Käsittämätön Brexit-sekoilu jatkuu Lontoossa – ja erohetkeen on enää yhdeksän päivää. Huomisessa EU-huippukokouksessa ei todennäköisesti tarvitsekaan päättää Britannian EU-eron lykkäyksestä, koska ei ole mitään päätettävää. Britannian pääministeriin ei näytä luottavan enää oikein kukaan, mutta silti hän vain porskuttaa, kirjoittaa MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Mirja Kivimäki.
2:04
Pääministeri Theresa Maylta ei ole puolenpäivän aikaan vieläkään tullut mitään kirjettä, jossa pyydettäisiin brexit-eron lykkäystä. Epämääräisiä huhuja kyllä kulkee lyhyen lykkäyksen pyytämisestä – mutta mitäpä väliä lisäajalla on, kun kolmessa vuodessa ei ole saatu tämän vertaa aikaiseksi?
Aikooko May kenties käyttää lyhyen lisäaikansa siihen, että järjestää samasta asiasta kolmannen, neljännen tai viidennen "ratkaisevan" äänestyksen Britannian parlamentissa kun edellisetkin on hävitty sadoilla äänillä?
Kuka enää luottaa Britanniaan?
Britanniaa on vuosia pidetty yhtenä Euroopan kivijalkana. Toki EU-ympyröissä hankalana vastarannan kiiskenä mutta silti: Vakaa ja luotettava läntinen demokratia, maailman viidenneksi suurin kansantalous ja Euroopassa puolustusbudjetiltaan ihan omassa luokassaan, ylivoimainen ykkönen. Ja EU:ta toisaalta on vuodesta toiseen haukuttu epäyhtenäiseksi ja hahmottomaksi byrokraattien pesäksi.
Ja nyt: Britanniassa on poliittinen kaaos, päätöksenteko on halvautunut. Pääministerillä ei ole minkäänlaista kontrollia prosessiin, jota muun muassa uutistoimisto Reuters luonnehtii "Britannian suurimmaksi poliittiseksi ja taloudelliseksi päätökseksi sitten vuoden 1956 Suezin kriisin".
Kukaan ei oikein luota Britannian pääministerin sanaan enempää Brysselissä kuin Lontoossakaan.
EU taas on tällä kertaa yllättänyt kaikki yhtenäisyydellään ja johdonmukaisuudellaan: On tarkoitettu mitä on sanottu ja pidetty siitä kiinni.
Onkin täysin uskomatonta miten luokattoman huonosti Britannia on hoitanut tärkeimmän peliliikkeensä kymmeniin vuosiin. Yhtä uskomatonta on, että May voi vielä jatkaa pääministerinä.
Vähän pienemmistäkin epäonnistumisista on tiettävästi erottu, mutta Britanniassa ilmeisesti erotaan vasta kun katastrofi on sinetöity loppuun asti.