalon portaille oli tuotu runsaasti kynttilöitä tiistaina.Lehtikuva
Ensinnäkin poikkeuksellista on rikoksen keskiössä olevien henkilöiden korkea sosioekonominen asema.
29-vuotias Janne Puhakka ja Nordmo asuivat kauniissa, modernissa paritalon puolikkaassa Espoon Henttaan vähintäänkin keskiluokkaisessa ympäristössä, ennen kuin Puhakka muutti pois yhteisestä kodista pariskunnan erottua joitakin viikkoja sitten.
Ei ole ainakaan tavallista, että rikoksen uhrin ja rikoksesta epäillyn ikäero on näin suuri.
He tulivat toimeen hyvin: rikoksesta epäilty Nordmo on taustaltaan eläinlääkäri ja hänellä on mediatietojen mukaan ollut Norjassa vuosittain noin 100 000 euron tulot. Se tekee hänestä huomattavasti tyypillistä henkirikoksen tekijää varakkaamman ja koulutetumman.
Lähisuhteissa tapahtuvissa henkirikoksissa on myös tyypillistä, että henkirikos on pidemmän tapahtumaketjun traaginen päätepiste. Rikosta edeltää väkivalta – henkinen tai fyysinen, mahdollisesti molemmat. Väkivaltainen käytös jää harvoin yhteen kertaan, vaan sillä on taipumus uusiutua ja pahentua.
Poliisin mukaan tässä tapauksessa ei kuitenkaan ole tullut esiin viitteitä siitä, että Puhakan ja Nordmon suhteessa olisi ollut minkäänlaista rikosta edeltävää väkivaltaa.
Nordmolla ei myöskään tiedettävästi ole minkäänlaista tekoa edeltävää rikostaustaa. On poikkeuksellista, että hänen ensimmäinen epäilty rikoksensa on murha.
Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus päättää Rolf Nordmon vangitsemisesta tänään iltapäivällä kello 15 alkaen. On todennäköistä, että oikeus vangitsee hänet murhasta epäiltynä.