Kommentti: Vain voitto kelpaa – Huuhkajien vastustaja surkeimmassa jamassa vuosikausiin

Huuhkajien Kansojen liiga -taival alkoi kahdella jokseenkin odotetulla tappiolla lohkon kahdesta kovimmasta pelistä. Nyt ei kuitenkaan kelpaa kuin voitto, kun surkein Irlanti vuosikausiin saapuu vieraaksi Helsingin Olympiastadionille, kirjoittaa MTV Urheilun jalkapallotoimittaja Eetu Ikola.

Tilastot kertovat jo alkuun karua kieltä Irlannin lähtökohdista.

Irlanti on voittanut 15 edellisestä pelistään vain kolme – niistäkin kaksi jalkapallon lilliputtimaata Gibraltaria vastaan. Edelliseen 10 kilpailulliseen peliin mahtuu puolestaan jopa kahdeksan tappiota, joista kuudessa Irlanti ei onnistunut lainkaan maalinteossa.

Irlanti lähti Kansojen liigaan uusin kuvioin, kun se pestasi Islannin entisen päävalmentajan Heimir Hallgrimssonin peräsimeensä. Suomen tavoin avauspeleissä tuli kuitenkin 0–2 kuokkaan niin Kreikalta kuin Englannilta.

– OIemme lopen kyllästyneitä häviämiseen, Irlannin keskuspuolustaja Nathan Collins latasi turhautuneena Kreikka-tappion jälkeen.

– Maajoukkueen edustaminen on osalle liian painava haaste, sanoi päävalmentaja Hallgrimsson harmitellessaan pelaajiensa itseluottamuksen puutetta.

Nyt Hallgrimsson on kuitenkin vaarassa olla historian ensimmäinen valmentaja, joka häviää kolme ensimmäistä otteluaan Irlannin peräsimessä.

Irlannin kultavuosina joukkue vilisi brittifutiskenttien tähtipelaajia, kuten vuonna 2002 Olympiastadionilla nähdyt Robbie KeaneShay GivenDamien Duff ja Rory Delap. Silloin Irlanti voitti ystävyysottelun 3–0.

Irlannin avauskokoonpanoon mahtuu tänäkin päivänä useampi Valioliigassa säännöllisesti esiintyvä pelaaja, mutta tähdet ovat sammuneet ja tulokset hiipuneet.

Nyt Irlanti (62. sija) on valahtanut Fifa-rankingissa Suomen (64. sija) kanssa samoihin asemiin, kun käyrä on osoittanut jo pitkään alaspäin.

Edellisessä kahdessa kohtaamisessa Suomi voitti Irlannin 1–0-lukemin syksyn 2020 Kansojen liigassa.

Ja niin on tapahduttava jälleen.

On huomioitava, ettei Suomikaan ole tulosvirettä tarkkaillessa parhaassa mahdollisessa iskussa: edelliseen neljään peliin ei voittoja ole kertynyt.

Tappiot kivenkoville Kreikalle ja Englannille muutosvaiheen keskellä voi vielä antaa jokseenkin anteeksi, vaikka vaaraton hyökkäyspelaaminen ja haparointi alakerrassa ansaitsevatkin kritiikkiä.

Nyt Huuhkajien uudistuneen valmennustiimin on kuitenkin aika näyttää, että uuteen prosessiin on luottaminen.

Kuten todettu, ensimmäisestä kahdesta ottelusta ei ihmeitä odotettu. Uuden pelitavan ei voitu odottaa toimivan täydellisesti silmänräpäyksessä.

Tänään vastassa on kuitenkin merkittävästi heikompi vastus ja vieläpä kotikentällä. Selityksiin ei ole varaa, jos voittoa syvällä suossa uivasta Irlannista ei irtoa.

Huuhkajien pelaajisto on viestinyt kuluvan viikon mediatilaisuuksissa, että kyllä tämä tästä kääntyy. Luottoa uudistuvaan pelitapaan löytyy.

Nyt jos koskaan vaaditaan nihkeästi käynnistyneen projektin uskottavuudelle kuitenkin konkreettisia takeita.

Tänä iltana Olympiastadionilla on siis nähtävä, että uudesta valmennustiimistä ja Huuhkajien joukkueesta on aidosti johonkin.

Muuten minimitavoitteelle Kansojen liigan B-liigassa säilymisestä voi valmistautua heittämään hyvästit. Irlanti on maa, jonka on yksinkertaisesti jäätävä Suomen alapuolelle.

Lue myös:

    Uusimmat